Universiade, első nap: fájó vereségek

2011. augusztus 13. (szombat) 16:30 Írta: MEFS Web-szerkesztőség    -    
Universiade, első nap: fájó vereségek
Visszafogott teljesítményt nyújtottak a magyar sportolók a kínai Shenzhenben zajló 26. nyári Universiade első hivatalos versenynapján, újabb vereséget szenvedtek pólósaink, szintén kikaptak a kosárlabdázók, asztaliteniszezőinkkel ugyanakkor durva méltánytalanság történt.

A legnagyobb várakozás a vízilabdázók második mérkőzését kísérte, remélvén, hogy az U20-as válogatottra épülő együttes az olaszok ellen javít, ám Japán után az itáliaiak ellen is vereséget szenvedett a csapat (4-8). Fájó, hogy az emberelőnyös helyzeteket igen gyenge százalékkal használták ki a mieink – leginkább emiatt veszítettünk. Ettől függetlenül Székely Bulcsú szövetségi kapitány közölte, „át kell értékelni az itteni szereplést. A különböző országokból kapott előzetes információk alapján arra készültünk, hogy szinte mindenki az U20-as csapatával és néhány felnőttjátékossal érkezik, és az Universiadét használja hangolásként a junior világbajnokságra. Ám erről szó sincs, szinte csak mi vagyunk itt az U20-as csapatunkkal, mindenki más komoly felnőtt játékosokból álló együttessel száll harcba, amelyben mutatóban van egy-egy junior – mint például az olaszok is. Amikor pihentetnünk kell a kezdőjátékosokat, a mi cseréinket bizony felőrlik a fizikálisan sokkal erősebb, öt-hat évvel idősebb pólósok, többek között ezért is sikerült úgy a mai mérkőzés, ahogy. De természetesen nem adjuk fel a harcot, a nyolcaddöntőben is mindent meg fogunk próbálni.”
A pólósoknak most négy nap szünet következik, az azonban csak két nap múlva derül ki, hogy a szerb-francia-amerikai hármasból melyik együttes vár rájuk.

Másik csapatunk, a férfi kosarasok Izrael ellen léptek először pályára. Mint utóbb elmondták, az első negyed remek játéka még önmagukat is meglepte (20-16-ra vezettek a jóval esélyesebbnek tartott vetélytárssal szemben a 11 pontot szóró Morgen Ferdinánd vezérletével), aztán a második részben a sokkal agresszívebbé váló izraeli védekezésre nem reagáltak megfelelően a magyar játékosok, aminek egy 0-11-es széria lett a következménye, illetve az, hogy a játékrész első nyolc percében csupán három büntető akadt be, mezőnykosár egy sem. Mindez rányomta a bélyegét a folytatásra, hiszen az üldözéses versennyé alakult, melynek során általában 8-10 ponttal vezettek az izraeliek, sőt, a negyedik játékrész közepén – annak ellenére, hogy a 220 centis Somogyi Gergely a nyolcadik dobáskísérletet blokkolta a palánk alatt – már 15 ponttal is elhúzott az ellenfél. Csakhogy óriási hajrát vágott ki a csapat, és két perccel a befejezés előtt már csak öt pont volt a különbség – ennél közelebb azonban nem sikerült jutni, így a vége 67-60-as vereség lett. Ám Kmézics Zorán szövetségi kapitány így sem volt elégedetlen: „Ahhoz képest, amennyi időt együtt gyakoroltunk, továbbá hogy Somogyi csak az elutazás előtt egy nappal csatlakozott hozzánk, a csapat kiválóan helytállt, nagyon jól küzdött. A második negyed elejét és a harmadik végét rontottuk el kicsit, de sok olyat láttam a csapattól, amire építeni lehet.”

Asztaliteniszezőink könnyedén vették az első csoportmérkőzést: Ghána 3:0-ás legyőzése nem jelenthetett gondot – ami viszont utána történt, az legalábbis nem mindennapi. Együttesünk tagjai abban a tudatban mentek el ebédelni, hogy 18 órától folytatják Hongkong ellen – ám amikor visszatértek a csarnokba, közölték velük, változott a kiírás, 16 órától lett volna a mérkőzés, ám mivel nem voltak jelen, az ellenfél 3:0-lal és 11:0-ás szettekkel megkapta a meccset. A mieink tiltakoztak, ám a zsűri közölte, csak akkor léphetnek asztalhoz, ha a hongkongiak is beleegyeznek, csakhogy a házigazdák közölték, köszönik, már nem kívánnak játszani a mieinkkel...

Meglehetős főfájást okozott dzsúdósainknak a sorsolás: a 100 kiló alattiak viadalában Farkas Bálint rögtön kifogta a japán indulót, és végül ki is kapott Haga Riunoszukétól (aki végül megnyerte a súlycsoportot). A +100 kilósok kategóriájában Urbán Gergő az első kört még vette a grúz Szaginadzéval szemben, a brazil David Silva viszont egy ipponnal zárta kettejük párharcát – végül a két magyar hivatalosan egyaránt a 9. helyen zárt.

A sorsolás ördöge a férfi kardozókkal is kibabrált: itt ugyanis rögtön a második fordulóban egymás ellen kellett vívnia Gémesi Csanádnak és Gáll Csabának – a belharcot végül Gáll nyerte, ő azonban a következő körben, nagy csatában 15:11-re kikapott az első helyen kiemelt, és az aranyéremig meg sem álló koreai Gu Bon Dzsiltől. A harmadik magyar induló, Hamar Balázs a brit O’Connor ellen 3:9-re állt, amikor korábban megsérült bokájával ismét rosszul lépett, edzője pedig a versenyző kérése ellenére a visszalépés mellett döntött, mondván, a súlyosabb bajt mindenképp el kell kerülni, és így Hamarnak van esélye, hogy a csapatküzdelmekre ismét felépüljön.

További információ