MEFS Facebook oldalMEFS Google+ oldalMEFS RSS csatorna

2015. október 19., hétfő 17:00

A magyar egyetemi szabadidősport fejlesztéséről beszélt a MEFS főtitkára a TAFISA Világkongresszuson

Survey and Development of Sport for All in Hungarian University Sport” címmel tartott előadását a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség (MEFS) főtitkára, dr. Székely Mózes a Nemzetközi Szabadidősport Szövetség (TAFISA) Világkongresszusán, amelyet Budapesten, 2015. október 14-18. között rendeztek.

 

A fotót Szabó Gábor készítette A fotót Szabó Gábor készítette

A legjelentősebb nemzetközi szabadidős sportszervezet, a TAFISA kongresszusát kétévente tartja. A budapesti rendezvényen az eseményt szervező Magyar Szabadidősport Szövetség (MSZSZ) 76 ország mintegy 400 képviselőjét látta vendégül a Pesti Vigadóban. A világkongresszust Ju Ho Csang, a szervezet dél-koreai elnöke nyitotta meg, beszédében Nelson Mandela szavaival: „a sportnak van ereje megváltoztatni a világot” utalva a TAFISA hitvallására is.

A megnyitó ünnepségen magyar részről felszólalt Schmitt Pál,a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) tiszteletbeli elnöke, Magyarország korábbi köztársasági elnöke, az 50 éve Universiade bajnoki címet szerző kétszeres olimpiai és világbajnok, akit nemrégiben kineveztek az EU Sportdiplomáciai Tanácsadó Csoport elnökének, Borkai Zsolt olimpiai és Universiade bajnok, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke és Czene Attila olimpiai bajnok, a Magyar Szabadidősport-szövetség vezetője, a MOB alelnöke, akit a kongresszuson beválasztottak a szabadidős világszervezet (TAFISA) elnökségébe.

Az emberi erőforrások minisztere, Balog Zoltán szavait Szabó Tünde sportért felelős államtitkár tolmácsolta, de felszólalt Navracsics Tibor, az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa is.

A TAFISA életében mérföldkőnek számító 2015-ös budapesti kongresszus tartalmilag a „tartós örökség a szabadidősportban" téma köré épült, a résztvevők többek között azt elemezték, hogy a fenntarthatóság jegyében a nagy nemzetközi sportesemények után a létesítmények miként állhatnak a szabadidő sportolók rendelkezésére, továbbá, hogy miként lehet a lakosságot a mindennapos testmozgásra ösztönözni.

Október 17-én tartott előadásában dr. Székely Mózes, a MEFS főtitkára a magyar egyetemi - főiskolai sport múltjáról, kimagasló versenysport sikereiről, hazai rendezésű nemzetközi eseményeiről, a MEFS Hajós Alfréd Tervéről, a szabadidősportra ösztönző SportPont Programjáról és a magyar felsőoktatásban létrehozott Sportirodákról beszélt. A főtitkár emellett tájékoztatást adott s a hallgatók sportolási szokásairól, kedvelt sportágaikról, valamint arról is, hogy a kutatások szerint mi motiválja sportolásra a diákokat. Dr. Székely Mózes elmondta: az egyetemisták és főiskolások saját bevallásuk szerint Magyarországon elsődlegesen (81,7 %-ban) egészségük megőrzéséért, 70%-ban a jó közérzetért, míg 66,2 %-ban a fittség megtartása érdekében töltik szabadidejüket sportolással. A főtitkár kitért arra is, hogy a jövő vezetői, jelenkorunk hallgatói a sportolás elmaradásának okaként pedig főként az időhiányra (64.3%) hivatkoznak, de kiemelt 2. és 3. helyen szerepel a sportolási lehetőségek hiánya (30,7 %) és a sportolás magas költsége (29.9%) is.

A felszólalók mindannyian hangsúlyozták, hogy Magyarországnak a versenysport mellett a szabadidősportok szélesítésében előre kell lépnie. Szabó Tünde leszögezte, hogy hazánk számára kiemelten fontos, hogy ne csak sportnemzet, hanem sportoló nemzet is legyünk. Navracsics Tibor szerint hónapról hónapra érzékelhetően egyre nagyobb az érdeklődés a szabadidősport iránt. Borkai Zsolt a 2024-es olimpiára kandidáló Budapest nevében az egybegyűlteket a MOB mottójára emlékeztette („A sport mindenkié”).  

Az eseményen a szabadidősport elterjesztésében végzett eredményes munkássága elismeréseként a TAFISA Jürgen Palm Díját vehetett át dr. Földesiné Szabó Gyöngyi, a Nemzeti Szabadidősport Szövetség egykori elnöke, a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség FISU-CESU tagja.

Az MSZSZ vezetője, a TAFISA új elnökségi tagja az esemény zárását követően pozitívan értékelt. „A Világkongresszus remekül sikerült, köszönhetően Budapest lenyűgöző voltának, a helyszínül szolgáló Vigadónak, a megjelent rangos vendégeknek, a programok sokszínűségének és színvonalas előadásoknak” - Czene Attila szerint a vendéglátásban és sportszakmai eredményekben, tudásban felmutatott látványos eredmények áttételesen kihatnak a 2024-es olimpiai helyszín kijelölésére is. Mint mondta, a dél-afrikai Sam Ramsamy személyében a Nemzetközi Olimpiai Bizottság szabadidősportért felelős testületének vezetője is felszólalt a TAFISA kongresszuson, másrészt pedig a NOB minden lehetséges olimpiai házigazda esetében megvizsgálja, hogy adott országban milyen körülmények övezik a sportot, így a szabadidősportot is