Sportdiplomácia: a MEFS is nyert az Universiadén

2011. szeptember 08. (csütörtök) 10:56 Írta: MEFS Web-szerkesztőség    -    
Sportdiplomácia: a MEFS is nyert az Universiadén
Nem csupán a sportpályákon remekeltünk a sencseni nyári Universiadén: a háttérben, a sportdiplomáciai vonalon is nagyszerűen teljesített a magyar küldöttség, amiből hosszútávon profitálhat a MEFS.

Mint ismert, a négyéves ciklus ebben az esztendőben zárult le a FISU életében, így Sencsenben, az Universiade nyitánya előtt tisztújító közgyűlés zajlott. Mint mindenütt, itt is nagyszabású manőverek zajlottak a háttérben, különösen, hogy nyilvánossá vált, négyen is kandidálnak az elnöki posztra. Az előző ciklusban a FISU-t vezető amerikai George E. Kiliannak három európai kihívója volt, a francia – addigi első alelnök – Claude-Louis Gallian, valamint két skandináv, a svéd Stefan Berg és a finn Listo Nieminen. „A választás előtt egyértelműen két nagyobb vonal látszott, az egyik az amerikai mögött sorakozott fel, míg a másik az úgynevezett nyugat-európai tábor, mi ehhez csatlakoztunk – idézte fel a történteket Hédi Csaba, a MEFS főtitkára. – Egyértelmű, hogy a FISU jövője szempontjából drámai következményekkel is járhatott volna, ha az első csoport nyer, nem is elsősorban Kilian miatt, hanem akik mögötte sorakoztak fel – céljaikkal, módszereikkel nem igazán akartunk, tudtunk azonosulni. Ahhoz, hogy végül a nyugat-európai csoport akarata érvényesüljön, elengedhetetlen volt az egység megteremtése, amit végül sikerült a választás előtti éjszakán elérni, amikor a svéd és a finn jelölt visszalépett Gallian javára. Másnap kiderült, mennyire fontos volt ez, hiszen így is csupán hét szavazat döntött a javára.“

Az elnökválasztás eredménye természetesen alapvetően befolyásolta a választás további menetét – amely innentől számunkra nagyon is megfelelő mederben zajlott. Az első alelnök székébe Oleg Matyisin került, az orosz egyetemi sportszövetség elnökének óriási hátszelet adott a 2013-as, 27 sportágat felvonultató kazanyi Universiade. A végrehajtó-bizottsági helyekre rendkívül sokan kandidáltak, maratoni, tízórás voksolás során dőlt el, kik kerülnek be, „a végeredményt látva ugyanakkor elmondható, hogy az elképzeléseink kilencven százaléka realizálódott, ami nagy öröm, hiszen a folytatásban az általunk támogatott vezetőkkel tudunk együtt dolgozni“ – szögezte le Hédi Csaba.

A MEFS főtitkára jelezte, mindez előrevetíti, hogy amikor nemsokára az állandó bizottságok összetételéről határoz majd a FISU-vb, a magyar kandidálók jó eséllyel őrzik meg helyüket e fontos testületekben. Így Földesiné Szabó Gyöngyi – aki mind a közgyűlésen, mind az egész eseményen szokásához híven rendkívül aktív volt – a tudomány bizottságban tevékenykedhet majd tovább, Karácsony István a nyári Universiade technikai bizottságában képviselheti a tornászok és persze a magyarok érdekeit, s ugyanezt teheti a súlyemelők részéről akkreditált Némethné Móra Anikó (ők mindketten az elsőszámú irányítói az adott sportág versenyeinek az Universiadén), valamint Hédi Csaba is ott lesz az ellenőrző testületben.

Egyébként a sencseni rendezvény a sportdiplomaták körében is rendkívül pozitív értékelést kapott, és egyértelmű a cél: az soronkövetkező Universiadékon is minden téren igyekeznek az olimpiai színvonalhoz közelíteni a körítést, a körülményeket – mint ahogy a sportversenyen nívója is egyre magasabb és magasabb.

További információ