Elkezdődött

2009. július 01. (szerda) 22:59 Írta: MEFS Web-szerkesztőség    -    

Többnapos restanciát dolgozunk most le egyben. Miután a küldöttség nagy része megérkezett az universiade-faluba, beindult az élet, amely a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség vezetését le is köti. A hétfő volt a csúcs, aznap 57-en érkeztek, akik a már néhány napja itt dolgozó kollégáknak hála a belépésre jogosító, egy napra érvényes ideiglenes akkreditációs kártyák átvétele után néhány órával már a véglegeseket is kézhez kapták.

 

Első nagy értekezletét is megtartotta a csapat hétfő este, amelyen Vincze Pál csapatvezető tolmácsolta a helyi szervezőbizottság több kérését, ilyen például, hogy a falu mosodája a csapatok szükséges felszerelését ingyen kitisztítja, de a személyes dolgokat csak pénzért, azzal a jelszóval, hogy ezeket mindenki mossa ki saját maga. "Szeretnék, ha alsógatyák lógnának az erkélyeken" - tette ehhez hozzá Vincze Pál, utalva arra, hogy a helyiek talán a tornászokra gondolva felhívták a figyelmet arra is, hogy senki se függeszkedjen az erkélyeken, mert az balesetveszélyes.

Dr. Hidas Péter, az orvosi különítmény vezetője elmesélte, a H1N1-es új influenzavírustól való félelem okán az illetékeseknek naponta jelentést kell tenniük arról, hogy van-e a küldöttségben gyanús tünettel rendelkező egyén. Továbbá a doppingellenőrzéseket is ugyanolyan komolyan veszik, mint bármely más világeseményen.

Az universiade-falu egyébként egy frissen épített modern lakótelep Belgrád egy eddig be nem épített negyedében. "Amikor szeptemberben itt jártunk, egy fityinget sem adtam volna arra, hogy ebből valami lesz, de belehúztak" - ismerte be Vincze Pál a virágokat ábrázoló piktogramokkal megkülönböztetett sokemeletes épületekre pillantva. Egyetlen gondja támadt csak a küldöttségnek, mégpedig az, hogy pontosan a magyarokat elszállásoló épület mellett van a falu központja, azaz nyüzsgő közösségi élet folyik itt, éjfélig tartó zenével, ami olykor zavarja a másnap korán kelőket. Ezzel azonban nincs mit tenni, és a másik oldalra néző szobákban elszállásoltak sem jártak jobban: ott egy remíz okoz lármát.

Az universiade a mieink számára már a 0. napon megkezdődött, amikor a női focicsapat Franciaország ellen játszott és hősies küzdelemben bár, de 3-0-ra kikapott. Ma, az első napon a női vízilabda-csapat is vereséget szenvedett - 8-11 Kína ellen -, de innentől folyamatosan jönnek az események, a női kosárlabda-csapat és taekwondóban Balog Dóra is versenyben van.

Szerda reggel volt a magyar zászló felvonása az universiade-falu mondjuk főterén, ahol Finnország, Líbia, Montenegró és Svédország küldöttségével együtt álltuk végig a negyedórás ceremóniát. A szervezőbizottság kis ajándékát Vincze Pál csapatvezető vette át és maga is átadott egy kisebb ajándékot.

Mindezek után a nap csúcspontja az este nyolckor kezdődő hivatalos megnyitóünnepség lesz. A falutól szűk másfél kilométerre lévő Belgrád Aréna állítólag látványos show-val készül. A magyar küldöttség fél ötkor gyülekezik majd a faluban, ahonnan - mint mindenki másnak - gyalog kell megtennie az utat a megnyitó helyszínéig, útközben utcai parádé lesz. Az edzés-, étkezés- és versenyidőpontokba kicsit bezavar ugyan a tervezett felvonulás, de azokon kívül, akik holnap korán kezdenek, mindenki szeretne ott lenni a megnyitón, amelyen országok vonulása nem lesz, a nemzetek a lelátókon foglalnak majd helyet és onnan nézhetik végig a műsort.

További információ