Megújul a magyar egyetemi sport: Cseh László is népszerűsíti a felsőoktatás sportját

2012. június 01. (péntek) 09:35 Írta: MEFS Web-szerkesztőség    -    
Megújul a magyar egyetemi sport: Cseh László is népszerűsíti a felsőoktatás sportját

"Az egyetemi-főiskolai hallgatói élet természetes velejárója kell, hogy legyen a sport, a mozgás. A Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség legfontosabb feladata, hogy ezt az érzést ültesse el minden magyar hallgatóban. Nincs minőségi felsőoktatás minőségi sport nélkül!"- mondta Dr. Kiss Ádám, az ELTE professzora, a MEFS márciusban megválasztott új elnöke a szervezet 2012. május 30-án tartott sajtótájékoztatóján.

A MEFS új elnöksége ezen fenti célkitűzés szellemében alakította ki programját. A sporttörvény változása miatt a felsőoktatási intézményekben működő sportegyesületek is tagjai lettek a MEFS-nek, ezzel a mindennapos egyetemi-főiskolai sportéletet szervező egyesületek közelebb kerültek a hallgatói sport legfontosabb ernyőszervezetéhez.

„A MEFS-nek három fő feladata van: az egyetemi versenysport, a MEFOB (Magyar Egyetemi-Főiskolai Országos Bajnokságok) szervezése, az egyetemeken-főiskolákon zajló szabadidősport fejlesztése valamint a felsőoktatási sport nemzetközi versenyrendszereiben, kiemelten az Universiadekon való részvétel biztosítása. A MEFS, a felsőoktatási sport költségvetési támogatása szinten maradt ebben az évben, ez siker. Készen állunk arra, hogy támogatókkal, szponzorokkal működjünk együtt, együtt érvényesítve a támogatók és a felsőoktatási sport érdekeit. A kormány arról döntött, hogy a budapesti Tüskecsarnok, mely évtizedek úta torzóként csúfítja Délbudát, az egyetemi sportot fogja elsősorban szolgálni a felújítása után. Ez hatalmas lendületet ad majd a magyar egyetemi-főiskolai sportnak.”-ismertette dr. Kiss Ádám.

A MEFS segíteni kívánja, hogy a versenysportolók bejussanak a felsőoktatási intézményekbe és ott tanulásukhoz a lehető legtöbb támogatást kapják meg.

Dr. Kovács Antal, olimpiai bajnok, a MEFS Versenybizottságának elnöke elmondta, hogy az egyetemi-főiskolai bajnokságok presztízsének növelése érdekében minden sportági szövetséggel egyeztetik, hogy a MEFOB miképpen illeszkedik az adott sportág versenyrendszeréhez, ezzel is segítve, hogy minél több felsőoktatásban tanuló sportoló vehessen reszt azokon. „Nem igaz az a sokszor hallott mondat, hogy: vagy sport, vagy tanulás. Igenis összeegyeztethető a kettő! Az egyetemeken-főiskolákon képezzük a jövő vezetőit:fontos, hogy ők megérezzék a sport motiváló eredjét, a fair-playt, az összefogást!”-mondta Kovács Antal.”

A barcelonai olimpia aranyérmes judosa a saját sportága példáját is megemlítette, amikor azt mondta: "Minden sportoló elemi érdeke a tudás, a diploma megszerzése, hiszen mindenkinek terveznie kell életének azt az időszakát is, amikor sportolói pályafutása véget ér. Minden sportágnak érdeke, hogy ebben bátorítsa, segítse sportolóit."

Simon Gábor, a MEFS Szabadidősport Bizottságának elnöke, a HÖOK által delegált MEFS elnökségi tag, aktív futsal játékos elmondta, hogy "persze fontos a versenysport jelenléte az egyetemeken, hiszen a nyilvánosság figyelmét ez irányítja az egytemi sportra. De legalább ennyire fontos, hogy a hallgatók szabadidejükben, amatőr jelleggel, baráti, évfolyamtársi, csoporttársi körben sportoljanak. Célunk az, hogy a hallgatók egyre nagyobb része vegye igénybe az egyetemi-főiskolai szabadidős sportolási lehetőségeket, reszt vegyen az amatőr bajnokságokban. A vizsgákon is sikeresebb lesz az a hallgató, aki hetente legalább háromszor időt szán a mozgásra. A MEFS nyitott azokra a sportágakra is, amelyek most hódítanak teret a hallgatók között, ilyenek a táncsport különböző formái, a testépítés, a fitness, az aerobik válfajai. A lényeg a mozgás, a jó hangulatú együttlét!"

A MEFS bemutatta azokat az élsportolókat, akik vállalták, hogy népszerűsítik az egyetemi-főiskolai sportot és "a felsőoktatási sport arcaiként" szerepelnek a jövőben.

Cseh László világbajnok, Európa-bajnok, olimpiai ezüstérmes úszó a 2011-es Nyári Universiade háromszoros bajnoka, a Budapesti Műszaki- és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatója elmondta, hogy „nagyon készségesen foglalkoznak velem a tanárok az egyetemen, a rengeteg edzőtáborozás miatt erre szükség is van. Az analízis vizsgára való felkészülésem elég rémisztő volt, de amikor tudtam konzultálni a tanárommal, sokkal egyszerűbbé vált. Az egyetemi úszóbajnokságot egyre erősebbnek érzem, a Pécsi, a Debreceni Egyetem, a Corvinus egyre erősebb. Sok sportolót ismerek, akik abbahagyták a tanulást a sport miatt. Ez nagyon nagy baj, ezt nem szabad engedni, az élsport is erősebb lesz, ha képzettek a sportolók.”

Heidum Bernadett Európa-bajnok rövidpályás gyorskorcsolyázó, a 2011-es Téli Universiade bronzérmese, a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola hallgatója véleménye szerint „sokat segít a főiskola a sportpályafutásom során, rugalmasak, megértőek, de természetesen ugyanzokat a vizsgákat, ugyanolyan szigor mellett kell letennem. A Téli Universiade életem egyik legnagyobb sportélménye, a csapat nagyon összetartó és jó hangulatú volt!”

Honti Kata válogatott kosárlabdázó, a spanyol Valencia játékosa, a Nyugat-magyarországi Egyetem hallgatója elmondta, hogy „nagyon örülök, hogy annak idején „rábeszéltem magam” arra, hogy felvételizzek, most már tisztán látom, hogy mennyire szükségem lesz erre. Most ugyan külföldön játszom, de ha hazatérek, biztos, hogy még több energiát fordítok a diploma megszerzésére.”

Joó Abigél judo Európa-bajnok, a Szent István Egyetem hallgatója szerint „nekem ugyan nincs egyéni tanrendem, de nem is kell, mert nagyon megértő az egyetem velem szemben. A bátyám versenyzett az Universiaden, nagyon sok szépet mesélt róla, úgyhogy alig várom, hogy én is versenyezhessek ott.”

Sors Tamás paralimpiai arany- és bronzérmes úszó, a Pécsi Tudományegyetem hallgatója is vállalta, hogy a jövőben az „egyetemi sport arcai” között szerepelve népszerűsíti a felsőoktatás és a sport együttműködését.

További információ

Kapcsolódó videó

Képgaléria

976_01Megújul a magyar egyetemi sport976_02Megújul a magyar egyetemi sport976_03Megújul a magyar egyetemi sport976_04Megújul a magyar egyetemi sport976_05Megújul a magyar egyetemi sport976_06Megújul a magyar egyetemi sport976_07Megújul a magyar egyetemi sport976_08Megújul a magyar egyetemi sport976_09Megújul a magyar egyetemi sport976_10Megújul a magyar egyetemi sport976_11Megújul a magyar egyetemi sport976_12Megújul a magyar egyetemi sport976_13Megújul a magyar egyetemi sport976_14Megújul a magyar egyetemi sport976_15Megújul a magyar egyetemi sport976_16Megújul a magyar egyetemi sport976_17Megújul a magyar egyetemi sport976_18Megújul a magyar egyetemi sport976_19Megújul a magyar egyetemi sport976_20Megújul a magyar egyetemi sport976_21Megújul a magyar egyetemi sport976_22Megújul a magyar egyetemi sport976_23Megújul a magyar egyetemi sport976_24Megújul a magyar egyetemi sport976_25Megújul a magyar egyetemi sport976_26Megújul a magyar egyetemi sport976_27Megújul a magyar egyetemi sport976_28Megújul a magyar egyetemi sport976_29Megújul a magyar egyetemi sport976_30Megújul a magyar egyetemi sport976_31Megújul a magyar egyetemi sport976_32Megújul a magyar egyetemi sport976_33Megújul a magyar egyetemi sport976_34Megújul a magyar egyetemi sport976_35Megújul a magyar egyetemi sport976_36Megújul a magyar egyetemi sport976_37Megújul a magyar egyetemi sport976_38Megújul a magyar egyetemi sport976_39Megújul a magyar egyetemi sport976_40Megújul a magyar egyetemi sport