MEFS Facebook oldalMEFS Google+ oldalMEFS RSS csatorna

2013. július 25., csütörtök 16:35

Kezdődnek az egyeztetések az új világbajnoki uszoda építéséről

Már a héten elkezdődnek az egyeztetések a beruházásért felelős Nemzeti Sportközpontok és az érintett fővárosi, valamint a kerületi önkormányzat között a vizes-világbajnokságra készülő Dagály uszodakomplexum építéséről.


Az egész világ a csodájára jár majd– röviden így foglalta össze Vígh László kormánybiztos, hogy mit szóltak a nemzetközi szövetség vezetői az új Dagály uszodakomplexum látványterveihez. A beruházásért felelős Nemzeti Sportközpontok vezetője személyesen is tagja volt a Barcelonából „győzelemmel hazatérő” magyar delegációnak. Az új komplexumnak a tervek szerint 2016 közepére, második felére kell elkészülnie.

„A pályázati anyag összeállításakor is pontosan tudtuk, hogy ha nyerünk, akkor azonnal el kell kezdeni az építkezés előkészítését. Már a héten megkezdjük a szükséges fővárosi és kerületi egyeztetéseket, ezek után tudjuk véglegesíteni a beruházás részleteit, és határozhat a kormány a pontos ütemezésről, forrásról”– mondta Vígh László. A kormánybiztos hozzátette: folyamatosan tartják a kapcsolatot a nemzetközi szövetség vezetőivel is.

„A FINA-tól kaptunk egy vastag kézikönyvet, amelyben leírják, hogy milyen elvárásoknak kell megfelelnie az új uszodának ahhoz, hogy a világ egyik legrangosabb és legnézettebb – ezáltal óriási reklám és országimázs értékkel bíró – sporteseményének helyszíne lehessen. Tulajdonképpen minden apróságot meghatároznak benne, onnan kezdve, hogy hány fokos legyen a víz, milyen magas legyen a rajtkő, egészen addig, hogy milyen időmérő rendszer működjön az uszodában, és a nézőtéren mekkora távolságra legyenek egymástól a székek. Természetesen ezek alapján készülnek el a tervek ”– folytatta a kormánybiztos.

Ahogy arról a Nemzeti Sportközpontok korábban már beszámolt, a tervezési feladatok 2014 elejére fejeződhetnek be, a kivitelezés 2014 második felében kezdődhet el és 2016 közepére, második felére épülhet fel az új uszoda. A tervek szerint ez lesz a helyszíne a 2017-es junior világbajnokságnak, majd négy évvel később a felnőtt vizes-világbajnokságnak is.

A létesítményben az 50 méteres versenymedence és műugró medence mellett, lesz egy másik 50 méteres bemelegítő medence. Ezek mellett több élménymedence is épül a nagyközönség számára.

Az uszodakomplexumban az állandó nézőtér 4-5000 fős lesz, amit a világbajnokság idejére 17-19 ezresre lehet bővíteni.

A látványterveket megtekinthetik és letölthetik a http://mnsk.hu/sajtofotok/ oldalon keresztül.

 

Forrás: Nemzeti Sportközpontok