FISU Fair Play díjat kapott Kamuti Jenő

2012. szeptember 28. (péntek) 11:25 Írta: Adminisztrátor    -    
FISU Fair Play díjat kapott Kamuti Jenő

2012. szeptember 21-én tartották meg a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség (FISU) rendkívüli közgyűlését Kazanban, a 2013-as Universiade helyszínén. A közgyűlés fő témája a FISU alapszabályának, valamint szervezeti és működési szabályzatának több ponton történő módosítása volt. A közgyűlésen döntöttek a FISU székhelyének megváltoztatásáról is. A döntés szerint a FISU Lausanne-ban, a NOB és számos nemzetközi sportszövetség szomszédságában folytatja tevékenységét. 163 FISU tagból 108-an képviseltették magukat az eseményen, köztük a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség elnöke, dr. Kiss Ádám. A közgyűlés gálaestjén a FISU Fair Play díjban részesítette dr. Kamuti Jenőt, a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnökét.

 „Sportszakmai és presztízsszempontból is nagy előrelépésnek tartom a FISU székhelyváltását. Reméljük, hogy a nemzetközi sportélet központjában újabb sportdiplomáciai lehetőségek nyílnak meg az egyetemi sport számára, melyből Magyarország is profitálhat majd.” – nyilatkozta dr. Kiss Ádám az esemény után.  „ A Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség számára kiváló lehetőséget biztosított ez az esemény arra is, hogy személyesen is tájékoztathassam a FISU vezetőit új stratégiánk legfontosabb elemeiről, illetve a terveinket a nemzetközi sport terén. Gondolok itt elsősorban a 2014-es Pécsett megrendezésre kerülő Birkózó Egyetemi Világbajnokságra, és a 2019-es Nyári Universiade esetleges megpályázására, melyről jelenleg is egyeztetéseket folytatunk.”   

Az eseményen munkája elismeréséül a FISU Fair Play díjjal tüntette ki dr. Kamuti Jenőt.

"Amióta az első Universiadét megrendezték 1959-ben Torinóban, azóta igen szoros kapcsolatban vagyok a FISU-val.  Sportpályafutásom legszebb emlékei az olimpiák mellett az Universiadék-hoz kötődnek.  Minden esetre furcsa volt, hogy mióta a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnöke vagyok eddig mindig adtam fair play díjakat az arra érdemeseknek, most én kaptam elismerést a fair play eszméinek terjesztése terén elért eredményem elismeréséül." – nyilatkozta a díjátadó után dr. Kamuti Jenő.

A négyszeres Universiade győztes és kétszeres olimpiai ezüstérmes sportoló és sportszakember mind a magyar, mind a nemzetközi sportéletben számos helyen vállal sportvezetői szerepkört. 1989 és 1998 között a Magyar Vívó Szövetség elnöke és a Magyar Olimpiai Bizottság vezetőségi tagja. Közben 1992-től 1996-ig a Nemzetközi Vívó Szövetség (FIE) főtitkára, 1996-tól a FIE Orvosi Bizottságának elnöke. 1996-tól az Európai Vívó Szövetség elnöke, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság Orvosi Bizottságának tagja. 2005-től 2009-ig a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára.  2000 óta elnöke a Nemzetközi Fair Play Bizottságnak.

Balra: dr. Kamuti Jenő Universiaden sportolóként; jobbra: Oleg Matyisin FISU alelnökkel Kazanyban a díjátadó gálán

További információ