MEFS Facebook oldalMEFS Google+ oldalMEFS RSS csatorna

2013. április 14., vasárnap 12:20

Sarkvidéki Egyetemi-Főiskolai Kerékpár Időfutam OB

A Szentendrei szigeten, Tahi és Kisoroszi között tartották meg a 2012-13. tanévi Magyar Egyetemi-Főiskolai Kerékpáros Időfutam Országos Bajnokságot. A résztvevők lelkesedése a zimankós idő ellenére végig kitartott, a 18 kilométeres távot mindenki szintidőn belül teljesítette. Két csapat nem csak az egyéni versenyben, hanem az idén első ízben megrendezett Egyetemi-Főiskolás Csapat Időfutamon is helyt állt. Az egyéni győzelmet férfiaknál a BME, míg a nőknél és a csapatok között az ELTE szerezte meg.


Áprilisig kellett várni a hazai kerékpársport idénynyitójára. A korábbi versenyek megszervezését az időjárás megakadályozta, de ma sem volt sokkal kegyesebb az ég a sportolókhoz. Tahiban a hagyományos tavasz eleji felmérő, a klasszikus „Békás Időfutam” keretében került sor a Magyar Egyetemi-Főiskolás Országos Bajnokságra (MEFOB). Az egyéni időfutam keretében a versenyzők Tahiból egyesével indulnak Kisorosziig és jönnek vissza. Odafelé kellemetlen szembeszél, vissza segítő hátszél, és végig 6-8 fok – sarki hideg ebben az évszakban.

 

 

Sokan nem vállalták a megmérettetést, végül közel 30 hallgató, köztük 4 ifjú hölgy vágott neki a távnak. A versenyzőket 30 másodpercenként indították, egymást nem zavarva és az egymás mögötti haladást elkerülve kellett tejesíteniük a 18 km-es távot. Mondhatnánk, hogy egy nagy levegővel végig lehet menni, de itt jóval többről van szó. Ez az út kényelmes tempóban közel 1 óra, míg itt a legjobbak 25 percél is hamarabb végigérnek. Fél óra folyamatos fájdalom, hasító hideg menetszél, beálló vádlik és combizmok. Rövid, de kemény kihívás.

 

 

Az egyéni futamok befejeztével került sor a csapatok indítására. Ilyenkor 3 hallgató együtt teszi meg a távot, miközben egymást bármilyen módon segíthetik. Igazi csapatépítő feladat, ahol pontosan meg kell tervezni az együttműködést. Érdemes a bolyt felváltva vezetni, aki kihajtotta magát, hátraereszkedik pihenni, és persze tartja a tempót a többiekkel. Közben egy pillanatra sem lankadhat a figyelem, hiszen a szélárnyék kihasználása miatt a legszorosabban kell egymás mögött haladni, ami nem veszélytelen és nagy sebességnél komoly felkészülést igényel. Közös küzdelem, közös siker.

 

 

A férfiaknál a Budapesti Műszaki Egyetem tarolt, a győzelmet Lőrincz Gergely szerezte meg 25:13 perces kitűnő időeredménnyel. A hölgyeknél az Eötvös Loránd Tudományegyetem sportolói teljesítették a távot, közülük Epres Kornélia (29:58) vehette át az aranyérmet. Csapatot idén csak budapesti hallgatók tudtak kiállítani, bár a szabályok szerint a 3 főből 1 hallgatót más intézményből is lehetett nevezni. A I. Csapat Időfutam MEFOB bajnoka az ELTE-BME közös csapata lett.

 

Dobogós helyezések:

Férfiak:

  1. Lőrincz Gergely (BME)   25:13
  2. Popovics Gergely (BME)   26:15
  3. Csikós Gergő (BME)   27:24

 

Nők:

  1. Epres Kornélia (ELTE)   29:58
  2. Ludván Brigitta (ELTE)   33:11
  3. Vekerdi Mária (ELTE)   43:15

 

Csapatok:

  1. ELTE férfi (Csikós Gergő BME, Őszi Krisztián ELTE, Szakács Dávid ELTE)
  2. ELTE női (Ludván Brigitta, Novacsek Zsófia, Vekerdi Mária)

 

{gallery}1247{/gallery}