MEFS Facebook oldalMEFS Google+ oldalMEFS RSS csatorna

2016. május 10., kedd 13:42

A 49. Súlyememlő MEFOB-on megtört a BME hegemóniája

2016. április 30-án,  49. alkalommal rendezte meg a MAFC a súlyemelő Magyar Egyetemi és Főiskolai Országos Bajnokságot (MEFOB).


A Magyar Egyetemi- Főiskolai Sportszövetség (MEFS) tanévenként hirdeti meg a magyar egyetemi-főiskolai országos bajnokságokat. A versenyeken azok a sportolók vehetnek részt, akik a verseny időpontjában valamely felsőoktatási intézmény hallgatói.

Az első súlyemelő MEFOB-ot 1968-ban szervezték és két alkalmat kivéve (Gödöllő és Szeged) a versenyeket mindig a ‎MAFC (Műegyetemi Atlétikai és Football Club) rendezte. A verseny szervezői közül dr. Mészáros Csaba (korábbi MAFC súlyemelő szakosztályvezető) minden, Duska Emil (MAFC Verseny- és sportbizottság vezető) egy kivételével minden versenyen részt vett.

A hagyományos K épületi tornaterem helyett, a súlyemelő MEFOB idén a BME Sportközpontban (korábbi ÉL csarnok) kapott  kifogástalan helyet. A versenyhez szükséges kellékek biztosítása egyedülálló és eddig példa nélküli kooperáció sikere, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME), a Műegyetemi Atlétikai és Football Club (MAFC) és az Ózdi Súlyemelő és Fitness Club (ÓSFC) szoros együttműködésének köszönhető.

A versenyre 62 nevezés érkezett 13 egyesülettől, 18 felsőoktatási intézmény képviseletében.

A bajnokság fővédnökei: Dr. Józsa János BME rektora, Prof. Dr. Kiss Ádám professzor a MEFS elnöke és Barta Eke Gyula a BME kancellárja voltak. A védnökök Dr. Domokos Gábor akadémikus, Bretz Gyula a MAFC elnöke és DLA Balogh Balázs a MAFC Súlyemelő Szakosztályának elnöke voltak. A Rektor úr és Kancellár úr kivételével valamennyien, jelenlétükkel is megtisztelték az eseményt. Ugyancsak megtisztelte jelenlétével a bajnokságot Dobos Imre az MSSZ elnöke. A versenyt Prof. Dr. Kiss Ádám professzor nyitotta meg köszöntő beszédével, s ugyancsak köszöntötte a résztvevőket Bretz Gyula elnök. Az indulók izgalmas és helyenként színvonalas küzdelmet vívtak az érmekért és helyezésekért. Két versenyző, Jung Beáta (Budapesti Corvinus Egyetem) és Csató István (Szegedi Tudományegyetem) két héttel korábban, az olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokságon is szerepelt.

A 62 nevezőből ténylegesen 48 fő indult és 40-en szereztek az olimpiai számítás (I-7, II-5, III-4, IV-3, V-2, VI-1) szerint pontszerző helyet. A legsikeresebb egyesületnek a MAFC bizonyult, az egyetemek rangsorában megtört BME hegemónia, a Szegedi Tudományegyetem után a második helyet sikerült megszereznie, harmadik helyen pedig a Debreceni Egyetem csapata végzett.

A 2015-2016. tanévi súlyemelő MEFOB teljes eredménylistája letölthető INNEN.

További versenyeredmények és beszámolók letölthetők innen: EREDEMÉNYEK