Sportolnak-e a magyar felsőoktatási intézmények?

2007. december 11. (kedd) 23:08 Írta: MEFS Web-szerkesztőség    -    
Sportolnak-e a magyar felsőoktatási intézmények címmel december 6-án konferenciát rendeztek a Széchenyi István Egyetemen Győrben. A házigazda Sportközpont mellett társrendezője volt a szakmai fórumnak a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája is.

Dr. Szekeres Tamás rektor bevezetőjében a testnevelés és sport elengedhetetlen fontosságát hangsúlyozta, külön kiemelve az egyetemi korosztály veszélyeztetettségét az egészség tekintetében.

Kuti József a sorkatonai szolgálat megszűntét említette azzal összefüggésben, hogy a korosztály fiataljainak legalapvetőbb egészségügyi szűrése is eltűnt a rendszerből. Ennek fontossága nem kérdőjelezhető meg, melynek továbbfolytatására – kibővítve a hölgy hallgatókkal és oktatókkal is – az egyetemek sportközpontjai alkalmassá tehetők. Köszöntötte a konferenciát Dr. Ottófi Rudolf Győr Megyei Jogú Város alpolgármestere is. Előadást tartott Dr. Hédi Csaba „Értékek és tendenciák a nemzetközi és hazai egyetemi sportéletben” címmel, Dr. Zakariás Géza (Győr), Fehérné Dr. Mérei Ildikó (Budapest) fittségi vizsgálataik eredményeiről.

Nagy érdeklődés övezte Nagy Ágostonnak, a Debreceni Egyetem sportigazgatójának előadását, aki az új egyetemi sportstruktúrát mutatta be a szabadidősport működtetésétől az élsportig. Bővebben szólt a létesítményhasznosítás új debreceni példájáról, mely az egyetemi létesítményt állítja középpontba, nemcsak a hallgatók, de a lakossági igények kielégítése szempontjából is. Ezt az elvet erősítette a győri egyetemi sportcsarnok üzembentartójának képviselője, Péntek Marica, az UNIHALL Kft. igazgatója is.

A zárószóban Miskolczi Norbert a HÖOK elnöke megköszönte a színvonalas előadásokat, s – átérezve a problémát – együttműködést ajánlott a felsőoktatás szabadidősportjának további segítésében, ösztönzésében, melyet a MEFS főtitkára örömmel üdvözölt.

A konferencia várhatóan nyilatkozattal zárul, melyet a Széchenyi Egyetem, a MEFS és a HÖOK közösen jegyez majd.
 

További információ