MEFS Facebook oldalMEFS Google+ oldalMEFS RSS csatorna

2014. július 19., szombat 20:38

Birkózás - Sport - Szerelem - első női világbajnok birkózónőnk és edzője, egyben férje a SportPont Program vendége volt

Sastin Marianna világbajnok birkózó és férje, Völler Ákos a női szakág edzője volt a felsőoktatásban tanuló hallgatókat sportolásra ösztönző SportPont Program szombati vendége az EFOTT fesztiválon. A kiváló sportolónő a Civil Tér Színpadán elhangzó interjújában sportágválasztásáról, jövőbeli sportolói és tervezett civil karrierjéről, a családalapításról, valamint a gyermeknevelésben meglévő terveiről mesélt. A női szakág edzőjeként Völler Ákos a hazai női birkózás eddigi eredményeiről és a sportág jövőjéről szólt. A SportPont Program vendégei végül kisorsolták az SPP-hez csatlakozó hallgatók között a nyereményjáték záró díját a kerékpárt és a fődíjat, a páros Bayern München jegyeket - amely az utazást és a szállást is tartalmazza.


Völler Ákos elismeréssel szólt birkózónőink tavalyi eredményeiről, amelyek mostanra szerinte elérték a férfiak hazai mezőnye által mutatott színvonalat. A szakág edzője ugyanakkor elmondta, még most is komoly nehézséget jelent itthon - a női szakágban - az edzőpartner hiány, ezért a sportág népszerűsítése az utánpótlás szempontjából is fontos. Tavaly a világbajnoki aranyérem megszerzését követően sok helyre hívták a párost, s igyekeztek minden kérésnek eleget tenni, hogy népszerűsíthessék a birkózást. A sportág múlt heti, Pécsett megrendezett egyetemi világbajnoksága kapcsán Völler Ákosközölte: kadet és junior sportolóink nemzetközi eredményességét is figyelembe véve elmondható, hogy mára van 10-13 olyan sportolónőnk, aki birkózásban felnőttként is a dobogóra juthat. A birkózás olimpiai sportágak közötti küzdelmes bennmaradása kapcsán elhangzott: a birkózás változó szabályaival egyre inkább arra törekszik, hogy kiszolgálja a nézői igényeket; egyre látványosabbá, követhetőbbé és akciódúsabbá válik sportág, s a rendezvények egyre több show elemmel is kiegészülnek, így remélhetőleg egyre népszerűbb lesz ez a sportág.

 

Interjú Sastin Mariannal és Völler Ákossal az EFOTT Fesztiválon

 

A 2013. évi budapesti világbajnokságon aranyérmet szerző Sastin Marianna a SportPont Program vendégeként sportágválasztásának kulisszatitkairól is beszámolt. A kiváló sportolónő az EFOTT fesztivál Civil Terének Színpadán elhangzó interjúban mesélt arról, hogy kezdetben kézilabdázott és atletizált, majd juniorként, a cselgáncs sportágat cserélte le a birkózásra. E döntésében komoly szerepe volt a szerelemnek, hiszen párját, Ákost a birkózáson keresztül, juniorként ismerte meg, így az akkor még csak bimbózó kapcsolat is kihatott arra, hogy kiváló sportolónőnk e sportág mellett maradjon.

A fesztiválozás a páros életéből kimaradt, hiszen a birkózásban nyáron vannak a jelentős versenyek, a felkészülés mellett ilyesmire nem maradt tehát idő, de miként Marianna mondta: „ezt vállaltam, az élsportot választottam és nem bántam meg soha egy percre sem, hiszen a sport annyi mindent adott; rengeteg barátságot, utazást, tapasztalatot, az egész világot láthattam… általa elmondhatatlanul sokat kaptam.” A zene világbajnoknőnk életének is szerves része. Marianna a dallamok világáról így vallott: „a zenével ki lehet zárni a külvilágot; segít abban, hogy halld a saját gondolataidat, sőt időnként az edzés is jobban megy, ha szól a zene, hiszen a fáradtságon is átsegítenek a dallamok.”

Kérdés kapcsán a még csak tervezett, családi utódlásról is szó volt. A jövőbeli gyermeknevelés kapcsán mindketten elmondták, hogy számukra nagyon fontos lesz, hogy gyermekük szabadidejében sokat sportoljon, de az is fontos, hogy az utód szabadon válasszon a sportágak között. „Nem az lesz a lényeg, hogy élsportoló legyen, hanem hogy sokat mozogjon, ha azonban a sportban a világ legjobbja akar majd lenni el fogjuk várni, hogy a hozzáállása is a célhoz igazodjon” – mondta Mariann párja, aki a tanulás szerepéről is szólt: „a tanulás is olyan, mint a sport; itt is az a legfontosabb, hogy amit tanulsz, abban is arra törekedj, hogy a legjobb akarj lenni, találd meg azt, ami örömöt okoz.” Mariannát egyébként tanulmányai a Nemzeti Közszolgálati Egyetemhez kötik, jövőjét a sportban és a közigazgatásban, ha lehet, együtt tervezi.

A SportPont Program kampány részeként Sastin Marianna és Völler Ákos az EFOTT színpadán, a jelen lévő fesztiválozók előtt sorsolta ki az SSP nyereményeként azt a kerékpárt, amelyet szerencsés nyertes Varga Domonkos, a Nyugat-magyarországi Egyetem diákja vehet majd birtokba. A fődíj sorsolása is ma volt, a regisztrált SPP-s hallgatók közül az adidas jóvoltából a páros Bayern München jegyeket - amely az utazást és a szállást is tartalmazza - Bittmann Dániel, a Pannon Egyetem hallgatója nyerte meg.

A színpadi beszélgetés után az olimpikon párjával bejárta a SportPont Program helyszíneit is. A világbajnok birkózó férjével együtt rúgta a bőrt a Teqball csapatával. Nagyon tetszett nekik ez az új magyar találmány, ami egyébként kifejezetten jól ment mindkettőjüknek, annak ellenére, hogy Marianna bevallása szerint nem igazán jó a fociban. A házaspár a labdaérzék tesztelése után próbára tette egyensúlyérzékét a kötélpálya (Slackline) pályáin.

Immáron második alkalommal a fesztivál ideje alatt rendezték meg rögbiben a Magyar Egyetemi - Főiskolai Országos Bajnokság döntőt is, amelyen hat egyetem versenyzett a kupáért: BEAC Mókusok Rögbi Csapat (ELTE), SPQR Debrecen Rugby Students Association (DE), DUF Tevéi, Gödöllői Ördögök Rögbi S.E. (SZIE), Szegedi Fit World Gorillák Rugby Club (SZTE), Pécsi Indiánok SK (PTE).

Az első helyet a Gödöllői Ördögök Rögbi S. E. (SZIE), a második helyet, a Szegedi Fit World Gorillák Rugby Club (SZTE), míg a harmadikat a BEAC Mókusok Rögbi Csapat (ELTE) szerezte meg. Gratulálunk eredményükhöz.