Megújuló egyetemi sport: a MEFS elnöksége elfogadta a Hajós Alfréd Tervet

2012. december 21. (péntek) 14:41 Írta: MEFS Web-szerkesztőség    -    

A MEFS elnöksége decemberi ülésén egyhangú döntéssel elfogadta a felsőoktatási sport fejlesztésére vonatkozó Hajós Alfréd Tervet, melyet a MOB-on keresztül kíván felterjeszteni a sportpolitikáért felelős miniszternek.  A MEFS szakmai partnerei, tagszervezeti és sok száz külső szakértő javaslatainak figyelembe vételével alkotta meg a szakmai programját, amely a felsőoktatási sport szakmai fejlesztését, magyarországi pozíciójának jelentős megerősítését tűzte ki célul.

IMG_0356

A Terv a 2020-ig terjedő időszakra vonatkozik és részletesen tartalmazza a 2013 végéig javasolt feladatokat és tevékenységeket. A Hajós Alfréd Terv kiterjed mind a nemzetközi- és a magyar felsőoktatási versenysport, mind a felnövekvő generációk életminőségét jelentősen befolyásoló szabadidősport és a rekreációs célú sportoltatás területére is.

Versenysport területén a MEFS kiemelt céljai az Universiadekon és egyetemi világversenyeken való eredményes részvétel feltételeinek biztosítása, magyar rendezésű egyetemi világversenyek szervezése, a magyar egyetemi bajnokságok színvonalának és népszerűségének növelése, és a versenysportolók továbbtanulását segítő kettős életpálya modell létrehozása. További célként szerepel a javaslatban egy 2019-es vagy 2021-es magyar rendezésű Universiade feltételeinek megteremtése.

Szabadidősport területén a munka koordináláshoz szükséges felsőoktatási Sportiroda-hálózat kialakítása, az önálló hallgatói sportnormatíva, egy országos szintű, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájával (HÖOK) közösen szervezett egyetemi sport- és egészséges életmód népszerűsítő kampány indítása, az általános testnevelés rendszerének megújítása, és a fogyatékkal élő hallgatók sportoltatásának biztosítása egyaránt szerepel a fő feladatok között. Ezen kívül a Hajós Alfréd Terv hosszú távú projektként nevezi meg az egyetemi sport-infrastruktúra fejlesztését. A megfelelő létesítményháttér mind a versenysport, mind a szabadidősport fejlesztéséhez, magas szintű működtetéséhez egyaránt szükséges.

Egy egészséges értelmiséggel rendelkező társadalom polgárai is egészségesebbek és sikeresebbek, hiszen a felsőoktatásból kikerülő fiatalok később döntéshozóként, véleményformálóként jelentősen befolyásolják a magyar társadalom szemléletmódját. Így polgártársaik életmódjára, sporthoz, egészséges életmódhoz való viszonyára is nagy hatást gyakorolnak. Ezért a felsőoktatási sport ügye és fejlesztése nemzeti szintű érdek és feladat.

Ennek szellemében a Hajós Alfréd Terv egy olyan szakmai programterv, melynek megvalósításához is nemzeti szintű összefogásra van szükség. Ezért a MEFS stratégiai partnerként kívánja megnyerni az Országgyűlés Sport- és Turizmusbizottságát, a sportért és felsőoktatásért egyaránt felelős Emberi Erőforrások Minisztériumát (EMMI), a Magyar Olimpiai Bizottságot, a Magyar Rektori Konferenciát (MRK), éppúgy, mint a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciáját (HÖOK). Szakmai partnerként számít a sportági szakszövetségekre, a sporttudományi és sportszakmai szervezetekre. Partneri kapcsolatot keres a nyilvánosság biztosításában nagy szerepet játszó médiaszereplőkkel is. A szakmai programterv sikeres megvalósítása a MEFS tagszervezetei, a felsőoktatási intézmények és sportegyesületeik közös munkáján alapul.

A programterv egyes elemeit  a MEFS 2013 elején bocsátja nyilvános társadalmi vitára az érintettek körében.

További információ