MEFS Facebook oldalMEFS Google+ oldalMEFS RSS csatorna

2013. március 28., csütörtök 12:30

Eltüntetnék a sandaságot a vízilabdából

Először rendeztek élesben vízilabdatornát azon szabályok szerint, amelyeket Faragó Tamás olimpiai bajnok már évek óta szorgalmaz. Az egyetemisták és főiskolások országos bajnokságán kitűnőre vizsgázott a reformpóló, sok gólt, látványos és pörgős meccseket láthattak a szurkolók. Faragó szerint az új szabályokkal eltűnhetnek a sandaságok a vízilabdából, Benedek Tibor szövetségi kapitány is a változás mellett kardoskodik, de szerinte erre még hosszú éveket kell várni. Pedig még az új szabályokkal jóval több gólt kapó kapusok is a reformokra szavaznak.

Benedek Tibor is szorgalmazná a változtatásokat Benedek Tibor is szorgalmazná a változtatásokat MTI/Illyés Tibor

"Fantasztikus volt ez a torna, és nem azért, mert én találtam ki az új szabályokat!" - kezdte Faragó Tamás, aki évek óta próbálja reformálni a vízilabdát. Az új szabályok élesben a hétvégén az egyetemisták és főiskolások első országos bajnokságán vizsgáztak a Komjádi-uszodában. A sportág megújításának legfontosabb javaslatai, hogy 30 helyett 25 méteres medencében, kisebb labdával játsszák a mérkőzéseket, csapatonként hét helyett hat pólós van egy időben a vízben, a hét méteren kívülről lőtt gól duplán számít, és egy negyed nyolc helyett tíz percig tart, viszont futóórával, azaz jóval pörgősebb a játék.

"Gyorsabb és látványosabb lett a játék, és végre a pólósok gólra akarnak játszani, nem kiállításra. A mérkőzések sokkal izgalmasabbak voltak, és a közönség szempontjából is jól vizsgázott a torna" - mondta Faragó, majd hozzátette, hogy körülbelül annyi szurkoló látogatott ki a Komjádi-uszodába, mint a felnőtt Négyes Kupa döntőjére, de sokszor egy ob I-es bajnokin sincsenek kint ennyien.

 

Origo Videó megtekintése: Új szabályokkal népszerűsítenék a vízipólót

 

A szabályváltoztatás mellé állt Benedek Tibor, a magyar válogatott szövetségi kapitánya is, aki bíróként is tevékenykedett a tornán.

"Hogy melyik az a szabály, amely beválhatna a felnőttek között is, azt ki kellene próbálni a felnőtt ob I-ben is. Az biztos, hogy a kisebb pálya az egyik legfontosabb lenne, hiszen a pálya közepén az a hét-nyolc méter teljesen felesleges, ott nem történik semmi, és rengeteg idő elmegy vele, amíg azt átússzák a csapatok. Ha kevesebb játékos lenne, az taktikailag nehezítené meg a csapatok dolgát, előtérbe kerülne a lefordulós játék" - mondta Benedek, aki szerint a hét méteren kívül kettőt érő gól is egy jó szabály, de itt fontos szerepe lenne a bírónak. A szövetségi kapitány úgy véli, hogy a játékvezetőnek előre kell jeleznie, mondjuk kézfeltartással, hogy mikor érhet kettőt a gól, ha az adott helyzetben ellövi a játékos a labdát, ugyanis ha utólag dönti el, az vitákat szülhet, főleg azért, mert egy két pontot érő gól mérkőzéseket fordíthat meg és dönthet el.

Varga Péter, a BME játékosa lett a torna gólkirálya, aki szintén örömmel fogadta az új szabályokat. "Elsőre nagyon furcsa volt, hogy kisebb a labda és a pálya is, de a támadóknak azért jóval könnyebb volt ehhez alkalmazkodni. Egyébként is sok gólt szoktam lőni, de azért ennyit nem, mint most. Persze ehhez hozzájárult az is, hogy sokkal többet próbálkoztam távolról amiatt, hogy hét méteren kívülről kettőt ért a gól, lőttem öt ilyen duplát is."

Jól látható volt a hétvégén, hogy az új szabályok a támadójátékot segítik, és a kapus az egyetlen, aki számára nem feltétlenül lenne előnyös a változtatás. "Rendkívül nehéz volt ilyen körülmények között védeni, a kisebb pálya és a kevesebb játékos miatt nem a megszokott felállásban ment a játék" - kezdte a hétvégi torna legjobb kapusának megválasztott Szász Péter. "Bár én nem kaptam hét méteren kívülről gólt, de sokkal többet próbálkoztak távoli lövésekkel a játékosok. Ráadásul a kisebb labdával jóval gyorsabb lövésekre voltak képesek, máshogy is pattant a labda, az összes kapusnak borzalmas volt szerintem. Az első meccsen nagyon meglepődtem, hiszen 18 gólt kaptam, de utána láttam, hogy a többi meccsen is rengeteg gól születik, így megnyugodtam."

Szász Péter ennek ellenére úgy érzi, hogy kellenek ezek a szabályváltoztatások, hiszen felgyorsítják és érdekesebbé teszik a játékot. "Én ezt úgy fogom fel, hogy egy új motiváció a kapusok számára is, hogy alkalmazkodjanak az új szabályokhoz."

Arra a kérdésre, hogy van-e reális esély arra, hogy a felnőtt, nemzetközi vízilabdában is bevezessék ezeket a szabályokat, Benedek Tibor lehangoló választ adott, szerinte hiába lenne evidens és időszerű a változtatás, a közeljövőben nem fog megvalósulni.

"Amíg ezek a döntéshozók vannak a nemzetközi vízilabda élén, addig biztosan nem változik semmi. Ők már elég idősek ahhoz, hogy nem merik vállalni a felelősséget egy ilyen nagymértékű újításért. De abban a pillanatban, hogy ez a generáció kiöregszik, ami legalább négy-nyolc év, jönni fognak a fiatalok, és ha a vízilabda akkor még működni fog, az új generáció látni fogja, hogy elkerülhetetlen a változtatás. Mint ahogy minden sportot, így a vízilabdát is meg kell újítani."

Faragó Tamás szerint vízilabda akkor is lesz, mert rendelkezik egy olyan esztétikai előnnyel, hogy ideális körülmények között, strandolók körében, bikinis lányok között, napfényben továbbra is megtarthatja a népszerűségét, de a jelentős változtatásra szerinte is várni kell még.

"Én húsz éve reménykedem, de minden a nemzetközi tisztségviselőktől függ. Ők azonban csak magukkal vannak elfoglalva, azzal, hogy mit adnak otthon a családnak vacsorára, és félnek attól, hogy ha ez a szabálymódosítás megvalósul, akkor a továbbiakban már nem lesz rájuk szükség" - mondta Faragó.

 

Origo Videó megtekintése: A vasárnapi finálé utolsó negyede, és a bajnoki címről döntő ötméteresek
 

Az első alkalommal kiírt egyetemi és főiskolai bajnokságot a Budapesti Corvinus Egyetem nyerte, miután a döntőben hatalmas csatában, büntetőkkel 16-15-re verte a Budapesti Gazdasági Főiskola csapatát.

 

Forrás: origo.hu