Kisorsolták a nyári 20. Férfi-Női Kézilabda Főiskolai Világbajnokság csoportjait

2010. május 20. (csütörtök) 07:47 Írta: Varga Gábor    -    
Kisorsolták a nyári 20. Férfi-Női Kézilabda Főiskolai Világbajnokság csoportjait

Szombaton délben ünnepélyes keretek között sorsolták ki a nyíregyházi központú, 20. férfi és női főiskolai kézilabda világbajnokság csoportjait.

A városháza dísztermében megrendezett ceremónián jelen volt Frantisek Taborsky, a Nemzetközi Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (FISU) technikai igazgatója. A cseh sportdiplomata köszöntőjében kitért arra is, hogy a vártnál jóval kevesebben jelentkeztek a világversenyre. A távolmaradók többsége anyagi okokra hivatkozott. Az utolsó napokban is történtek visszalépések, így Oroszország, Kína, az Egyesült Államok és Franciaország sem képviselteti magát a világbajnokságon. Végül tizennégy nemzet adta le nevezését, a férfiaknál tizenegy, a nőknél hét válogatott mutatja majd meg magát június 27. és július 4. között. A házigazda magyarokon kívül a törökök, a csehek és a lengyelek indítanak mindkét nemben csapatot.
A nőknél nem csoportokat alakítanak ki, hanem körmérkőzéses rendszerben mérkőznek meg egymással a felek, így mindegyik válogatottnak hat fellépése lesz. A férfiaknál egy ötös és egy hatos csoportot alakítottak ki. A házigazda magyarokat és a jelentkezők közül a két évvel ezelőtti velencei világbajnokságon a legjobban szerepelt Törökországot kiemelték, hozzájuk húzták a többi csapatot a rendező települések képviseletében megjelentek. A magyarok az ötös csoportba kerültek, ráadásul cseppet sem könnyű ágra, hiszen felnőtt válogatott szinten Szerbia, Lengyelország és Egyiptom játékereje is jelentős. A sorsolás utáni szervezőbizottsági ülésen eldőlt, hogy a férfiaknál csoportmérkőzéseket követően az azonos pozícióban végzettek egymás ellen játszva döntik el az 1–10. helyezések sorsát, a B csoport hatodikja pedig a tizenegyedik helyen zár.
A világbajnokság mérkőzéseit a nyíregyházi Bujtosi Szabadidőcsarnok mellett Csengerben, Demecserben, Leveleken, Nyírbátorban, Tiszavasváriban valamint két Hajdú-Bihar megyei városban, Hajdúnánáson és Nyíradonyban rendezik.
A sorsolás után együttműködési megállapodások aláírására került sor, ennek keretében Katona Sándor versenyigazgató szentesítette kézjegyével a szervezőbizottság és a Magyar Kézilabda Szövetség között létrejött szerződést, de aláírásra került a Derbi-Sport Kft-vel (a labdák szállítójával) és az Office Depot-val is megállapodás.
 
 
A 20. férfi és női főiskolai kézilabda világbajnokság sorsolása
 
Férfiak
A csoport: Magyarország, Szerbia, Lengyelország, Ciprus, Egyiptom
B csoport: Törökország, Japán, Csehország, Ukrajna, Egyesült Arab Emirátusok, Mexikó
 
Nők
A mezőny (körmérkőzéses formában): Magyarország, Törökország, Csehország, Lengyelország, Brazília, Románia, Japán

 

További információ

Képgaléria

DSCF0619DSCF0621DSCF0622DSCF0637DSCF0642DSCF0644DSCF1009DSCF1011DSCF1012