MÁR LEHET NEVEZNI A MEGÚJULT KOSÁRLABDA MEFOB-ra! (versenykiírás)

2012. augusztus 08. (szerda) 14:15 Írta: Adminisztrátor    -    
MÁR LEHET NEVEZNI A MEGÚJULT KOSÁRLABDA MEFOB-ra! (versenykiírás)

Európában egyedülálló, az amerikai modellt követő bajnoki rendszerben mérhetik össze tudásukat 2012/13-as tanévtől az egyetemi és főiskolai hallgatók kosárlabda sportágban. Ajándék mezgarnitúrák és labdák várják a nevező csapatokat. A nevezési díjat a bajnokság végére visszatérítik a csapatoknak. A magyar és regionális bajnokok európai szintéren képviselik hazánkat 2013-ban. A csapatoknak érdemes részvételi szándékukat már augusztus folyamán jelezni a helyek korlátozott száma miatt.

A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége (MKOSZ) és a MEFS együttműködésének eredményeként mellékelten küldöm a 2012/13-as tanévben első alkalommal meghirdetett bajnoki rendszerű kosárlabda MEFOB kiírását. Az előzetes igények alapján emellett hagyományos kupa-formában is tervezzük kosárlabda MEFOB megrendezését, így a hosszú távon végleges egyetemi versenyrendszer az első időszak tapasztalatai alapján fog kialakulni.

Fotók: – SZoESE és NYME SEK

Sokan jelezték a korábbi években, hogy egy „igazi”, sok fordulós egyetemi kosárlabda bajnokságra is szükség lenne, azonban ennek fedezete nem állt rendelkezésre, sem a központban, sem a kluboknál és felsőoktatási intézményeknél. Az MKOSZ felajánlásával idén a Társasági nyereségadó (Tao) pályázati keretében nyert támogatást az egyetemi sport. A Tao a szükséges források 90%-át tudja biztosítani, ami nehezen felbecsülhető segítséget jelent a sportágnak. Természetesen ezzel együtt a Tao-ra vonatkozó jogszabályi előírásokat is teljesíteni kell, de a kötelező korlátokon a két szövetség – több érintett egyesülettel és intézménnyel konzultálva – igyekezett a lehető legkedvezőbb megoldásokat megtalálni.

A Tao-s támogatásból a versenyrendezés költségei, az utazási költségek jelentős része, illetve a részt vevő csapatoknak tárgyi eszközök (labdák, mezek) fedezhetők, a nevezési díj pedig (bizonyos feltételekkel) visszaigényelhető. A legmagasabb arányú (90%-os) és legszélesebb körű támogatás eléréséhez az MKOSZ elnöksége az utánpótlás korosztály korhatárát az egyetemi Tao-bajnokságra vonatkozóan 25 évre tolta ki. A Tao-elvek alapján így minden ennél fiatalabb és az első osztályban nem szereplő egyetemista részt vehet a bajnokságban. Fontos feltétel, hogy (i) az intézmény indítson csapatot a B3x3 kosárlabda 2012/13-as tanévben kupa rendszerű egyetemi tornáján, és (ii) a felkészülés garanciájaként az induló csapatokkal minősített edzők foglalkozzanak, amihez az MKOSZ továbbképzéseket biztosít, a korábban meghirdetett időpontokon felül 2012. szeptember 28-29-én (Budapest) például kifejezetten az egyetemi csapatok edzői részére.

A kiírás 18 férfi és 8 női csapattal számol, a jelentkezési határidő: 2012. szeptember 7. Az előzetes költségkalkulációk erre csapatszámra készültek, ami természetesen az előzetes és tényleges jelentkezések alapján kis mértékben változhat. Összességében a kisebb egyesületek és intézmények számára is vállalható terhekkel (önrésszel), lényegében valamennyi intézmény számára elérhető lehetőség a részvétel. Célunk az, hogy minél többen éljenek ezzel, és vegyenek részt a Magyar Egyetemi-Főiskolai Kosárlabda Országos Bajnokságon.

Részletesebb információkért, kérem, forduljanak bizalommal kollégáimhoz: Szabó Antal (30/211-2647, Ez az email cím védett a spam robotoktól, a megtekintéséhez engedélyezni kell a Javascriptet. ) és Rakaczki Zoltán (20/456-0058, Ez az email cím védett a spam robotoktól, a megtekintéséhez engedélyezni kell a Javascriptet. ) készséggel állnak rendelkezésükre.

Letöltések

További információ