Ünnepélyes csapatgyűlés és sajtótájékoztató

2011. augusztus 05. (péntek) 12:41 Írta: MEFS Web-szerkesztőség    -    

Tizenhat sportágban 103 magyar sportoló vesz részt az idei, 26. nyári Universiadén, amelyet augusztus 12. és 23. között rendeznek meg a kínai Shenzhenben. A Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS) szerdai sajtótájékoztatóján Hédi Csaba főtitkár elmondta, hogy ilyen népes magyar küldöttség még sosem utazott tengerentúlon rendezett Universiadéra. Mindez leginkább az állam és a Magyar Olimpiai Bizottság jelentős támogatásának köszönhető.

Az ünnepélyes csapatgyűlésen Sárközy Tamás elnök köszöntötte a megjelent csapattagokat, mint mondta, „az ember életének legboldogabb időszaka, amikor egyetemista. Ha emellett még sportol is, az tényleg a legcsodálatosabb dolog.“ Az elnök felhívta arra is a kiutazók figyelmét, hogy feltétlenül gyűjtsenek egyéb élményeket a sportolás mellett, a Hongkong szomszédságába épült Shenzhen ugyanis Kína egyik legnagyszerűbb városa, ahol megtapasztalható, milyen lesz a világ évtizedek múlva. Sárközy Tamás kiemelte, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság és a kormányzat támogatása nélkülözhetetlen volt a részvételhez – és ezúton is megköszönte, hogy ilyen nagyszerű a partneri viszony a szervezetek között.

Szintén köszöntötte a csapattagokat Molnár Zoltán, a MOB főtitkára, aki jelezte, óriási hagyományai vannak a magyar sportban az Universiade-részvételnek, s külön a fiatalok figyelmébe ajánlotta az eseményen megjelent Kamuti Jenőt – a Fair Play Bizottság elnökét –, aki rekordnak számító négy alkalommal szerepelt az Universiadéken, mégpedig kiváló eredménnyel.

A MEFS vezetői konkrét elvárásokat nem fogalmaztak meg a magyar versenyzőkkel szemben, mert a mezőny erősségére csak a helyszínen derül fény (az egyetemi és főiskolai sportolók világméretű seregszemléjén 24 sportágban összesen több mint 7000 versenyző méri össze tudását).

Mint a csapatgyűlést követő sajtótájékoztatón elhangzott, Vincze Pál alelnök-csapatvezető szerint jó eredmény elsősorban az úszó Cseh Lászlótól, a tornász Hídvégi Vidtől, a 400 méteres síkfutásban induló, junior Európa-bajnok Deák Nagy Marcelltől, továbbá a vívóktól és a férfi vízilabda-válogatottól várható. A Székely Bulcsú irányította pólós csapat az U20-as válogatottra épül, de keretébe amúgy négy olyan fiatal – Baksa László, Bundschuh Erik, Török Béla és Vámos Márton – is bekerült, aki részt vett a tavalyi zágrábi felnőtt Európa-bajnokságon.

Az említetteken kívül még a cselgáncsozóktól, a tekvondósoktól, a sportlövészektől és a súlyemelő Baranyai Jánostól lehet pontszerző helyezésre számítani. Érdekesség, hogy a férfi kosárlabda-válogatott 20 évi szünet után tér vissza az Universiadéra.

A MEFS kiadványa szerint Magyarország eddig 112 arany-, 92 ezüst- és 98 bronzérmet nyert a nyári Universiadékon. Legutóbb, 2009-ben, Belgrádban 1 első, 2 második és 5 harmadik helyezést értek el a magyar versenyzők.

További információ