MEFS Facebook oldalMEFS Google+ oldalMEFS RSS csatorna

B33 Kosárlabda MEFOB - 2016

  • .: .
  • Dátum: 2016. január 15. – 2016. június 30.
  • Rendező: MKOSZ, MEFS
  • Kategória: Versenysport
  • Sportág: Kosárlabda

DECATHLON Magyar Egyetemi - Főiskolai

B33

Kosárlabda Országos Bajnokság

2016

 

Versenykiírása

 

 

1. § A verseny

A DECATHLON Magyar Egyetemi - Főiskolai B33 Kosárlabda Országos Bajnokság 2016 (B33 Kosárlabda MEFOB, EFB33) a Nemzetközi Kosárlabda Szövetség (FIBA) által elindított, szabályozott formában játszott 3 a 3 elleni kosárlabda (összefoglaló néven 3x3) magyarországi, az egyetemi - főiskolai sportszervezetek számára elérhető versenye, melyet a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége (MKOSZ) rendez együttműködésben a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetséggel (MEFS).

2. § Az irányító testület

2.1            Az MKOSZ gyakorol valamennyi olyan jogkört a versenyre nevezett csapatok és játékosok, valamint a közreműködő valamennyi személy felett, amelyre a jogszabályok, a verseny szabályzatai, valamint a Versenykiírás felhatalmazzák. A verseny tornáinak FIBA által meghatározott szabályok és keretek szerinti lebonyolítását az MKOSZ és a MEFS által megbízott szervezet végzi.

2.2            Az EFB33 versenyek megszervezésével és a helyszíni lebonyolítással az MKOSZ és a MEFS a Sport Division Kft-t (továbbiakban Szervező) bízza meg.  

2.3            Az MKOSZ és a MEFS, illetve a Szervező jogosult a Versenykiírással, valamint az EFB33 Hivatalos Játékszabályaival összefüggésben eljárni és határozatot hozni minden olyan ügyben, amely a verseny lebonyolításával összefügg. Az MKOSZ és a MEFS, illetve a Szervező az EFB33 vitás ügyeivel kapcsolatban hivatalból vagy kérelemre jár el. Döntéseit a hivatalos észlelés vagy a kérelem benyújtását követően a legrövidebb időn belül meghozza és értesíti az érintetteket.

2.4            A versenysorozat lebonyolítási sajátosságából adódóan az MKOSZ és a MEFS illetve a Szervező meghozott határozata ellen fellebbezésnek helye nincs, döntése végleges.

2.5            A verseny rendezőjével illetve a Szervezővel történő kommunikáció hivatalos módja az e-mail. A Szervező elérhetőségét jelen Versenykiírás tartalmazza, illetve az MKOSZ és a MEFS hivatalos honlapján teszi közzé.

3. § A verseny célja

3.1         A FIBA által elindított 3 a 3 elleni játék (3x3) széles körben történő megismertetése, a benevezett csapatok versenyeztetése, a közönség kulturált szórakoztatása, a sportág népszerűsítése a fiatalok széles tömege körében, a szabadidő kulturált eltöltése a felsőoktatási intézmények, intézményi sportszervezetek és DSE-k közötti kapcsolat erősítése továbbá a DECATHLON Magyar Egyetemi - Főiskolai B33 Kosárlabda Országos Bajnokság 2016 bajnoki címének, vagyis a B33 Kosárlabda MEFOB győztesének, valamint további helyezéseinek eldöntése.

4. § A verseny ideje

4.1  2016. január 15. – 2016. június 30.

4.2   Az MKOSZ a tornasorozat Versenynaptárát hivatalos honlapján teszi közzé.

5. § A verseny résztvevői, részvételi jogosultság

5.1   A versenyben azon egyetemi - főiskolai sportszervezetek 4 fős csapatai vehetnek részt, amelyek részt vettek az MKOSZ és a MEFS közös szervezésű Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság (MEFOB) 2015/2016 versenyében és a nevezésre vonatkozó előírásokat megfelelő időben teljesítették.

A Résztvevő csapatokra, a Játékosok szerepeltetésére, és a Játékosok igazolására a MEFOB Versenykiírás 2015/2016 vonatkozó pontjai az irányadóak.

Az MKOSZ fenntartja a jogot, hogy a versenyre az 5.1-ben meghatározott csapatokon túl további csapatok nevezését is elfogadja.

5.2         Amennyiben a nevezés lezárását követően egy jogot szerzett csapat nem vállalja az indulást, kizárásra kerül a DECATHLON Magyar Egyetemi - Főiskolai B33 Kosárlabda Országos Bajnokság 2016 versenysorozatból. A szabad hely(ek) sorsáról az MKOSZ illetve a Szervező dönt.

5.3         Az 5.1 pontban meghatározott  oktatási intézmények sportszervezeteinek minden tornára kötelező egy csapatot kiállítani.

5.4         Egy adott intézmény csapatának nem kötelező ugyanazon játékosokat nevezni az egyes tornákra.

 

6. § A résztvevők nevezése

6.1         A nevezéshez szükséges dokumentumokat és a nevezés FIBA által elfogadott folyamatát az MKOSZ és a Szervező  hivatalos honlapján közzétett NEVEZÉSI ÚTMUTATÓ tartalmazza.

6,2         Nevezési határidő: 2016. január 15. A nevezéshez szükséges leadni a Játékos listát és a MEFOB 2015/2016 versenyben való részvételhez szükséges igazolásokat, amelyeket a MEFOB 2015/2016 Versenykiírásának megfelelő pontja tartalmaz.

6.3         Nevezési díj: a MEFOB (5-5) nevezési díja tartalmazza.

6.4         A nevezések elfogadásáról illetve elutasításáról az MKOSZ és a MEFS dönt.

6.5         A verseny  tornái előtti és alatti adategyeztetések során a csapat részvételi jogosultságát, a játékos személyazonosságát és a hallgatói jogviszonyát hitelt érdemlő, bizonyítására alkalmas eredeti dokumentummal kell igazolni. Ennek hiánya a játékos és/vagy a csapat kizárását vonhatja maga után.

 

7. § A lebonyolítás módja

A bajnokság tornarendszerben kerül lebonyolításra, ami 2 selejtező tornát és egy döntőt  foglal magában. A tornákon a csapatok csoportokba kerülnek besorolásra, ahol körmérkőzésekkel döntik el a csoportokon belüli eredményt, majd a csoportok első helyezettjei egyenes kieséses rendszerben folytatják a küzdelmeket a torna győztesének eldöntéséért.

A csoportokba való besorolás az első tornán az 5-5 bajnokság eredményei, a második és harmadik döntő tornán az előző torna(ák) eredményei alapján történik. A döntőbe az első két tornán elért eredményeik alapján a legjobb férfi és női csapatok kerülnek

A végső győzelem és ezzel a Bajnoki cím és a további helyezések a döntőben elért eredmények alapján kerül meghatározásra. Azaz a döntő győztese nyeri el a bajnoki címet, a döntő második helyezettje a bajnokság második helyezettje és a többi helyezés is hasonlóképpen kerül megállapításra.

 

8. § Mérkőzések helyszínei és időpontjai

8.1         A mérkőzések időpontjait és helyszíneit a verseny rendezője illetve a Szervező határozza meg, melyet megfelelő időben a résztvevők tudomására hoz hivatalos honlapokon keresztül.

8.2         Helyszín és/vagy időpont módosítások

              A véglegesített időpontok és helyszínek megváltoztatására kizárólag a verseny rendezője illetve a Szervező jogosult. Az esetleges helyszínváltozásról és megváltozott mérkőzésidőpontokról a résztvevőket a lehető leghamarabb értesíteni kell.

 

9. § Játékjogosultság

9.1         A DECATHLON Magyar Egyetemi - Főiskolai B33 Kosárlabda Országos Bajnokság 2016 mérkőzésein csak a szabályosan nevezett, és az adott csapatban játékengedéllyel rendelkező játékosok jogosultak részt venni.

9.2         A  DECATHLON Magyar Egyetemi - Főiskolai B33 Kosárlabda Országos Bajnokság 2016 versenyein azok játszhatnak, akik a 2015/2016-os Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokságba versenyengedéllyel rendelkeznek, vagyis az adott sportszervezet csoportos játékengedélyén szerepelnek. A játékengedélyekkel és a szükséges dokumentumokkal kapcsolatos szabályokat a Versenykiírás 5. és 6. pontjai tartalmazzák.

9.2.1.1            Egy adott mérkőzésen csak az a játékos szerepeltethető, akinek minden szempontból érvényes játékengedélyét a mérkőzést megelőzően a Szervező képviselőjének bemutatták, és az jóváhagyásra került.

9.2.1.2            A bajnokságban való részvétel feltétele a www.3x3planet.com oldalon való befejezett regisztrálás, amit a Szervezők a nevezés elfogadása előtt ellenőrizhetnek.

9.3         Egy adott sportoló csak egy csapathoz kaphat játékengedélyt.

 

10. § A mérkőzések rendezése

10.1       A tornák szervezőinek kötelezettségei

A tornák rendezője és a Szervező az MKOSZ előírásainak, valamint a sportrendezvények rendezésére vonatkozó jogszabályok betartásával szervezik az eseményeket.

10.2       Minden tornán kötelező a következők betartása:

10.2.1      Minden mérkőzésen biztosítani kell, hogy

a.    A sporttevékenységből eredő sérülések ellátása haladéktalanul elkezdődjön, illetve

b.    Súlyos sérülés esetén a sérült haladéktalanul orvosi ellátásra (mentő értesítése, orvosi ügyeletre való elszállítás) elszállításra kerüljön.

A torna/mérkőzés befejezését követően fellépő egészségi problémákért a szervezők felelősséget nem vállalnak.

10.2.2      A torna első mérkőzésének kezdete előtt 10 perccel a jegyzőkönyvve­zető és az időmérő köteles a helyét az asztalnál elfoglalni.

10.2.3      A helyszínen a résztvevő csapatoknak az előírt időben meg kell jelenniük a Szervező képviselőjénél a szükséges adminisztráció elvégzése érdekében!

10.2.4      Ha a csapat – előzetes értesítés nélkül – a megadott időben nem tesz eleget az adminisztrációs kötelezettségének és így játszik mérkőzést, azt annak pályán elért eredményétől függetlenül 21-0 arányban elveszti. A csapat a tornát csak az adminisztrációs kötelezettség teljesítését követően folytathatja!

10.2.5      Ha a csapat a mérkőzésének kiírt időpontjában nincs jelen a helyszínen játékra kész állapotban, a mérkőzést automatikusan 21-0 arányban elveszti.

10.3       Mérkőzés labda

              A DECATHLON Magyar Egyetemi - Főiskolai B33 Kosárlabda Országos Bajnokság 2016 mérkőzéseit kizárólag a FIBA által előírt 6-os méretű labdákkal lehet játszani.

10.4       A játékosok öltözéke

10.4.1      Minden mérkőzésen: a kiírás szerint elöl álló csapatnak kell világos színű, és a kiírás szerint hátul álló csapatnak kell sötét színű mezt viselnie. Amennyiben a két csapat megegyezik, felcserélhetik a mezek színét.

10.4.2      Minden csapat köteles gondoskodni egységes számozott mezről. A Sport Division Kft. a torna idejére korlátozott számban és méretben biztosít a csapatok megkülönböztetésére alkalmas mezeket

10.5       Amennyiben a mérkőzés előtt a szervezők előírják a csapatok bemutatását, azon a csapat minden játékosának egységesen, versenyfelszerelésben kell megjelenni.

 

11. § Óvás

11.1       A DECATHLON Magyar Egyetemi - Főiskolai B33 Kosárlabda Országos Bajnokság 2016 mérkőzésein szereplő csapat óvást nyújthat be egy játékos játékjogosultságával kapcsolatban, továbbá, ha úgy véli, hogy valamilyen esemény a mérkőzés folyamán az érdekeit hátrányosan befolyásolta, és az hatással volt a mérkőzés végeredményére.

11.2       A csapat képviselője az óvás okát az esemény bekövetkezte után azonnal köteles bejelenteni a mérkőzés játékvezetőjének és a Jegyzőkönyvben való rögzítéssel egy időben jegyzőasztal hivatalos személyeinek, akik haladéktalanul értesítik a Szervező képviselőjét.

11.3       Az óvást a Szervező képviselője azonnal elbírálja, és végső fokon döntést hoz. Döntése ellen fellebbezésnek helye nincs!

11.4       Téves játékvezetői ítéletre óvást alapozni nem lehet! Az erre hivatkozó óvás automatikusan semmisnek tekintendő!

 

12. § Díjazás

12.1       A DECATHLON Egyetemi - Főiskolai B33 Kosárlabda Bajnokság 2016 első három helyezett csapata érem és oklevél díjazásban részesül.

              A DECATHLON Magyar Egyetemi - Főiskolai B33 Kosárlabda Országos Bajnokság 2016 győztese elnyeri a  Magyarország 2016. évi  Egyetemi – Főiskolai  3x3 Kosárlabda Bajnoka címet

12.2       A bajnokság első három helyezettje a következő díjazásban részesül:

A díjakat a VI. sz melléklet tartalmazza.

12.3       A résztvevő csapatok illetve játékosok az említetteken felül – a felajánlás függvényében – különdíjakban részesülhetnek.

 

13. § TV és reklámjogok

13.1       A DECATHLON Magyar Egyetemi - Főiskolai B33 Kosárlabda Országos Bajnokság 2016 televíziós közvetítési jogaival és a versenyhez kapcsolódó vagyoni értékű jogokkal az MKOSZrendelkezik.

13.2       A helyszíneken és a résztvevőkön (beleértve a játékvezetőket is) hirdetés kizárólag az MKOSZ előzetes, írásbeli jóváhagyásával jelenhet meg!

 

14. § Edzők

14.1       A DECATHLON Magyar Egyetemi - Főiskolai B33 Kosárlabda Országos Bajnokság 2016 minden természetes személy elláthat edzői tevékenységet, amennyiben viselkedése megfelel az MKOSZ vonatkozó szabályzatainak.

 

15. § Játékvezetők

15.1       A mérkőzésekre játékvezetőket mindenkor az illetékes Megyei (Fővárosi) Kosárlabda Szövetség Játékvezetői Bizottsága jelöl ki.

15.2       A játékvezetők jóváhagyott díjszabás szerinti költségtérítéseit a Szervező képviselője fizeti ki.

16. § Költségek

16.1       A tornák megrendezésének költségei (beleértve a játékvezetői díjakat is) az MKOSZ-t és a Szervezőt terheli.

16.2       A résztvevő csapatokat terheli a tornák helyszíneire történő utazás költsége, amihez az MKOSZ és a MEFS megállapodása alapján központilag arányos támogatási hozzájárulás kerül kifizetésre a megállapodás szabályai szerint.

 

17. § A résztvevők felelőssége

17.1       A DECATHLON Magyar Egyetemi - Főiskolai B33 Kosárlabda Országos Bajnokság 2016 minden résztvevője felelős ezen Versenykiírás és a versenyhez kapcsolódó egyéb szabályzatok betartásáért.

17.2       A DECATHLON Magyar Egyetemi - Főiskolai B33 Kosárlabda Országos Bajnokság 2016 versenyein minden csapat és játékos saját felsősségére vesz részt és erről a Nevezési Lap, valamint a Játékosnyilatkozat elfogadásával és aláírásával nyilatkozik.

 

18. § Információ – statisztika

18.1       Az informálás és a statisztika területén a résztvevőknek teljes együttműködést kell tanúsítani annak érdekében, hogy a nézők és a médiák maximális információhoz jussanak.

18.2       Az DECATHLON Magyar Egyetemi - Főiskolai B33 Kosárlabda Országos Bajnokság2016 tabelláinak számítása a FIBA 3x3 rendelkezései alapján történik, a nem szabályozott esetekre a Nemzetközi Kosárlabda Játékszabályok szerint kell eljárni. .

18.3       Statisztika

 A mérkőzéseken résztvevő, csapatok, játékosok és az eredmények rögzítésre kerülnek a FIBA hivatalos rendszerébe. A tornák Szervezői kötelesek a az adatok rögzítéséhez és továbbításához szükséges feltételeket biztosítani!

 

19. § Egyéb rendelkezések

19.1       A DECATHLON Magyar Egyetemi - Főiskolai B33 Kosárlabda Országos Bajnokság 2016 mérkőzésein a FIBA 3x3 Kosárlabda 2016 szabályai és a Nemzetközi Kosárlabda Játékszabályok előírásai érvényesek!

19.2       Az a csapat, amelyik a Nemzetközi Kosárlabda Játékszabályok 2014. 20. § 2. alapján veszíti el „feladással”a mérkőzését, az ott leírt szankciókon túl – kizárásra kerül a torna hátralévő mérkőzéseiről.

19.3       A DECATHLON Magyar Egyetemi - Főiskolai B33 Kosárlabda Országos Bajnokság 2016 Versenykiírásának, Mellékleteinek véglegesítésére, kiegészítésére, módosítására különös tekintettel a tornák mérkőzéseinek helyszíneire és időpontjaira az MKOSZ főtitkárának a hozzájárulása mellett a Szervező jogosult. A DECATHLON Magyar Egyetemi - Főiskolai B33 Kosárlabda Országos Bajnokság 2016résztvevőinek tájékoztatása érdekében a változtatásokat haladéktalanul nyilvánosságra kell hozni a hivatalos honlapokon.

19.4       Minden olyan esetben, melyről ezen Versenykiírás, illetve a DECATHLON Magyar Egyetemi - Főiskolai B33 Kosárlabda Országos Bajnokság 2016 egyéb szabályzatai nem rendelkeznek, az MKOSZ és MEFS illetve a Szervező dönt.

 

Versenynaptár

NEVEZÉSI HATÁRIDŐ: 2016. január 15.

1.    selejtező torna: 2016. február 3. BUDAPEST

2.    selejtező torna:.2016. április 6. BUDAPEST

Döntő:2016. június 11.

A fenti helyszínek és időpontok tervezetek. A végső időpontok és helyszínekről a szervezők haladéktalanul tájékoztatják a csapatokat.

 

Versenyrendszer

A DECATHLON Egyetemi - Főiskolai B33 Kosárlabda bajnokság 2016 női és férfi kategóriákban kerülnek versenyek kiírásra.

1.    A versenyeken indulási jogot nyert a csapatok a létszámától függően csoportokba kerülnek beosztásra.

2.    A csoportokon belül körmérkőzések során kerül eldöntésre a csoporton belüli sorrend.

3.    Minden csoportból a kialakult sorrend alapján kerülnek a csapatok az egyenes kieséses szakaszba. A csoport(ok)ból való továbbjutás eldöntése

  • Győzelem 2 pont, vereség 0 pont,.
  • a több győzelem (győzelmi arány, ha különböző csapatszámú csoportba tartozó csapat kerül összevetésre), ha ez egyenlő,
  • egymás elleni eredmény (csak azonos csoportba tartozás esetén, csak győzelem-vereség kerül összevetésre), ha ez egyenlő,
  • magasabb dobott pontátlag (nem számítva a 21-0 eredménnyel jóváírt mérkőzéseket), ha ez egyenlő,
  • pénzérme feldobással kell a továbbjutást eldönteni

4.    Az egyenes kieséses szakaszba nem kerülő csapatok kiesnek a további versenyből.

5.    Az elődöntők vesztesei számára a III. hely eldöntéséért szóló mérkőzés megrendezéséről a lebonyolítást végző szervezők a helyszínen döntenek./

 

 

Utoljára frissítve: 2016. november 15., kedd 13:26