2008. december

Elnöki záró gondolatok a 2008-as évről

2008. december 15. (hétfő) 21:22

A 2007-es jubileumi évet követően 2008. nyugodtabbnak ígérkezett. Persze nem ültünk babérjainkon, szolidan örültünk a szép jubileumi eseményeknek, elsősorban az igen jól sikerült közgyűlésnek és minden egyéb programpontnak.

De örömmel jelenthetjük, hogy a 2008-as esztendőt sem a szürkeség jellemezte. Bebizonyosodott, helyes az a filozófia, hogy nem mindig azt kell panaszolni, csekély a sportolni kívánó hallgatók száma, hanem azon kell dolgozni, akik akarnak, legyen lehetőségük a sportolásra. Illeszkedjék a sport, legyen meghatározó tényező az életmód kultúrában.

Több szinten is értékes eredményeket jeleznek a 2008-as esztendő hírekben is nyomon követhető tényei. Universitas Kupa, MEFOB, Egyetemi-Főiskolai Világbajnokságok. Több tízezer hallgató jelenti az alapokat, melyre épül a minőségi sport. Kedvezőek a hírek arról is, hogy számos helyen élénkül az intézményeken belüli sportélet.

Szerények a feltételek, de mindnyájan igyekszünk ezekkel jól gazdálkodni. Ironikus, némileg cinikus a megállapítás, minket nem érint a pénzügyi krízis, a gazdagokat sújtja elsősorban. Megszoktuk a tisztes szegénységet, igyekszünk azon, hogy a család minden tagja hozzájusson a legszükségesebb feltételekhez. A gondok ellenére, a felsőoktatás megbecsült részeként, szerény bizakodással tekintünk a 2009-es esztendőre.

 
 
Dr. Frenkl Róbert           

Sűrű program az EUSA Közgyűlésén

2008. december 09. (kedd) 15:47

Sűrű program zajlott Párizsban az EUSA Közgyűlésén, hiszen a „kötelező” program mellé a 2009-es Nyári Universiade sajtótájékoztatója és több érdekes előadás is be kellett, hogy férjen.

Néhány ponton módosították az alapszabályt, egy új alelnököt és további két VB tagot választottak a küldöttek. Dr. Vincze Pál több ország képviselőivel is tárgyalt az egyetemi sport időszerű problémáiról, a kapcsolatépítés lehetősgeiről.

Ülésezett a MEFS elnöksége

2008. december 05. (péntek) 18:38
Ülésezett a MEFS elnöksége

Évi rendes ülését tartotta a MEFS elnöksége december 4-én a Magyar Sport Házában.

EUSA közgyűlés

2008. december 05. (péntek) 18:19

Párizsban december 5-6-án ülésezik az Európai Egyetemek Sportszövetsége (EUSA). A MEFS-t Dr. Vincze Pál alelnök képviseli. A közgyűlés helyszínét a Francia Olimpiai Bizottság biztosítja. Az előzetes program szerint sor kerül elnök, alelnökök és Végrehajtó Bizottság tagjainak 2 évre történő megválasztására, a 2008. évi program értékelésére, de prezentációval készül a belgrádi Nyári Universiade Szervező Bizottsága és a FISU főtitkára, Eric Saintrond is.

Ergométeres verseny a Duna-parti egyetemeknek

2008. december 01. (hétfő) 21:12
Ergométeres verseny a Duna-parti egyetemeknek
November 27-én a BME E épületének aulájában 3 Duna parti egyetem (BME, BCE, ELTE) versenyzőinek részvételével ergométeres versenyre került sor.
Érem az I. Súlyemelő Főiskolai VilágbajnokságonEzüst érmet szerzett Nagy Péter (+105 kg) – összetettben 3 kg-mal lemaradva az első helyezettől – a görögországi súlyemelő FVB-n. Az igen erős mezőnyben Csank Gergely (77 kg) V., míg Magát Krisztina (+75 kg) VI. helyen zárt.
Szívből gratulálunk a szép bemutatkozáshoz.
 
Eredmények

110 éves a BEAC

2008. december 01. (hétfő) 20:41
110 éves a BEACMegalakulása 110. évfordulója alkalmából ünnepi küldöttgyűlést tartott november 28-án az egyik legnagyobb tradícióval bíró magyar egyetemi klub, a BEAC. A küldötteket Dr. Solt Pál elnök köszöntötte, majd egyhangú szavazással elfogadták a 2007. évi beszámolót és a pénzügyi jelentést. A küldöttek egyetértettek a közhasznúvá válás szükségességével, ezért az alapszabály módosításra is sor került.

Barabás Anikó ügyvezető elnök és Dr. Solt Pál „Örökös tag” kitüntető okleveleket adott át, melyet elsőként éppen Dr. Solt Pál kapott meg, aki 1958-ban kezdte kosárlabdázóként a BEAC-beli tagságát. Két olimpikon, Vári Edit atléta és egy sakkozó tárgyjutalomban részesült.

A 101 éves MEFS és Dr. Frenkl Róbert elnök nevében Dr. Hédi Csaba főtitkár köszöntötte a megjelenteket, töretlen hitet és további sikereket kívánva az elkövetkezendő 110 évhez.
Régi-új igazgató a Pannon Egyetem sportintézet élén
A Pannon Egyetem keszthelyi campusában a Szenátus november 27-i kihelyezett ülésén, pályázat útján ismét Bácskai Sándort választották intézetigazgatónak. A megbízatás időtartamáról, mely várhatóan 5 év lesz, később döntenek.

Kinevezéséhez további sok sikert, kiváló erőt és egészséget kívánunk.
Dr. Vincze Pál alelnök a Téli és Nyári Universiade csapatok vezetője elnökletével november 28-án tartotta soros ülését az Előkészítő Bizottság.