MEFS Facebook oldalMEFS Google+ oldalMEFS RSS csatorna

2015. november 11., szerda 16:47

Sikerrel zárult az Európai Sporthét

Kiválóan teljesítettek a magyar hallgatók az Európai Sporthéten. Felsőoktatási szempontból kimondottan eredményesen zárult BeActive elnevezésű Európai Sporthét, amit Magyarországon Sporthónapra növelt a Magyar Szabadidősport Szövetség. 


A hazánkban 2015. szeptember 7. és 30. között tartott eseménysorozatot a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség (MEFS) is támogatta, ennek révén a Sporthónaphoz 34 egyetemi, főiskolai sportrendezvény csatlakozott, amelyeken összességében közel 13 ezer hallgató sportolt.  A szervezők tájékoztatása szerint a magyarok alaposan túlteljesítették az elvárásokat, ugyanis előzetesen nagyjából 30 ezer magyar résztvevővel számoltak. Az Európai Bizottság által életre hívott nemzetközi sportesemény sorozatban összességében az itthon lezajlott 317 eseményen azonban összesen 300 ezren sportoltak az Európai Sporthét keretein belül. A Kárpát-medencében az események több mint tizedét a felsőoktatási intézmények szervezték, a hallgatók részvételi aránya pedig kimagasló volt. Az Európai Bizottság idén indult BeActive programjában összesen 34 ország vett részt, így Európa szerte 7000 rendezvényen 5 millióan sportoltak. Ha minden ország hozta volna a „magyar átlag”-ot, akkor 10 millió felett lett volna a sportolók száma. A magyar hallgatók sportolási arányával pedig ez a szám elérte volna a 15 milliót is.

A BeActive programhoz csatlakozó felsőoktatási intézmények elismerésként összességében 300 ezer forint összértékű díjazást kapnak. A fődíjat, a 175 ezer forint értékű sportszer utalványt, az egyetemi, főiskolai sportos események között a legnagyobb tömegeket megmozgató program, a BME „Nagy Sportnap 2015” elnevezésű rendezvénye nyeri, amelyen 2311 hallgató vett részt. A 100 ezer forint értékű sportszer utalványt a sorsoláson a Pannon Egyetem „Őszi Sportágválasztó” sporteseménye, míg a 75 ezer forint értékű sportszer utalványt a Pécsi Tudomány Egyetem OIG sportirodája szervezésében lezajlott „Fitnesz a 24. órában” rendezvénye nyerte. Az elismerésben részesülő intézmények képviselői a díjakat 2015. november 19-én az év sportolója díjátadó ünnepségen, a Magyar Sport Háza Konferencia termében veszik majd át.

A díjazottak mellett szívből gratulálunk valamennyi BeActive-hoz csatlakozó intézménynek!