MEFS Facebook oldalMEFS Google+ oldalMEFS RSS csatorna

2015. október 03., szombat 00:09

Köszöntőt mondott prof. dr. Kiss Ádám az NKE Sportnapján

Prof dr. Kiss Ádám, a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség elnöke is köszöntötte a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen (NKE) a nagysikerű sportnap résztvevőit. Beszédében a sportszövetség elnöke arról beszélt, hogy a MEFS kiemelten támogatja a nemzeti sportágakat, így a lovaglást, a vívást, az íjászatot, és az erőnlétet erősítő küzdősportokat is, amelyeknek számos követője akad az egyetemen. Az elnök emlékeztetett arra is, hogy sajnos e sportágak követői számára ma még kevés hazánkban az infrastruktúra, ezért különösen is fontosak az NKE fejlesztései.  Hagyományosan jó a kapcsolat az NKE és a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS) között- hangsúlyozta beszédében Kiss Ádám. Elhangzott, hogy a MEFS támogatja az NKE-t abban a törekvésben, hogy az intézmény is rendezhessen egyetemi-főiskolai öttusa világbajnokságot. A megnyitó ünnepségen Budai XI. SE Adol Táncstúdió Európa-bajnok táncosainak bemutatóját követően prof. dr. Patyi András, az egyetem rektora és dr. Simicskó István honvédelmi miniszter köszöntötte az egybegyűlteket.

 

 

 

 

 

prof. dr. Kiss Ádám köszöntőt mond prof. dr. Kiss Ádám köszöntőt mond

„Ez a rendezvény is megerősít minket abban, hogy kormányzati szinten is érdemes támogatni az egyetemi tömegsportot, amelynek révén nemcsak az állóképessége fejlődik a fiataloknak, hanem a rendszeres mozgás hozzájárul a testi-lelki egyensúly megteremtéséhez is” – közölte dr. Simicskó István honvédelmi miniszter a Nemzeti Közszolgálati Egyetem második alkalommal megrendezett sportnapján. Megnyitó beszédében a honvédelmi tárca nemrég kinevezett vezetője arról is szólt, hogy az elméleti tudás megszerzése mellett nélkülözhetetlen a hallgatók fizikai kondíciójának karbantartása is. „Magyarország a modernkori olimpiák történetében megszerzett 168 arany-, 148 ezüst- és 170 bronzéremmel a legeredményesebb nemzetek között van” – jelezte dr. Simicskó István, aki szerint a kormányzat elkötelezett a tömegsport támogatása mellett, amit az általános- és középiskolákban bevezetett mindennapos testnevelés is bizonyít. .

„A mai rendezvény nemcsak egy sportnap, hanem egy baráti, családi rendezvény is, amely az NKE sportszakosztályainak és a támogatóinak seregszemléje is egyben” - ezt már prof. dr. Patyi András mondta a rendezvény megnyitóján. Az egyetem rektora hozzátette: nem elég az évben csak ezen az egy napon sportolni, de arra mindenképpen hasznos a rendezvény, hogy minél többen kedvet kapjanak a különböző sportágakhoz.

Az október elsejei, egész napos rendezvény helyszíne ezúttal is a Rendészeti Szervek Kiképző Központ vágóhíd utcai telephelye volt. Az MH. Ludovika Zászlóalj elmaradhatatlan katonai testnevelés bemutatója és formagyakorlatai mellett néptánc előadást, tűzoltó sportbemutatót, kutyás és intézkedéstaktikai, valamint tonfa, iron cross, freestyle és Nippon zengo bemutatót is láthattak azok, akik ellátogattak az eseményre.

A rendezvényen a hallgatók több hagyományosabb sportágban is megmérkőztek egymással a karok közötti bajnokságban, így fociban, röplabdában, teniszben, úszásban, valamint tollasban is összemérték erejüket.

Ebben az évben a szervezők egy 10 állomásból álló rekreációs-fitness programot is szerveztek az érdeklődőknek. Ebben többek között erő- és állóképességi teszt, kerékpáros vetélkedő is volt, de a vállalkozó szelleműek kipróbálhatták az úgynevezett giryafit edzésmódszert is, amely az emberi test saját tömegének dinamikus mozgatásán alapul. Bemutatkozott az egyre népszerűbb ultimate sandbag is, amely egy homokkal megtöltött zsákkal végezhető gyakorlatsort jelent. De a programban szerepelt a nordic walking állomás is, amely pár speciális bot és gyaloglótechnika segítségével nyáron is végezhető edzésforma. A sport mellett számos más, színes program is várta az érdeklődőket.

A második egyetemi sportnapon bemutatkoztak az NKE SE szakosztályai és a katonai hagyományőrzők is, így a résztvevők átfogó képet kaphattak az egyetem által kínált sportolási és edzési lehetőségekről, miközben a lecsófőző versenyen és az ökörsütésen tanúbizonyságot tehettek főzőtudásukról is. A képeket Szilágyi Dénes /NKE készítette.