MEFS Facebook oldalMEFS Google+ oldalMEFS RSS csatorna

2013. március 28., csütörtök 12:20

Novák Mariann az első magyar győztes az Oxford–Cambridge-evezősversenyen

A magyar Novák Mariannal a hajójában az Oxford nyerte a női egyetemi csapatok közötti hagyományos, kétezer méteres Oxford–Cambridge-evezősversenyt. Novák az első magyar, aki itt indulhatott.


Novák előrejelzése bejött, a Cambridge jobban kapta el a rajtot, és vezetést szerzett az első pár csapás után. Ötszáz méternél már fél hajóval ment a cambridge-i nyolcas, 750-től azonban megkezdte a felzárkózást az oxfordi csapat. Ezernél még hátul voltak Novákék, de a szeles idő ellenére is jól elkapták a ritmust, 1500-nál már háromnegyed hajó lett az előnyük, és már nem is engedték ki a kezükből a vezetést, a hivatalos közlés szerint egy és háromnegyed hajóval, 7:21.23-as idővel győztek.

A futamot meglehetősen rossz időjárási körülmények között rendezték a Dorney-tónál. A verseny előtti jelentések 2 Celsiusról és 25-40 kilométer per órás észak-északkeleti széllökésekről számoltak be. A sorsolásnál a cambridge-i nyolcasnak volt szerencséje, így ők választhattak, természetesen a szélviszonyok szempontjából kedvezőbb négyes pálya mellett döntöttek.

A rossz időre számítottak is, ezért sem a megszokott helyén, a Henley-versenypályán tartották meg a Boat Race-t. A szervezők attól féltek, hogy az esőzések után megemelkedő vízszint miatt nem lehet a nézők számára is biztonságos körülmények között megtartani a futamot, ezért vitték az olimpiai evezőspályára a versenyt..

Az Oxford számára kedvező előjel volt, hogy az előversenyeken a tartalék- és a könnyűsúlyú nyolcasuk is megverte a cambridge-i egységeket.

A régészetet tanuló Novák Mariann októberben csatlakozott az oxfordi csapathoz. Korábbi eredményei, országos bajnoki címei és U23-as világbajnoki bronzérme, jó ajánlólevél volt, de az egyes számú nyolcasba való bekerülésért neki is meg kellett küzdenie. Végül az általában a technikás versenyzőkre szabott egyes beülőt kapta.

A női Oxford–Cambridge-versenyt 1927 óta rendezik, az eddigi mérleg a Cambridge számára kedvező, 41-szer nyerte a regattát, míg az Oxford a maival együtt 27-szer.

 

Forrás: SportGeza.hu