Napi beszámoló - 2007. augusztus 12. (vasárnap)

2007. augusztus 12. (vasárnap) 20:16 Írta: MEFS Web-szerkesztőség    -    

A vasárnap volt eddig toronymagasan a legeredményesebb napunk ezen a nyári Universiadén: a sportlövő Pál Balázs Adriánnak köszönhetően nem sokkal az első után meglett a második aranyunk is, míg a tornász Hetrovics Marcell és Hidvégi Vid ezüstéremmel gazdagította a magyar kollekciót.

 
A nap jó híre volt még a pólósok győzelme, ezáltal csoportgyőzelme, amely hősies küzdelemben született meg - elsősorban a betegséggel. Kovács István edzőnek ugyanis már csupán öt egészséges játékos állt a rendelkezésére, és mivel a kapussal együtt egyszerre hét ember tesz ki egy csapatot, értelemszerűen többeknek lázasan kellett vállalniuk a játékot. De a magyar küldöttségben egyre inkább elharapódzó vírus másokat sem kímélt, aminek vasárnapi konkrét következménye az atlétákat sújtotta: Rózsa Zsófia el sem tudott indulni 200 méteren, Bodor Olivér pedig megpróbálkozott az 5000 méterrel, de beletörött a bicskája. A vírus azonban nem adja fel, és már Hidas Péter csapatorvost is megfertőzte.

 

És akkor az eredmények:

Pál Balázs Adriántól "dobogót várt a szakvezetés", méghozzá az alapján, hogy két hete, a junior Európa-bajnokságon ezüst- és bronzérem is került a nyakába. Most arany, avagy úgy gondolhatta, itt az ideje teljessé tenni a nyári világversenyekről származó medálgyűjteményét. A győztes versenyszám a 3X20-as standard pisztoly volt, amelyben olyannyira nem adták ingyen a legfényesebb érmet, hogy még szétlövésre is sor került miatta a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem alig húszéves hallgatója, valamint a német Marcel Goelden között. Ebben a mi fiunk bizonyult a jobbnak, mert az öt ráadáslövésből három körrel többet ért el - miután az alapversenyben tízzel döntötte meg az egyéni csúcsát, és hattal az eddig fennálló junior országos rekordot. Az 572 körös teljesítmény olyan klasszisok háttérbe szorítására lett elegendő, mint például az orosz Leonyid Jekimov, aki felnőtt Európa-bajnoknak, és nem mellesleg világcsúcstartónak mondhatja magát ebben a kategóriában. Itt csak harmadiknak. Az első helyezett pedig így értékelte a vasárnapi fantasztikus teljesítményét: "Az elején lőttem a legjobban, az első sorozatban a háromból még sosem ment ilyen jól, a másik kettőben pedig számoltam. Tudtam, mit kell lőnöm, és az utolsó sorozatban sikerült is végrehajtani, amit akartam. A szétlövésnél ugyan történt egy kis technikai malőr, mert nem volt elég lőszerem, de ez csak a próbalövésekre volt hatással. Izgultam iszonyúan, de jól lőttem!"

Hetrovics Marcellnek már nagyon kijárt az érem, mert a fiatal tornász csapatban és egyéni összetettben is éppen csak lemaradt a dobogóról a negyedik helyezéssel. Nos, a szerenkénti döntőkben már tényleg nem volt mese. Az időben előbb sorra került kategóriában, a gyűrűben a csapatverseny közben elért, akkor a szer második legjobb teljesítményének számító 15.750 pont után most 15.7-et kapva gyakorlatára ezüstérmet nyert a bírák által 16.2-re taksált ukrán Olekszanejr Vorobjov mögött. Aztán az esti programban még nyújtón is érdekelve volt, ahol újabb értékes helyezést, ezúttal egy hatodikat zsebelt be az Eszterházy Károly Főiskola diákja.

Hidvégi Vidről küztudott volt, hogy a legjobb száma a lólengés, és ezt vasárnap Bangkokban is fényesen bizonyította: csupán a szlovén Saso Bertoncelj mutatott be jobb gyakorlatot nála, igaz, ő toronymagasan nyert 15.25 pontjával. A szintén az Eszterházy Károly főiskolán tanuló magyarnak a csapatverseny során 14.850, a szerenkénti döntőben 14.625 jutott, de különbség csak pontszámban van, helyezésben nincs. Így kell ezt csinálni: éremeséllyel jött, és éremmel távozott a thaiföldi fővárosból a 21. születésnapját majd augusztus 23-án ünneplő fiatalember.

Fekete Levente két számban is pódiumra lépett vasárnap este, a tornászversenyek zárónapján, és ennek két értékes helyezés lett a folyománya. Jobbik szerén, a gyűrűn negyedikként került be, és végül ötödik lett, de előtte lovon is megtette a magáét a hetedik pozíció megtartásával.

Szalontai Istvánnak ugrásban volt dolga a szerenkénti döntők estjén, mert a csapatviadalban a nyolc döntőbe kerülő közül a hetedik legtöbb pontot kapta. Vasárnap viszont a hatodikat 15.4-gyel, tehát javított helyezéséven, avagy stílszerűen fogalmazva előbbre ugrott eggyel.

Szász Emese kissé háttérbe szorult vasárnap, pedig a kiváló párbajtőrvívó hatodik helyezése egyéniben minden elismerést megérdemel. Már a délelőtti csoportküzdelmek során is jól ment neki, a főtáblán pedig csupán a későbbi győztes tudta őt legyőzni - és ő is csupán 15-12-re.

Férfi sportlövő légpuska 60-as csapatunk nyolcadik lett a 15-ös mezőnyben 1748 körös összteljesítménnyel, pedig egyénenként nem ment a legjobban a fiúknak: Somogyi Péter 20. lett 587-tel, Veres Ádám 40. 581-gyel, Herczegh Szabolcs pedig 44.-ként zárt 580-nal. A teljesség kedvéért kerüljön ide az is, hogy 63 lövő versengett egymással ebben a számban.

Végh Tibor végül 5000 méteren indult el, 3000 akadályon nem, de megérte rápihenni a hosszabbik távra, mert 14:21.84 perccel a kilencedik lett a 25 induló között. Az idő nem az igazi, de egyrészt taktikai verseny volt, másrészt az itteni klíma nem kedvez a futóknak.

Széki Bence igyekezett vasárnap a leginkább az egy nappal korábban Universiade-győztes Rédli András nyomdokaiba lépni az erősebbik nem vívói közül, de az ELTE-n tanuló tőröző hiába érte el a csoportküzdelmek során Rédlihez hasonlóan az ötös kiemelési számot, sajnos kikapott a nyolcaddöntőben, és végül tizedik lett a 66 fős, tehát igen népes mezőnyben.

Reményi Diána a szombathoz hasonlóan B-döntőt érő időt úszott délelőtt, csakhogy amíg 200 mellen rontott a helyezésén és az idején délutánra, addig 400 vegyesen mindkét tekintetben előbbre lépett. A végkifejlet összesítésben 13. hely és 4:52.98 perc lett a selejtezőbeli 15. pozíció és 4:56.46 után, és ő ezzel be is fejezte a versenyzést Bangkokban.

Nagy Zsófiának sem jutott pihenőnap a hét végén, a tehetséges sportlövőnő vasárnap a 3X20-as összetett versenyben indult, és lett 57 induló közül a 13. 569 körös teljesítménnyel.

Kónya Balázs a végére ért a traplövészet többnapos viadalának, és előbbre lépett a pénteki 20. helyéről: a 18. helyet érte el a 28 versenyzős mezőnyben 109 körös összteljesítménnyel.

Rudolf Roland, az első nap magyar hőse alig maradt le a 100 méteres hátúszásban a B-döntőről: 56.98 másodperces ideje 19. helyezést ért. Azért 34 riválist így is megelőzött.

Lipcsei Krisztina ezúttal 200 méteres gyorsúszásban állt rajtkőre, és lett 23. a 40 tagú mezőnyben 2:04.61-es idejével. A hosszabbik távon, a 400 méteren jobban ment neki.

Izsó Katalin a 25. helyet szerezte meg a női párbajtőrözők 48-as mezőnyében. A fegyvernem legfiatalabb universiadés magyar versenyzőnője ezzel tehát a középmezőnyben végzett.

Madarassy Ádám pillangóúszó számára a 100 méter napja volt a vasárnap, és 55.09-es eredményével a 27. helyezés az övé a népes, 62 fős mezőnyben. Pedig futamgyőztes volt.

Kiskapusi Dórának a kevésbé sikerült csoportkör után már a 32 közé kerülésért is mérkőznie kellett, és ezt az akadályt sikerrel vette. A következőt már nem, így lett 31. női párbajtőrben.

Szabados Gábor hasonló cipőben járt a férfi tőrözők között, ahol a 66 indulóból a 42. helyre rangsorolták a csoportküzdelmeket követően. Aztán már csak egyszer nyert - ezzel 32. lett.

Tatár Borisz teniszező számára két szép győzelem után a harmadik fordulóban fejeződtek be a férfi egyes küzdelmei: a 15. helyen kiemelt szerb Grubintól kapott ki a 16 közé kerülésért 48 perc alatt 6:3, 6:2-re úgy, hogy kijátszotta magából, amit tud. Hátra van még a vegyes páros.

Szabó Nikolett a tizedik helyen került a női gerelyhajítás vasárnap délelőtti selejtezőjéből a keddi döntőbe. Harmadjára 54.14 métert dobott - ez csak 13 centivel marad el idénycsúcsától.

Férfi vízilabdázóink 13-as keretének már több, mint a fele beteg, a kevés egészséges egyike, Decker Ádám pedig eltiltása miatt nem szállhatott medencébe a Spanyolország elleni utolsó csoportmeccsen - nos, ezekkel a nem túl kedvező előjelekkel készültek a mieink a számukra nagyon fontos győzelemre. És sikerrel jártak! Az első két negyed remek teljesítménye után a harmadik feléről már fáradni kezdett a 7-2-re, majd 9-4-re is vezető társaság, de valahogy kitartott az erő a végéig, és megmaradt két gól az előnyből (10-8). Ezzel pedig azt érték el a fiúk, hogy nem egy, hanem két napot pihenhetnek a valószínűleg az oroszok ellen játszandó negyeddöntő előtt, ami a fentebb ecsetelt helyzetben nagyon jól jöhet. Végül leltározzunk, a vasárnapi találatokon hatan osztoztak: Hegedűs Gábor, Mátyás Zoltán, Tóth Márton és Vindisch Ferenc két-két gólt szerzett, a beteg Kovács Olivér és Nyéki Balázs egyet lőtt.

További információ