Cseh László, Honti Katalin, Heidum Bernadett és Joó Abigél az egyetemi sport megújításáért kampányol

2012. június 06. (szerda) 08:58 Írta: Adminisztrátor    -    
Cseh László, Honti Katalin, Heidum Bernadett és Joó Abigél az egyetemi sport megújításáért kampányol

A Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség (MEFS) sajtótájékoztatón mutatta be 2012/13-as angolszász mintára épülő fejlesztési programját. Céljaik között szerepel a sportolás tömegessé tétele és az egészséges életmód népszerűsítése egyetemi körökben, valamint az ehhez szükséges sportinfrastruktúra fejlesztési tervének kidolgozása. A Sportszövetség kezdeményezi az egyetemekre, főiskolákra járó versenysportolók számára a kettős életpályamodell kidolgozását és bevezetését. A MEFS szakmai elképzeléseit híres egyetemista élsportolók támogatták jelenlétükkel. Cseh László világbajnok, EB- és Universiadegyőztes, olimpiai ezüstérmes úszó, Joó Abigél EB-győztes judós, Heidum Bernadett EB-győztes gyorskorcsolyázó, és Honti Katalin válogatott kosárlabdázó ezentúl a megújuló egyetemi sport nagyköveteiként hívják fel a figyelmet a sportos és egészséges életmód fontosságára.

 

Nincs minőségi felsőoktatás minőségi felsőoktatási sport nélkül!"– mondta dr. Kiss Ádám, az ELTE professzora, a MEFS új elnöke a május 30-án tartott sajtótájékoztatón. „A MEFS a magyar egyetemi-főiskolai szabadidő- és versenysport fő koordináló szerveként a tavalyihoz hasonló állami támogatásból gazdálkodhat idén is. Ugyanakkor az új elnökség készen áll arra, hogy támogatók bevonásával javítsuk tovább a felsőoktatási sport helyzetét. Bízunk abban is, hogy 2012/13-as programtervünkhöz elnyerjük a kormányzat támogatását is. Pozitívak vagyunk, hiszen már született egy nagyon fontos kormányzati döntés a Tüskecsarnok befejezése ügyében. Így 2014-től szervezetünk koordinálásával egyetemi sporttal töltjük meg az új dél-budai egyetemi sportkomplexumot. Ez hatalmas lendületet ad majd az egész magyar egyetemi-főiskolai sportnak.”

 

„A MEFS kiemelt célja, hogy elérjük azokat a hallgatói tömegeket, akik jelenleg még nem sportolnak.” – vezette fel Simon Gábor, a MEFS Szabadidősport Bizottságának elnöke, a HÖOK által delegált tag a szervezet szabadidősport fejlesztési tervét. „Természetesen fontos a versenysport jelenléte az egyetemeken, hiszen a nyilvánosság figyelmét ez irányítja az egyetemi sportra. Fő küldetésünk mégis az, hogy a tömegek megmozgatásához járuljunk hozzá. Ezért terveink között szerepel többek között egy egyetemi sportot összefogó és koordináló irodahálózat kiépítése és a felsőoktatási szabadidősport rendszerének újjászervezése a sportági szakszövetségekkel együttműködve. Reményeink szerint tevékenységünk hatása nem áll meg határainknál. Jó példa erre a MEFS által támogatott Kárpát-medencei Egyetemek Kupája is.”Az egyetemi versenysport terén a MEFS a MEFOB (Magyar Egyetemi - Főiskolai Országos Bajnokság)-rendszerek fejlesztését, és a versenysportolók tanulási lehetőségének jelentős bővítését tűzte ki célul: „Sokszor hallott kijelentés a sportolóktól, hogy vagy sport, vagy tanulás. Van rá megoldási javaslatunk, hogy ez ne így legyen.” - fejtette ki dr. Kovács Antal, olimpiai bajnok, a MEFS Versenysportbizottságának elnöke. „A MEFS éppen azért lép fel a kettős életpályamodell és a sportösztöndíj-rendszer kidolgozása ügyében, hogy az egyetemekre bekerülő fiatal versenysportolóknak valóban biztosítani tudjuk a magas szintű sportolást és tanulási lehetőséget egymással párhuzamosan. Ezáltal a sportkarrierük befejezése után nem egy légüres térbe kerülnek, felépíthetik sikeresen civil életüket is.”

 

A MEFS bemutatta azokat az élsportolókat, akik vállalták, hogy népszerűsítik az egyetemi-főiskolai sportot.

 

Cseh László, Honti Katalin, Heidum Bernadett és Joó Abigél ezentúl a megújuló egyetemi sport nagyköveteiként hívják fel a figyelmet a sportos és egészséges életmód fontosságára. „Az élsport is erősebb lesz, ha képzettebbek a sportolók.” nyilatkozta Cseh László Sok sportolót ismerek, akik abbahagyták a tanulást a sport miatt. Ez nagyon nagy baj. Ezt nem szabad engedni!”        


További információ