MEFS Facebook oldalMEFS Google+ oldalMEFS RSS csatorna

2014. augusztus 15., péntek 09:05

Egy 7. és egy 10. hely Hollandiából

Profikhoz méltó színvonalon játszottak a Budapesti Corvinus Egyetem női és a Debreceni Egyetem férfi kosárlabda csapata a rotterdami Európai Egyetemi Játékok keretében.

Egy 7. és egy 10. hely Hollandiából Forrás: Facebook.com

A Magyar Egyetemi-Főiskolai Országos Bajnokságon (MEFOB) győztes csapatainknak, ha nem is teljesen professzionális, de jó néhány élvonalbeli játékossal, profi kosarassal felálló együttesek ellen kellett helytállniuk Rotterdamban. 

A Corvinus női csapatánál nagyon kevésen múlt, hogy nem kerültek be a legjobb nyolc közé. A német válogatott játékosokkal felálló, tavalyi egyetemi Eb-ezüstérmes Bochum ellen egy jó negyed kevés volt. A másik csoportellenfél a Bécsi Egyetem csapata volt. Ez az együttes ugyan amatőr, de játékosai az osztrák élvonalban szerepelnek. Ha magában a játékban nem is, a hajrában azért megmutatkozott, hogy a bécsi lányok talán több kiélezett végjátékban szerepeltek a közgázos lányoknál, és a hajrában kevesebbet hibázva a maguk javára tudták fordítani a meccset. Hajszálon múlt tehát, hogy nem a 8 közé, hanem az alsóházba kerültek a MEFOB bajnok lányok. A 9-12. helyért folyó küzdelemben két magabiztos győzelemmel kezdtek, majd a tavalyi Egyetemi Európa-bajnok belgrádiakkal csaptak össze. A lányok igen megszorongatták ellenfelüket, akiknek pár perccel a vége előtt vissza kellett vinniük a pályára a csapatuk legjobbjait, és csak így tudtak végül 16 ponttal nyerni. 

Ami a debrecenieket illeti, a DEAC férfi csapata parádés győzelemmel, a tavalyi Egyetemi Európa-bajnok Split legyőzésével indította a tornát. És ezen a meccsen nem csak Nagy Botond 41 pontja (10 triplája) volt kiemelkedő, hanem a Debreceni Egyetem csapatán is látszott a fejlődés. Az önmagában is sikert jelentő 8-as döntőben a fiúk menetelését a törökök állították meg, akik a kritikus pillanatokban is képesek voltak nyugodtak maradni. Az 5-8. helyért a Pitesti Egyetem csapata büntetőkkel győzte le a debrecenieknek, ugyanakkor meccs nélkül lettek hetedikek a fiúk, az izraeli csapat hirtelen hazautazása miatt.
A debreceniek remekül felkészültek a tornára, szenzációs meccsel indították a sorozatot és megmutatták: nagyon sok fantázia, további fejlődési potenciál van ebben a társaságban. 

Mindent egybevetve mind a Corvinusos lányok, mind pedig a debreceni fiúk számára roppant hasznos volt e kifejezetten nívós torna és megmutatták, hogy érdemes odafigyelni az egyetemi sportra.

 

A férfiak mezőnyében a litván Mykolas Romeris Egyetem csapata lett a bajnok, a dobogó második fokára a magyar fiúkat megállító, török Fatih Egyetem csapat lépett, míg a szerb Nis Egyetem a harmadik helyen végzett.
További helyezések:

4. Spliti Egyetem (Horvátország)

5. Bolognai Egyetem (Olaszország)

6. Pitesti Egyetem (Románia)

7.Debreceni Egyetem

8. Management Academic Studies Főiskola (Izrael)

9. Stradins Egyetem (Lettország)

10. Cologne Sport Egyetem (Németország)

11. Minho Egyetem (Portugália)

12. Ostrava Technical Egyetem (Cseh Köztársaság)

 

A nőknél az első helyen a francia Strasbourgi Egyetem végzett. Ezüstérmet szerzett a török Cankaya Egyetem, bronzérmet pedig a svájci Genevai Egyetem.

További helyezések:

4. Bochumi Egyetem (Németország)

5. Vytautas Magnus Egyetem (Litvánia)

6. Riga Stradins Egyetem (Lettország)

7. Bécsi Egyetem (Ausztria)

8. Freiburgi Egyetem (Németország)

9. Belgrádi Egyetem (Szerbia)

10. Budapesti Corvinus Egyetem

11. Oradeai Egyetem (Románia)

12. Portoi Polytechnic Egyetem (Portugália)