MEFS-közgyűlés: módosított alapszabály, új elnökség

2012. február 12. (vasárnap) 11:32 Írta: MEFS Web-szerkesztőség    -    
MEFS-közgyűlés: módosított alapszabály, új elnökség

Rendkívüli közgyűlést tartott a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség, amelynek napirendjén az alapszabály módosítása és tisztújítás szerepelt, összhangban az új felsőoktatási törvénnyel, valamint az új sporttörvénnyel.

A Puskás-stadion Iharos-termében tartott eseményen megjelent Czene Attila sportért felelős államtitkár és Bánki Erik, az Országgyűlés Sport- és turizmusbizottságának elnöke is.

Bevezetőjében Czene Attila kifejtette, a mostani átalakításra azért van szükség, mert a sporttörvény értelmében a Magyar Olimpiai Bizottság lesz a magyar sportot irányító egyetlen köztestület, és minden sportszervezetnek be kell tagozódnia az új rendszerbe. Az államtitkár elmondta, a MEFS jövőbeni feladatai közé tartozik majd a felsőoktatási és diáksport szakmai szervezetei közötti együttműködés koordinálása, az új sportolói életpálya-modell és ösztöndíj-rendszer kialakítása, valamint a felsőoktatási és diáksport nemzetközi eseményein történő részvétel megszervezése. A MEFS tagjává válik a MOB égisze alatt létrejövő szakmai tagozatoknak, javaslatot tehet az állami források felhasználására, valamint közreműködik az elszámolásokban is. „A MEFS-nek hatékonyan kell képviselnie a felsőoktatás sportját, a cél az, hogy ismét megjelenjen a normatív jellegű támogatás a programjellegű finanszírozás megtartása mellett“ – közölte Czene Attila, aki arra kérte a küldötteket, járuljanak hozzá a MEFS átalakításához, hogy a szervezet egy MOB-tagként működő országos sportszövetséggé válhasson, amely a felsőoktatási törvényben meghatározott célok elérésében és a tervezett fejlesztések véghezvitelében hatékonyan működhet közre.

Bánki Erik hangsúlyozta, fontos, hogy a kormányzat partnert találjon a civil szférában, különösen a sport területén, ahol gyakorlatilag valamennyi döntési kompetenciát átadtak a civileknek. „A sporttörvény hatalmas átalakítást jelent, az egyes sportszervezeteknek pedig most az a feladatuk, hogy betagozódjanak ebbe a rendszerbe, és ott a lehető legerősebb pozíciót szerezzék meg“ – mondta a sportbizottság elnöke, és hozzátette: nagyon fontos, hogy a felsőoktatási intézmények még több sportolási lehetőséget biztosítsanak a hallgatóknak. „Egyre nagyobb súllyal esik latba, hogy az egyes intézmények milyen körülményeket kínálnak a saját tanulmányaikat finanszírozó hallgatóknak, akik ezek alapján döntenek, és ebben a sport, a sportolás is lényeges szerepet játszhat“ – közölte Bánki Erik, aki jelezte, a kormányzat is hozzájárul a létesítmény-helyzet javításához azzal, hogy egy húsz éve húzódó problémát megoldva befejezik a Tüske-csarnok építését, így az az egyetemi sport egyik központja lehet a jövőben. Bánki Erik arra kérte a közgyűlést, hogy a MEFS dolgozzon ki egy tízéves fejlesztési koncepciót és sportszakmai programot, amelyhez – amennyiben megfelelő – a kormányzat a források biztosításával járulhat hozzá. „A kormány többször bizonyította a sport iránti elkötelezettségét, ezt megfelelő összefogással jól ki lehet használni. Várjuk a fejlesztési javaslatokat, és ha meg tudunk állapodni a célokban, megtesszük a megvalósításhoz szükséges intézkedéseket“ – zárta hozzászólását Bánki Erik.

Ezután Skultéty Tamás levezető elnök bejelentette, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság nemrég megtartott egyeztetésén a diák- és egyetemi sportbizottság élére Tóth Miklóst választották meg, a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karának (TF) dékánja ezáltal a MOB alelnök-jelöltjévé vált, megerősítése a februári MOB-közgyűlésen esedékes.

A közgyűlés ezt követően egyhangúlag megszavazta a MEFS alapszabályának módosítását, majd az új tisztviselők megválasztása következett. A MEFS új elnöke dr. Kiss Ádám professzor, a BEAC elnöke lett, Skultéty Tamást és dr. Freyer Tamást választották alelnökké, míg az elnökség tagjai közé dr. Kovács Antal, dr. Ács Pongrác, dr. Kiss László, valamint a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája által delegált Maszlavér Gábor és Simon Gábor került.

 

Tekintse meg a megválasztott új MEFS Elnökség tagjait!

További információ

Képgaléria

Dr. Kiss Ádám MEFS elnök
Dr. Székely Mózes MEFS főtitkár
Skultéty Tamás, Czene Attila és Bánki Erik
A küldöttek
Szavazás