MEFS Facebook oldalMEFS Google+ oldalMEFS RSS csatorna

2016. január 18., hétfő 17:02

A 2016. év első MEFOB versenye – ergométer (szárazföldi evezés) - EREDMÉNYEK


A 2016-os MEFOB szezont a víz nélküli evezés, az ergométer nyitotta, 2016. január 17-én Győrben az Audi Arénábana Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség (MEFS) megbízásából a Magyar Evezős Szövetség, Vízisport Csodasport Kft. és a Győri Vízügy Spartacus Evezős Klub szervezésében.

Dr. Székely Mózes a MEFS főtitkára köszöntötte a kétnapos verseny egyetemi bajnokságának résztvevőit. Az indulók közül kiemelte a legutóbbi gwangjui Universiade Győrben tanuló bajnokát, Juhász Adriánt (SzE) és a kettes másik tagját Simon Bélát (BME). Emlékeztetett, hogy Győr 2017-ben Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivált (EYOF) szervez, amihez hasonló soksportos nagy nemzetközi esemény legutóbb éppen 50 éve volt Magyarországon, az 1965-ös Budapesti Universiade. “Ma is fontos, hogy egyetemistáink, köztük a győri Széchenyi István egyetem hallgatói is, rendszeresen mozogjanak, és a sportolást legjobban szeretők önkéntesként is kivegyék részüket az EYOF, és minden más hazai sportesemény szervezéséből.”

A magyar versenyzők egy ezüst- és két bronzérmet nyertek szombaton a győri Audi Arénában rendezett evezős ergométeres Európa-bajnokságon, amely a hazai indulók számára egyben országos bajnokság is volt. Bővebb információ és eredmények az evezős ergométeres EB-ről itt olvashatók.

A vasárnap tartott Magyar Egyetemi – Főiskolai Országos Bajnokság (MEFOB) szezonnyitó első viadal résztvevői között üdvözölhetett a közönség olyan neves indulókat is, akik a 2015-ös gwangjui nyári Universiadén kiemelkedő sportteljesítményükkel a magyar egyetemi sportra irányították a magyar és a nemzetközi szaksajtó figyelmét is, mint például:

  • Juhász Adrián - Széchenyi István Egyetem – Universiade (Gwangju) aranyérmes normál súlyú kormányos nélküli kettes
  • Tamás Bence-  BME Universiade (Gwangju) bronzérmes - könnyűsúlyú egypárevezős
  • Lovass Márk– Széchenyi István Egyetem – Universiade (Gwangju)  5. helyezett Evezés, normál súlyú férfi nyolcas
  • Porubszky Norbert -  Széchenyi István Egyetem – Universiade (Gwangju)  5. helyezett Evezés, normál súlyú férfi nyolcas

 

A vasárnapi 26. Nyílt Magyar Concept2 Ergométeres Országos Bajnokságon (amelynek része volt a MEFOB is) több mint 400-an indultak (női és férfi para versenyszámokban, egyetemi egyéni és csapatversenyben egyaránt).

 

Ergométer MEFOB eredmények:

 

Női 2000 m:

1.      helyezett: Bácskai Dominika – Óbudai Egyetem

2.      helyezett: Dohovics Virág – Széchenyi Egyetem

3.      helyezett: Domonkos Zita – Széchenyi Egyetem

 

Bácskai Dominika, az Óbudai Egyetem versenyzője, végig vezetve a versenyben, meggyőző fölénnyel 07:11,40 időeredménnyel,20 mp-et verve a második helyezettre, nyerte a versenyt. A második és harmadik helyért óriási csata zajlott a két hazai pályán versenyző hölgy között. Végül Dohonics Virág, 07:31,10-es időeredménnyel lett második, míg Domonkos Zita, 07:32,70 idővel harmadik. Az első három helyezett nagy fölényét mutatta, hogy a negyedik helyezett majdnem két perccel később érkezett be a célba.

 

Férfi 2000 m:

1.      helyezett: Papp Gergely Márton - ELTE

2.      helyezett: Juhász Adrián – SZE

3.      helyezett: Komáromi Máté – ELTE

 

Ebben a számban fantasztikus versenyzők indultak. Nagy volt a kihívás, hiszen előző nap, az Európa bajnoki döntőben Juhász Adrián szerepelt a legjobban az egyetemi hallgatók között. A vasárnap azonban egyértelműen Papp Gergely Mártoné, az ELTE hallgatójáé volt. Már a rajtnál felvette azt a tempót, amelyet egyenletesen tartva, a lendületét nem veszítve, óriási húzásokkal végig vezetve 6 percen belüli 05:58,50-es eredménnyel méltán végzett az első helyen. Juhász Adrián, aki Gwanjuban az Universiaden aranyérmet nyert Simon Bélával a normál súlyú kormányos nélküli kettesben, és ott a hajrában, az utolsó métereken vették át a vezetést, ma nem tudott az élre kerülni. Végig a második helyen evezett és a hajrára már nem maradt elég ereje. Igaz, előző nap az Európa bajnokságon, saját bevallása szerint is óriásit hajrázott, és ezt csak két-három hetente tudja egy versenyző megismételni. Így – viccesen megjegyezte – hagyta Gergőt nyerni…Végül 06:03,90-es időeredménnyel ezüst érmet nyert. Harmadik helyen 06:17,00-es időeredménnyel a második futamban győzedelmeskedő Komáromi Máté, az ELTE hallgatója végzett, megelőzve, az első futamban harmadik helyen befutott, ugyancsak Universiade 3. helyezett Tamás Bencét, a Budapesti Műszaki Egyetem hallgatóját.

 

 

Egyetemi csapatverseny 500 m:

1.      helyezett: PE (Zsólyomi Tibor, Csáforda Balázs, Fenk Norbert, Horváth Mária)

2.      helyezett: SZE (Dohovics Virág, Bedők Gergely, Porbuszky Norbert, Juhász Adrián)

3.      helyezett: NKE (Cselinácz János, Kopp Bernadett, Lőrinczi Ede, Polónyi Tamás)

 

 

A csapatok között óriási verseny folyt. Ez a verseny sokkal gyorsabb, mint az egyéni, hiszen itt csak 500 métert eveznek a résztvevők. A csapatok összeállításánál kiírási feltétel volt, hogy legalább egy hölgynek is részt kell vennie a csapatban. Így is óriási versenyben a Pannon Egyetem csapata 01:30,00 –es kiváló eredménnyel győzedelmeskedett. Második helyen 1,5 másodperccel lemaradva 01:31,50-es idővel végzett a Széchenyi István Egyetem csapata, harmadik helyezett lett további fél másodperces lemaradással a Nemzeti Közszolgálati Egyetem csapata.

 

Az érmeket Tóth Lívia Universiade bajnok (atlétika, 2005 Izmir, 3000 m akadály), Dr. Székely Mózes, a MEFS főtitkára és Szentkirályi-Szász Krisztina, a MEFS PR és marketing igazgatója adta át.

 

Gratulálunk minden résztvevőnek!

Az ergométer MEFOB további helyezettei innen tölthetők le!

KÉPCSARNOK