Megalakult a 2014-es birkózó világbajnokság szervező-bizottsága

2011. november 21. (hétfő) 16:27 Írta: MEFS Web-szerkesztőség    -    
Megalakult a 2014-es birkózó világbajnokság szervező-bizottsága

Pécsett igazán méltó helyszínen, a Városháza különtermében tartotta alakuló ülését a 2014-es egyetemi és főiskolás birkózó világbajnokság szervező-bizottsága.

Dr. Zeller Gyula, a Pécsi Tudományegyetem rektor-helyettese köszöntőjében kiemelte: akárcsak az ország életében, intézményükben is a kiemelt prioritások között szerepel a sport. „Ez az esemény rendkívül sokat jelent városunk és egyetemünk életében, és hozzájárul ahhoz, hogy az eddig nálunk kevésbé népszerű egyéni sportágak felvirágozzanak“ A rektor-helyettes kijelentette, mindenkit bevonnak az előkészületekbe, a város és az egyetem biztosítja az erőforrásokat, a helyszínt és az informatikai hátteret, hiszen egész Pécs életére kihat majd az esemény, amelyre akár háromszáz versenyző is érkezhet két és fél esztendő múlva.

Hédi Csaba, a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség főtitkára kiemelte: az elmúlt negyedszázad során a birkózó vb lesz a 14. a sorban, amelynek Magyarország ad otthont. A főtitkár emlékeztetett arra, hogy tavasszal óriási sikert aratott a vb-rendezés elnyerésében a FISU svájci székhelyén tartott prezentáció, mint mondta, „a FISU elnökén már közben látszott, biztosan megkapjuk az eseményt.“ Hédi Csaba örömét fejezte ki, hogy immáron Pécset is sikerül bevonni a házigazdák sorába az olyan nagyvárosok után, mint Győr, Nyíregyháza és Miskolc. A MEFS-főtitkár azt is jelezte, megtiszteltetés, hogy „egy olyan nagytekintélyű szövetséggel működhetünk együtt, mint a birkózóké.“ Ezután néhány számadattal szolgált: 2006-ban, Mongóliában 30 ország 260 birkózója vett részt a vébén, két évvel később Szalonikiben 26 országból 226-an, két éve Torinóban 32 nemzet 273 versenyzője indult. Jövőre Finnország következik, aztán jön Pécs, ahová szintén sokan jöhetnek, Európát és azon belül Magyarországot ugyanis kifejezetten szeretik a résztvevők, ráadásul az ajánlott időpont – 2014 június vége, július eleje – még vonzóbbá teheti az eseményt (erre a dátumra még a FISU-nak is áldását kell adnia).

A város nevében Moór Eszter, az önkormányzat sportbizottságának elnöke először is megköszönte a MEFS és az egyetem képviselőinek azt a munkát, amelynek köszönhetően Pécs elnyerte az esemény rendezését. „A város életében rendívül fontos az egyetem és a sport, és a kettőt összekötő szálakat egyre szorosabbra fonjuk. Pécs számára fontos stratégiai kitörési pont a sport, hatalmas erőfeszítéseket teszünk, hogy a szűkösebb anyagi körülmények között is fejlődjék“ – mondta Moór Eszter, hozzátéve, hogy a sporttal kapcsolatos koncepció kidolgozása igazán méltó kezekben van, hiszen a helyi nonprofit kft-t vezető kétszeres olimpiai bajnok Vári Attila irányítja a munkát (az egykori kiváló pólós egy Universiade-ezüsttel is büszkélkedik). Az elnöknő kifejtette, hogy az egyetemen folyó minőségi sporthoz egy hároméves támogatási szerződés keretében jelentős összeggel járul hozzá az önkormányzat, amely évről évre igyekszik több országos és nemzetközi rendezvényt vendégül látni, így több diákolimpiai döntőnek, illetve a szenior tájfutó vb-nek volt az idén a házigazdája. Moór Eszter végül közölte, céljuk, hogy minél több olimpikon kerüljön ki az egyetemről, és reményét fejezte ki, hogy nemsokára birkózók is lesznek közöttük.

A Magyar Birkózó Szövetség részéről Gáspár Tamás főtitkár vett részt az alakuló ülésen, és elöljáróban leszögezte, szinte nincs olyan év, amikor szövetségük ne rendezne valamilyen világeseményt: az elmúlt tizenöt esztendőben tíz felnőtt, illetve korosztályos vb-t és Eb-t bonyolítottak le, azaz komoly tapasztalati tőkét halmoztak fel. „Bár ezt a versenyt a FISU ítéli oda, büszkék vagyunk, hogy ennek a szervezésében is részt vehetünk – és természetesen a lehető legjobb csapatot fogjuk szőnyegre küldeni“ – jelentette be az egykori világklasszis. Gáspár Tamás jelezte, a klasszikus birkózónemzetek számára Magyarország vonzó helyszín, elvégre mindenki tudja, itt rendre kiváló színvonalú a rendezés, „és mi most is biztosítani kívánjuk a megszokott nívót. Köszönet a városnak és az egyetemnek a szerepvállalásért, a magunk részéről mindent, amit szakmailag hozzá tudunk tenni az esemény sikeréhez, azt hozzátesszük, hogy a világ eljöjjön, aztán elégedetten távozzon.“

A szervezés operatív munkáját irányító Téczeli Tamás, a Pécsi Egyetemi Sportközpont vezetője zárásként emlékeztetett arra, hogy Pécs két éve megkapta „A Birkózás Városa“ kitüntető címet a szövetségtől, így magától értetődő, hogy ehhez méltó világbajnokságot kívánnak rendezni – főpróbaként mindenesetre jövőre az egyetem ad otthont birkózásban a MEFOB-nak, azaz a országos bajnokságnak.

Ezt követően a bizottság tagjai sajtótájékoztató keretében számoltak be az alakuló ülésről és a vb-vel kapcsolatos tervekről – itt elhangzott, hogy az elmúlt években olyan, később komoly karriert befutó birkózók is szerepeltek egyetemi vb-ken, mint Wöller Gergő vagy a világbajnoki címet szerző Kiss Balázs.

További információ

Képgaléria

IMG_9340IMG_9354