MEFS Facebook oldalMEFS Google+ oldalMEFS RSS csatorna

2016. július 19., kedd 13:04

2016-os Lovas Egyetemi Világbajnokság újra magyar résztvevőkkel

A svédországi Flyinge nemzeti ménesbirtok adott otthont június 29. és július 2. között a 11. Egyetemi Lovas Világbajnokságnak, melyen 18 nemzet lovas egyetemistái képviseltették magukat, köztük hosszú idő után újra Magyarország is.


A közel egy hétig tartó eseményen 54 versenyző mérte össze a tudását sorsolt lovakon. A magyar csapat tagjai Szilágyi Réka (Szent István Egyetem), Balog Orsolya (Testnevelési Egyetem), Pölz Kitti (Színház- és Színművészeti Egyetem), Pósa Boglárka (Szent István Egyetem), a csapat vezetőedzője Zupán Péter volt. Pósa Boglárka tartalék versenyzőként kísérte ki a csapatot, de jelenlétével nagyon sokat segítette a magyar egyetemi válogatottat, többek között a kapcsolattartásban a rendezőkkel, bírókkal. Hozzásegítette a csapatot technikai és a versenyzéshez elengedhetetlen információk megszerzéséhez, azok közvetítéséhez a versenytársak számára.

A verseny kedden a csapat díjlovaglással vette kezdetét, mely során három nemzet lovasai lovagoltak ugyanazon a három lovon, valamint a csapat tagjai egy időben szerepeltek a díjlovas négyszögben. A versenyszámban Németország és Norvégia lovasaival kellett a magyar csapatnak megmérkőznie. A díjlovaglás során a lovasok egyéni és csapat pontokat is szereztek. A versenyszám után az a lovas, illetve csapat juthatott tovább a következő fordulóba, aki az adott lovon legjobban teljesített, így a három lovasból, illetve országból a következő fordulóba mindig csak egy fő juthatott tovább.

A program lovaglása előtt 5 perc állt rendelkezésére a lovasoknak, hogy megismerkedjenek a lovukkal, majd a csekély melegítési idő lejártával kellett a négyszögbe lovagolniuk. A magyar csapat tagjai harmadik lovasként ülhettek fel a lovaikra, leküzdendő feladatként nem csupán az ismeretlen lovak kiismerése gördült a lovasok elé, hanem a lovak fáradtsága is komoly kihívást jelentett.

A díjlovaglás második fordulójába az adott lovon elért legjobb eredmény alapján Balog Orsolya (66%) jutott tovább. Szilágyi Réka (67%) nem sokkal maradt el a továbbjutó német lovashölgy mögött, Pölz Kitti (55%) lovának fáradtsága miatt nehezen találta meg az összhangot alkalmi versenytársával. A csapatversenyben tehát a norvég együttes jutott tovább, maga mögé utasítva a német és magyar delegációt.

Szerda reggel Balog Orsolya a díjlovaglás második fordulóján harmadik lovasként ülhetett fel sorsolt lovára. A versenyszámban a későbbiek során csapat aranyérmet nyert svéd lovashölggyel (Moa Berrek) és az ír csapat egyik lovasával (Ian Cassels) kellett megmérkőznie. Lovaglását a bírók 69%-ra értékelték, mely sajnos nem volt elegendő a továbbjutáshoz. Lovával (De Nice) a verseny következő fordulójába az ír Ian Cassels jutott tovább, aki végül a díjlovaglás döntőjében ezüstérmet szerzett. Orsolya lovaglásával azonban az aznapi díjlovaglás során 18 indulóból az 5. helyen végzett, míg az összetett díjlovaglásban 54 indulóból a 16. helyen zárt.

Szerda délután a díjugratásé volt a főszerep, mely hasonló rendszerben zajlott, mint a díjlovaglás. A magyar csapat a japán és a francia egyetemi válogatottal osztozott ugyanazon a három lovon. A melegítésre lovasonként ez alkalommal is 5 perc állt rendelkezésre, mely idő alatt összesen kettőt ugorhattak a lovasok újonnan kapott versenytársukkal, mielőtt a pályára léptek. ( Az egész verseny során a szervezők ügyeltek arra, hogy egyik lovas se üljön kétszer ugyanazon a lovon.)

A magyar csapat első lovasa Szilágyi Réka volt, aki egy remek hibátlan lovaglást mutatott be, de a bírók ítélete alapján a francia lovas jutott tovább lovával, mindössze néhány tizeddel előzve meg Rékát. Mindemellett Réka a stíluspontjai alapján, a díjugratás első fordulójában aznap az 54 indulós mezőnyből az 5. helyet szerezte meg. Balog Orsolya második lovasként egy magyar származású (Colonado) kancát lovagolhatott, a páros szintén hibátlanul teljesítette a díjugrató pályát, de a japán lovas jobb stíluspontot ért el. Pölz Kitti harmadik lovasként szintén egy remek pályát teljesített, de sajnos a napok óta tartó esőzés miatt csúszóssá vált pályán egy verőhibával ért körbe.

A felkészülésben a magyar csapatot Zupán Péter közreműködésével Dallos Gyula mesteredző és Krucsó Szabolcs segítette, akik több ízben lehetővé tették a csapat tagok számára, hogy edzéseiken gyakorlatot szerezzenek különböző típusú lovak, illetve a csapat díjlovas program lovaglásában. Tapasztalataikkal és jó tanácsaikkal rengeteget segítettek a lovasokat felkészülésében, amelyet ezúton is köszönünk nekik. Továbbá köszönetet mondanánk Székely Évának (Lotus Romeo) és Zachár Attilának (Imagine Lovas Szakáruház), akik a magyar csapat egységes megjelenését biztosították. A magyar csapat indulását és kiutazását a világbajnokságra a Magyar Lovassport Szövetség, Díjugrató Szakág és a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség tette lehetővé.

A világbajnokság végeztével négy kategóriában hirdettek eredményt. Díjugratás egyéni első helyen Tuuli Sopanen (FIN), második helyen Ryoichi Okihiro (JPN), harmadik helyen pedig a Clarissa Christine Luke De Lyra (HKG) végzett. Díjlovaglás egyéni aranyérmet Katja Berg (DEN), ezüstérmet Ian Cassales (IRL), bronzérmet pedig Koki Nakamura (JPN) szerezte meg. Kombinált egyéni aranyérmet Ryoichi Okihiro (JPN), ezüstérmet Kelleyan Hutchinson (IRL) és a bronzérmet Enora Enut (FRA) nyerte el. A csapatversenyben világbajnok lett a rendező Svédország egyetemi válogatott csapata, második helyen Írország csapata, harmadik helyen pedig a Japán csapat zárt. Ezúton is gratulálunk a győztes és helyezett lovasoknak.

A magyar csapat tagjai közül Balog Orsolya a 24. helyen, Szilágyi Réka pedig a 37. helyen zárt a kombinált (díjlovaglás,díjugratás) versenyben 54 indulóból. Csapatban összesítsében Magyarország a 17. helyet szerezte meg .

Képgaléria

{gallery}2376{/gallery}