MEFS Facebook oldalMEFS Google+ oldalMEFS RSS csatorna

2016. április 07., csütörtök 11:56

Először indul magyar páros a Cheerleader Világbajnokságon

Világbajnokságra készül az ELTE és a magyar válogatott párosa. Az International Cheer Union (ICU), vagyis a Nemzetközi Cheer Szövetség szervezésében április 20-22 között rendezik a 2016-os Cheerleading Világbajnokságot. Az Orlandoban esedékes eseményen idén először a magyar válogatott is képviselteti magát: a Budapesti Egyetemi Atlétikai Club versenyzői, a Balogh Patrícia és Szabó Hanna alkotta páros indul a rangos megmérettetésen.
 

2004. április 26-án alapították az International Cheer Uniont (ICU), amely 2013 óta a Sport Accord tagja, s amely a minden évben esedékes Cheerleading Világbajnokság szervezője. A nemzetközi szervezet mára százkilenc tagszövetséggel és világszerte mintegy három és félmillió sportolóval bír. A Magyar Cheerleading Sportszövetség 2013 májusában tartotta alakuló ülését, rövidesen pedig az európai és a nemzetközi szövetségnek is tagja lett. 2016-ig azonban a sportág legnagyobb rendezvényén még sosem képviseltette magát, így magyar szemszögből történelmi esemény lesz az orlandoi világbajnokság, amelyen várhatóan közel száz ország tízezer sportolója vesz részt. Noha a rendezvényt az Egyesült Államokban az ESPN televíziós csatorna élőben közvetíti, a szervezők mintegy százezer nézőt várnak a helyszínre is.
 
Magyarországot két egyetemista hölgy, Balogh Patrícia és Szabó Hanna képviseli. A páros több mint tizenkét éves balett- és táncszínházi múlttal vágott neki a felkészülésnek. A Budapesti Egyetemi Atlétikai Club színeiben versenyző lányoknak a kvalifikációs versenyen kiharcolt aranyérem egyben magyar válogatott címet is jelentett, így esélyt kaptak rá, hogy megmutassák magukat az Egyesült Államokban, az orlandoi világbajnokságon is. Patrícia és Hanna edzője Kovácsik Rita, az ELTE SE Cheerleading Szakosztályának vezetője, koreográfusa pedig a szlovén Katarina Kern Pirnat, hatalmas név a szakmában, elvégre korábbi tanítványai között szerepel a kétszeres világbajnok szlovén páros is. A magyar páros közel húsz csapatos mezőnyben vág neki a viadalnak, a cél, hogy a másfél perces bemutatóját hiba nélkül, a lehető legszebben mutassa be a színpadon, s a szakemberek szerint akkor még az első hatba kerülésről is lehet álmodozni.
 
További érdekesség a versenyzőkről, hogy Patrícia a Szent István Egyetem élelmiszermérnök, Hanna pedig az Eötvös Loránd Tudományegyetem romanisztika szakos hallgatójaként folytat egyetemi tanulmányokat.
 
A párosról készült fantasztikus, Budapest nevezetességeinél készült fényképek itt találhatóak: http://www.beac.hu/hirek/cheerleading/vilagbajnoksagra-keszul-az-beac-es-a-magyar-valogatott-parosa/
 

Képgaléria

{gallery}2275{/gallery}