Bangkoki Jegyzetek

2007. szeptember 09. (vasárnap) 14:31 Írta: MEFS Web-szerkesztőség    -    
Dr. Frenkl Róbert elnök Sport Plusz-ban megjelent cikke a Bangkok-i Nyári Universiadéról.
 
Minden olyan, mint egy olimpián - jegyezte meg, némileg meglepődve Dr. Kamuti Jenő, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. A megállapítás a Hotel Dusit Thaniban, a FISU, a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség főhadiszállásán hangzott el. Ebben a hatalmas szállodában lakott az Universiade alatt a teljes nemzetközi vezérkar, sportdiplomaták, sportági szakemberek, nemzetközi szövetségek képviselői, a következő egyetemi világversenyek rendezői, és ahogy a korabeli filmeken írták, még sokan mások.
 
Kamuti dr., mint a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnöke, no meg, mint egykori négyszeres aranyérmes, vett részt az eseményen. A megnyitót megelőző hét nyüzsgése, a sportdiplomáciai tanácskozások, az olimpiai falu megnyitása, a delegációk érkezése, mind-mind az olimpiai szellem és gyakorlat jegyében zajlik. Ma egy Universiade rendezése nagyobb feladat, több résztvevőt mozgat meg, mint néhány évtizede egy olimpia. Komoly befektetést igényel. Minden párhuzamos, kivéve elsősorban az üzleti értéket. Az olimpia nagy üzletté vált, az Universiade biztosan nem az. És mégis jelentős iránta az érdeklődés, ami a rendezést illeti. Néhány sportágban a nemzetközi élmezőny is jelen van. Másokban inkább a középmezőny jut lehetőséghez. De talán az is az érdeklődés, a siker titkához tartozik, hogy a főiskolások vetélkedése megőrzött valamint a sport klasszikus amatőr értékeiből.

De maradjunk a földön. A tisztújítás azt jelezte, hogy tovább tart a legendás sportvezető, Primov Nebiolo eltávozását követő átmeneti korszak. Várni kell az új karizmatikus vezetőkre. Az elnökválasztást, meglepő fölénnyel - 84 szavazattal a 124-ből  - nyerte meg az eddigi elnök, az amerikai Georg Kilian. Ő volt már a FIBA, a kosárlabdázók nemzetközi szövetségének az elnöke is. Kvalitásai nem vitathatók, de mégis különös, hogy egy 83 éves úriember az egyetemi sportmozgalom első embere. Feltehető, hogy a háttérben működő csoportok mindegyike úgy találta, legjobb elodázni az elnöki pozícióért megindult csatát. Ezt jelzi, hogy az egyetlen éles harc az első alelnöki posztért folyt, e tisztség betöltője lép az elnök távozása esetén automatikusan a helyére. 62:61-es szavazati aránnyal maradt első alelnök a francia Jean Claude Gallien, de a jövő a szerb Sinisa Jasnicsé lehet. Annál inkább, mert 2009-ben Belgrád lesz a házigazdája a 25. Nyári Universiadénak.

De maradjunk a huszonnegyediknél, Bangkoknál. A szokásos formaságok, a kedves fogadtatás után autózunk befelé a repülőtérről a városba. Megszólal a mobilom. Pestről, az egyik rádió jelentkezik. Kérdezik, mit szólók a bajor miniszter javaslatához, hogy töröljék el a csúcsokat, mert netán dopping révén születtek. Alig győzőm kapásból sorolni az ellenérveket. A tisztán versenyzők védelmét, az ellenőrzés fontosságát - a javaslat megkérdőjelezi az ellenőrzés értékét -, de leginkább az hat a kérdezőre, hogy nincs új a nap alatt. A súlyemelők, a súlycsoportok megváltoztatásával egyszer már tabula rasát csináltak.

A dopping ügy végigkíséri bangkoki két hetemet. A csúcs talán az a kérdés - egy hírügynökség érdeklődött -, mit szólók ahhoz, hogy Kínában olyan malacokat tenyésztenek biotápon, amelyek fogyasztása kizárja a hús doppingszennyezettségét.
Komolyabb az a kérdés, mely szerint a MOB elnöke börtönbe záratná-e a doppingolókat. Bármennyire a bűnbakképzés, -keresés Athén óta a MOB fővonala doppingügyben, ez feltehetőleg túlzás. A MOB legfeljebb a büntetőjogi szankciókat sürgeti. Nem egyszerű ez sem, a droggal való párhuzam ellenére sem. A doppingdíler többnyire az edző, az orvos, a gyúró, netán a vezető. Nem általában terjesztik az anyagot, hanem néhány versenyzőt "készítenek fel." Az anyagi érdek is többnyire közvetett, az eredményben érdekeltek.

Bonyolult dolog a doppingháború és az olykor meghökkentő javaslatok is jelzik, a média itt is átvette a hatalmat. A Tour de France végül három pozitív esetéhez fantasztikus felhajtást produkáltak.

Ehhez képest kedves történet az Universiade "doppingesete." Utódom az orvosbizottság élén az amerikai Lawrence Rink, kiváló gyakorló orvos, hivatalból tartotta a kapcsolatot a doppinglaboratóriummal. Értesülve egy bizonytalan mintáról, barátilag "megsúgta" az Associated Press tudósítójának, lesz néhány pozitív eset. Az persze rögtön kiadta. Az orvosbizottság kétórás ülése után cáfolták a hírt, közölték, hogy minden minta negatív lett. A ma egyik divatos problémája a testosteron/epitestosteron arány okozta a gondot, de végül a határérték alatt maradt az eredmény. Óvatosan kell bánni a nyilatkozatokkal. Rink doktor ízelítőt kapott a doppingháborúból.

Thaiföld történelme és a magyar történelem számos párhuzamosságot mutat. Ezt már Balogh András nagykövet mondta azon az elegáns fogadáson, melyet hazánk nemzeti ünnepe alkalmából rendezett bangkoki nagykövetségünk. Szellemes, mértéktartó, helyenként humorral fűszerezett volt a nagykövet beszéde. Akik úgy vélik, hogy nem ment nálunk igazán végbe a rendszerváltás, meg kellett volna  hallgassák. Főleg ha netán a múlt rezsimben is voltak hasonló eseményen.

Persze nemcsak történelmi, hanem jelen párhuzamok is észlelhetők. A megnyitó napján megjelent vezércikk többek között arról értekezett, hogy a tavaly hivatalba lépett kormány csak rosszul jöhet ki a helyzetből. Ha sikeres lesz az Universiade, az az előző kormány sikere, mert ők nyerték el a rendezés jogát és irányították az előkészületek döntő szakaszát. Ha viszont kudarcnak minősítik az eseményt, azt egyértelműen a jelenlegi kormány nyakába varrják majd.

Már a napi élet rejtelmeibe avatott be az a vezércikk, amely hosszan értekezett annak kapcsán, hogy húszezer kondom áll ingyen az olimpiai falu lakóinak a rendelkezésére. Ma már ez az előkészületek szerves része, a bajmegelőzés fontos eszköze. A cikkíró végül elfogadta a nyilatkozó szakértők véleményét. E szerint a sportolók szexuális aktivitása nem jelentősebb az átlagosnál, a verseny alatt inkább visszafogott, a kondom kínálása inkább nevelő célzatú. Hát lehet.

Persze a sportdiplomácia, a politika, a szexuális élet mellett a sportversenyek is jellemezték az Universiadét. Itt is megjelent az olimpiákról ismert veszély, a gigantizmus. Folyamatosan növekszik a műsoron szereplő sportágak és a résztvevők száma. Nebiolo ragaszkodott az eredeti döntéshez: 10 állandó sportághoz minden rendező ország három további sportág programba iktatását teheti meg.

A 10 állandó sportág: atlétika, torna (ritmikus gimnasztika), úszás, vízilabda, műugrás, tenisz, vívás, kosárlabda (férfi-női), röplabda (férfi-női), labdarúgás (férfi-női). Bangkokban ehhez a 10-hez hozzájött a sportlövészet, a cselgáncs, a taekwandó és az asztalitenisz, de ez nem volt elég.  A szervezők kiharcolták a tollaslabda (badminton), a golf és a softball megrendezésének az engedélyezését. Mi ebben a három sportágban, valamint asztaliteniszben és a vízilabdán kívüli három csapatsportban nem vettünk részt. A 85 versenyzőt számláló magyar delegáció megfelel a szép tradícióknak. Az eredményesség is a jelen évtized tendenciáit mutatta. 2001-ben Pekingben 6 bronzérmet nyertünk. Másodszor fordult elő 1959 óta, amióta Universiadékat rendeznek, hogy nem volt aranyérem (először 1983-ban Edmontonban jártunk így). 2003-ban Teguban (Dél-Korea) 3, 2, 7 az arany-, ezüst-, bronztermés. A 12 érem jó teljesítmény volt. Két éve Izmírben 1, 2, 2-es mérleg sikeredett. Most két arannyal, három ezüsttel, egy bronzzal zártunk, ami megfelelt a várakozásnak, persze nem az optimumnak.

A vívók - mindig főként az ő eredményeik határozták meg a delegációk sikerét - egy aranyat (Rédli András párbajtőr) és egy ezüstöt (Lontay Balázs kard) nyertek. Nem sikerült dobogóra állnia a kardcsapatnak (4. hely) és női párbajtőrvívásban Szász Emesének (5. hely) és a csapatnak (5 hely). Mind a két csapatunkat az ukránok állították meg 3 találat különbséggel. Nemcsak a vívásban, de az egész Universiadén kiemelkedően szerepeltek az oroszok, az ukránok, a kínaiak, felülmúlták a várakozást a házigazdák is. Szerényebben szerepelt a USA, tartották a lépést az európaiak. A mi eredményünk a 20. helyet jelentette a másfélszáz résztvevő nemzet között.

Kellemes meglepetés volt a pisztolyos Pál Balázs aranyérme, és a tornászezüstök, Hetrovics Marcell és Hidvégi Vid révén. Kimagasló siker a férfi tornász csapat 4. helye. Karácsony István szövetségi kapitány és Puskás Jenő edző következetes munkája alig remélt, a külföldiek által is igen nagyra értékelt eredményt hozott. Szép lenne, ha ez minőségi lökést adna a klasszikus sportágnak, meglátjuk, mit hoz a szeptemberi vb.

A vízilabdacsapat bronzérme a körülmények ismeretében - a fél csapaton végigjárt a vírus - jó eredmény. Montenegró sikere azt jelenti, hogy vízilabdázóink újabb erős ellenféllel számolhatnak.

Az Universiadék jövője biztosnak látszik.  Annak ellenére, hogy nehéz pontosan meghatározni az esemény jelentőségét, helyét a nemzetközi sportéletben. Minőségi jellege nem vitás, de távolabb áll az üzleti alapú vetélkedéstől. A sport gyökerei ma is erősek az iskolai, az egyetemi sportban, talán ez a legfontosabb összefüggés.

A FISU közeljövője izgalmas, főleg ami a brüsszeli apparátust illeti. Az elnök elérte, hogy megszűnt a választott főtitkár pozíciója. Huszonnyolc év után távozik a népszerű Roch Campana. Október végén döntenek arról, ki lesz az apparátus vezetője, milyen hatáskörrel, stb.

Annyi bizonyos, hogy számunkra jó esélyt kínál a 2009-es belgrádi találkozó. Amúgy is reménykedünk az idén 100. születésnapját ünneplő Magyar Egyetemi Sportszövetség újabb sikeres 100 évében. Érték lehet ez a magyar sport egésze számára.
 

Dr. Frenkl Róbert      

További információ