MEFS Facebook oldalMEFS Google+ oldalMEFS RSS csatorna

2015. október 28., szerda 23:21

Dübörög a Kosárlabda MEFOB

A tavalyi bajnok sikerével zárult a Testnevelési Egyetem és a Budapest Corvinus Egyetem kosaras csapatainak összecsapása. A veszprémiek akcióival indult, de az esélyesebb pécsiek győzelmét hozta a Pannon Egyetem összecsapása a PEAC-al. Tíz percig remekül tartotta magát az egriek második csapata a Szeged ellen, ám a folytatásban egyértelműen a vendégek akarata érvényesült. A meccs elején a Pécsi Tudományegyetem csapata (PEAC) alaposan ráijesztett a MAFC együttesére, végül azonban biztosan győztek a hazaiak egy küzdelmes mérkőzésen megszerezve harmadik győzelmüket és megőrizve veretlenségüket. Remek, küzdelmes, színvonalas meccsen győzte le a Szombathelyi Egyetemi Sportegyesület kosarasait a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Sportegyesülete.


Testvérpárbaj, kiállítás, TFSE siker

Az első félidő hajrájában bemutatott lehengerlő játékát követően szünet után végig vezetve nyert a Testnevelési Egyetem csapata egy küzdelmes mérkőzésen a Budapesti Corvinus Egyetem Közgázosai ellen.

TFSE - Közgáz 74-68 (12-15, 26-13, 17-21, 19-19)

Budapest, egyetemi - főiskolai bajnokság, férfiak. keleti csoport.

Testnevelési Egyetem (TFSE): SINKOVITS 5, HORVÁTH K. 21/12, Haris 5. BÓDI 8, Bonitzer 10. Cs: SZOLLÁR 14/12, Debreceni D. 7, Répási 4.

Budapesti Corvinus Egyetem (Közgáz): JURÁSZIK 6, Papp G. 4, Vágvölgyi 7, NAGY SZ. 13/3, DEBRECENI G. 14. Cs: SZALAY 16/3, Bános 2, Sarp 4, Teremy 4, Gőczi, Tóth Sz.

Óriási iramban kezdődött a két fővárosi együttes összecsapása, ám a nagy rohanásban mindkét oldalon sok hiba csúszott a játékba. Oláh játékvezető nagyon hamar és fölöttébb szigorúan kezdte figyelmeztetgetni a játékosokat és az edzőket, ám olyan "ámokfutásra”, ami később történt senki nem számított... A nyitó etap végén Szalay Ákos villanásaival a vendégek szűk előnyt szereztek.

A második szakaszban Szollár Gergő vezérletével lendületes, pontos játékkal és 9-2-es rohammal kezdett a Testnevelési egyetem csapata. Közben a pályán testvérpárharc folyt, Debreceni Gergő és Dániel "nyüstölték" egymást. A Közgáz játékosai zónára álltak és ezzel megtörték az ellenfél lendületét, ráadásul Debreceni Gergő, ahogy testvére leült, megtáltosodott, eredményességére építve 9-0-s száguldást mutatott be a vendég együttes. Ezt követően Szalay és Vágvölgyi is kapott némi pihenőt és ebből igen rosszul jött ki a Közgáz. A TFSE-nél Horváth Kristóf beemelt két triplát miközben a vendégek sorra adták el a labdákat, így a hazai gárda 17-0-s szédületes száguldást bemutatva a szünetre megnyugtató előnyt szerzett.

Térfélcsere után Szalay Ákos jóvoltából kezdte megközelíteni a Közgáz a második félidőt kissé "túlpörögve" kezdő TFSE-t. A  levegőben meglökték Szalayt, aki a földre esve belerúgott a labdába, ezt a pókfocira emlékeztető kényszerakciót és ezt követően a kulturált hangnemben reklamáló hazai edzőt is technikaival „díjazták”, így kissé feszült lett a hangulat. Horváth és Bódi Bence villanásaival 10 pont körüli előnyét a TFSE tudta tartani. A Közgázos csapatot pedig Nagy Szabolcs tartotta versenyben játékával. A 34. percben a Közgáz addigi legjobbja, a talán érthetően frusztrált Szalay szólt oda Oláh játékvezetőnek, aki ezt követően a második technikait is megadta a játékosnak, így a "Közgáz-vezér" kiszállt a meccsből.  Biztos győztesnek tűnt a 38. percben 12-vel vezető TFSE, ám – biztos, ami biztos - Bódi is kapott egy technikait, miután szóvá tette, hogy jókorát löktek rajta egy lepattanó megszerzése után. A Közgáznak becsületére legyen mondva, hogy nem adta föl a küzdelmet. A triplát is dobó Nagy, valamint  Jurászik révén labdákat és egy-két könnyű kosarat szerezve 3 pontra feljöttek a BCE játékosai, mivel azonban túl nagy volt a vendégek hátránya, végül egy kemény, küzdelmes meccsen hazai siker született. 

 

Pécsi diadal Veszprémben

A veszprémiek akciójával indult, de az esélyesebb pécsiek győzelmével zárult a Pannon Egyetem összecsapása a PEAC-al.

Pannon Egyetem Petőfi SE – Pécsi Tudomány Egyetem (PTE) PEAC 36-79 (9-17, 8-24, 11-18, 8-20)

Veszprém, egyetemi - főiskolai bajnokság, női nyugati csoport.

Pannon Egyetem: Földi 7/3, Gutai 4, Gergácz 4, STIER 13, Takács A. 4. Cs:  Kanik 2, Károlyi, Vass V., Takács V., Nagy V.

PEAC: Pécsi 3, HERENDI 18/9, Mayer Á. 4, SZABÓ E. 16, KÉSŐI 12. Cs: VARGA R. 6, Meszarics 4, Varga A. 8, Krikler 8

Némi meglepetésre Földi Gyöngyvér két kosarára építve 6-0-lal indított a veszprémi csapat a meglehetősen tompán kezdő pécsiekkel szemben. Késői Melinda a 3. percben szerzett kosara után oldódott a feszültség a vendégekben, ez a találat egy általa és Szabó Enikő által vezetett 13-0-s PEAC-futás kezdetét jelentette. A hazaiak a negyedben így már nem is szereztek akciókosarat.

A második szakasz elején Szabó Enikő kosarára Kanik Alexandra révén még válaszoltak az otthonukban játszó Pannonos kosarasok, ám Herendi Zsófiára építve 12-0-lal kerek 20 pontosra növelte előnyét a pécsi csapat, amivel lényegében el is dőlt a meccs.

Szünet után hazai oldalon Stier Katinka ügyes, eredményes játéka elismerést érdemlő volt, a pécsi csapat azonban érvényre juttatta nagyobb tudását és végül fölényesen nyert.

 

Egy negyed izgalom

Tíz percig remekül tartotta magát az egriek második csapata a Szeged ellen, ám a folytatásban egyértelműen a vendégek akarata érvényesült.

Eszterházy Károly Főiskola (EKF) SE 2 - USC Szeged 39-101 (16-20, 9-25, 6-28, 8-28)

Eger, egyetemi - főiskolai bajnokság, férfi keleti csoport.

Eger 2: GYURCSÓ 13/3, Sárosi 6, Tuba 4, Nagy P. 2, KATHI 12. Cs: Perczel, Herczeg 2.

Szegedi Tudományegyetem (USC – Szeged): GYURICSKÓ 14, Gura 8, MASA 8/6, FEHÉR 26/6, JÁHNI 23. Cs: Horváth R. 5, Kovács J. 4, Halász 6, Kamenik 7.

Magabiztosan kezdett az esélyes szegedi gárda, a nyitó szakasz közepén 15-6-ra vezetett. A negyed második felében azonban néhány ügyes támadást vezetve feljött a Gyurcsó Dániel és Kathi Imre vezette hazai együttes, ennek eredményeként egy negyed után csupán 4 pont volt  a vendéggárda előnye. A második negyedtől azonban már végig koncentráltan, jól játszottak a szegediek, akik elsősorban Fehér Ádám, valamint a 23 pontos, 12 lepattanós dupla-dupláig jutó Jáhni Bence jóvoltából érvényre juttatták tudásukat. A hazaiaknak ettől kezdve csupán felvillanásokra futotta erejükből. Összességében a szegediek a papírformának megfelelően fölényes győzelmet arattak.

 

 

MAFC: háromból három

A meccs elején a Pécsi Tudományegyetem csapata (PEAC) alaposan ráijesztett a MAFC együttesére. A második negyed második, illetve a negyedik negyed első felében bemutatott lehengerlő játékával azonban biztosan győztek a hazaiak egy küzdelmes mérkőzésen megszerezve harmadik győzelmüket és megőrizve veretlenségüket.

MAFC-PTE PEAC 70-46 (15-16, 22-6, 10-14, 23-10)

Budapest, egyetemi - főiskolai bajnokság, férfi nyugati csoport.

MAFC: BARTA 15/9, Dobos 4, SZÁLAS 14, MIHALICS 13/3, Gergely 3. Cs: Balogh Á. 2, Miháczi 3/3, TÓTH L. 14, Máté 2, Szemán.

PEAC: Marczi 2, TÁLOS 12, BERKICS 10, Nagy B.11, Kis M. 4. Cs: Füzy, Koltai 7/3, Thán.

Idegesen, kapkodva, görcsösen kezdett a MAFC, rossz dobások, eladott labdák jellemezték a veretlen hazai gárda játékát az első percekben. Ezt kihasználva a nyugodtan, szervezetten játszó vendég "bencés" pécsiek 11-0-lal indítottak, Nagy Bence, Berkics Bence és Tálos Benedek vezérletével. Hogy a "rend" teljes legyen, a negyed közepén Barta Bence révén szerezte első kosarát a MAFC. Felpörgött a hazaiak játéka, megtört a vendégek lendülete és Mihalics Gábor vezérletével a negyed végéig 1 pontra feljöttek a MAFC játékosai, sőt lendületben is maradtak, hamar átvették a vezetést. A PEAC Nagy és Berkics jóvoltából tartotta a lépést, egy ideig váltott vezetéssel haladtak a felek. A szakasz  második felében  azonban a csereként érkező center, Tóth Lóránt eredményességének, valamint Miháczi Ádám és Barta triplájának köszönhetően szinte állva hagyta a MAFC a PEAC-ot, s egy szédületes, 16-2-es "száguldással" szünetig 15 pontos előnyre tett szert.

A pihenőt követően jó ideig küzdelmes és elég sok hibával tarkított játék mellett tartotta 15 pont körüli előnyét a MAFC. De a pécsiek sem adták alább, a harmadik negyed hajrájában a csereként beállt Koltai Tamás villanásaira építve 11-3-as "részhajrával"  átmenetileg 10 ponton belülre kerültek. A záró etap 11 pontos hazai vezetéssel kezdődött. Ennek elején a MAFC gyorsan döntésre is vitte a dolgot, amely a Barta-Tóth-Szálas trió hatékony, eredményes játéka révén a szakasz első felét 17-0-ra nyerve, közel 30 pontosra növelte előnyét. Úgy tűnt, a pécsiekből sokat kivett a felzárkózás a harmadik negyed végén.

 

Izgalmas meccsen hazai győzelem

Remek, küzdelmes, színvonalas meccsen győzte le a Szombathelyi Egyetemi Sportegyesület kosarasait a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Sportegyesülete.

Nemzeti Közszolgálati Egyetem Sportegyesülete (NKE SE)- Szombathelyi Egyetemi Sportegyesület (SzOESE) 73-67 (18-12, 29-18, 13-22, 13-15)

Budapest, egyetemi - főiskolai bajnokság, női nyugati csoport.
NKE: SZABÓ A. 13/3, URBÁN 14/6, TARNAI 16/9, Majsai 2, ARADI 14. Cs: HÁJER 12/6, Togyeriska 2.

SzOESE: Czinder 13, GUSZTAFIK 15, Gyuricza 6, Feigl 6, Uszkai 6. Cs: Kovács K. 1, HANSÁGI 12/6, Németh K. 8.

A jelentős magassági fölényben lévő szombathelyiek 6-0-lal kezdtek, majd fokozatosan melegedtek játékba a hazaiak. Azt tették Gyarmati István tanítványai, amit egy alacsonyabb alakulatnak kell a magasabbal szemben: betörések, kiosztások, távoli dobások. Ezt igen magas szinten és remek dobóformával hozták a hazaiak, ami mellé igen agresszív védekezés párosult, amelyet engedtek a játékvezetők - egyébként mindkét oldalon. Ehhez a felfogáshoz az NKE játékosai sokkal jobban alkalmazkodtak, mint a vendégek, akiknél az egyik kulcsjátékos, Czinder Adrienn technikait is kapott.

A Szabó Anna - Urbán Vanda - Tarnai Kata trió roppant hatékonyan működött, így fordítani tudott az NKE, sőt 6-tal "ment" az első negyed végén.

A második szakaszban Hájer Tamara pályára lépésével még fokozódott a hazai "tűzerő", kezdett egyoldalúvá válni a játék, a szakasz első felét 22-4-re nyerve 40-16-ra vezetett az NKE, köszönhetően részben annak is, hogy a palánkok alatt Aradi is igen hatékonyan játszott. A félidő hajrájában a szombathelyi kosarasok is felvették a kesztyűt, már ami a harcosságot, agresszivitást illeti és szereztek is pár labdát a vendégek, akiken nagyot lökött a kispadról érkező Hansági Luca jó dobóformája. A félidő hajrájában 14-7-tel végül 20 ponton belülre került a SzOESE.

Térfélcsere után maradt a szombathelyi letámadás, ám ezt kezdetben szépen átjátszották Szabó Annáék. Állandósult a 15 pont körüli hazai vezetés. A negyed hajrájában Czinder megkapta 4. hibáját, le kellett ülnie. Ekkor Gusztafik lépett elő vezérré, labdákat, könnyű kosarakat szerzett, szinte egymaga hozta 10 ponton belülre az ekkor már oroszlánként küzdő vendég alakulatot, miközben a hazaiak dobószázaléka - főleg az egészen szédületes első félidei közel 60%-oshoz képest jelentősen visszaesett.

A záró szakasz elején eredménytelenül siettették a szombathelyiek a támadások befejezését, így újra 10 pont fölé nőtt az NKE előnye. Nem lankadtak azonban a vendégek, letámadásukkal fokozták a nyomást és a fáradó hazaiakkal szemben újabb labdákat szereztek, bár akcióikat első szándékból nem tudták befejezni, Németh és Uszkai révén sok lepattanót visszaszereztek a hazai palánk alatt. Másfél perccel a befejezés előtt 4 pontra feljött a SzoESE, amelynek végül a kegyelemdöfést bő 40 másodperccel a befejezés előtt Hájer triplája adta meg.

Remek, küzdelmes, színvonalas meccsen az ellenfelének egy félidőnyi előnyt adó szombathelyiek hiába nyerték 52-37-re a lepattanó csatát, s hiába dobtak rá 78-at a hazai 63 mezőnykísérlettel szemben, alulmaradtak a több tiszta helyzetet kialakító és az első félidőben egészen káprázatos dobóformát kialakító NKE-vel szemben.