Napi beszámoló - 2007. augusztus 13. (hétfő)

2007. augusztus 13. (hétfő) 20:31 Írta: MEFS Web-szerkesztőség    -    
Egyre nagyobb problémákat okoz a magyar csapatban a küldöttségen végigsöprő vírusos betegséghullám: hétfőn már olyan versenyzőnek is vissza kellett lépnie a küzdelmektől, akinek konkrét éremesélye volt.
 
Nagy Péter úszóról van szó, aki az egyéni csúcsával biztosan döntős lett volna, márpedig ő bevallottan azért érkezett Bangkokba, hogy megdöntse eddigi legjobb eredményét fő számában, a 400 vegyesen. De nem érezte jól magát az atléta Babos Rita sem, aki emiatt kihagyta a női hármasugrást, a teniszező Antunovic Dunja visszaesett, ezért visszalépett a nyolc közé kerülés kapujában a vegyes párosunk, a szintén jó helyezés reményében ideutazó középtávfutó, Papp Krisztina pedig menet közben adta fel a versenyt női 5000 méteren rosszullét miatt. Azonban ne csak a negatívumokat emeljük ki: férfi kardozóink remekül vívtak egyéniben, hárman is bejutottak a negyeddöntőbe, sőt Lontay Balázst csak a fináléban tudták megállítani. Méltatást érdemel még a női sportpisztoly 30+30-as csapat is, amely ötödik lett, miközben megérkezett az utolsó turnus is kontingensünkből a thai fővárosba a ritmikus gimnasztikázók személyében, és túl vagyunk az első búcsúztatáson: a sportlövők és a tornászok utaztak haza, no meg egy szem taekwondósunk, Tóth Balázs.

 

És akkor az eredmények:

Lontay Balázs vívó férfi kard egyéniben megszerezte harmadik ezüstérmünket. Már a viadal első szakaszában, a csoportküzdelmek során is jól ment a keze, mindössze egyetlen vereség csúszott neki be, és az emellett aratott öt győzelem a hetes sorszámhoz segítette a kiemeltek között a főtáblán. Ezután újabb négy győzelem következett a részéről az egyenes kieséses szakaszban, végig meggyőző versenyzéssel, olyan is előfordult például, hogy az egyik asszóban mindössze öt találatot értek el ellene. Aztán a döntőben Jakimenko megállította, de ezen nincs semmi szégyellni való, mert az orosz ellenállhatatlan volt ezen a napon: 11 alkalommal diadalmaskodott, és az ő skalpját még a délelőtti előcsatározások során sem tűzte senki a képzeletbeli övére. Az aranycsata végeredménye egyébként 15-11 lett oda.

Nagy Pál az ötödik helyezést érte el ugyanebben a versenyszámban. Érdekesség, hogy az őt három pozícióval megelőző honfitársához hasonlóan mindössze két alkalommal kapott ki a nap folyamán, de ő korábban szedte össze a második vereséget: a negyeddöntőben, és történetesen pont a már említett későbbi győztes Jakimenkótól. Ja, és ez az asszó is 15-11 lett.

Női sportpisztoly 30+30-as csapatunk szintén ötödik lett, amivel a legjobb együttes eredményt érte el a magyar lövők között az Universiadén. Az 1707 körös összteljesítmény jó, de a legjobb Csonka Zsófiáé lett, aki a kilencedik 576-tal, míg a trió másik két tagja, Mónus Ágnes és Wéber Gabriella majdnem egyformán lőtt: előbbi 23. lett 566-tal, míg utóbbi 24. 565-tel. Jegyezzük meg, hogy csapatban 13-an, egyéniben pedig 53-an indultak a számban.

Decsi Tamás volt a harmadik férfi kardvívóink közül, aki bekerült a legjobb nyolc közé, és a hetedik helyezése néhány napon talán az élre kívánkozna, ám most a sokadik a sorban. Ami egyáltalán nem jelenti azt, hogy nem érdemel dicséretet a fegyvernemben elinduló magyarok legidősebbike, mert őt is csak ketten verték meg hétfőn. Másodjára Lontay - tehát ő ejtette ki.

Farkas Bálint cselgáncsozó nehéz sorsolást kapott, mert a 100 kilogrammos súlycsoportban induló magyar elsőre rögtön a később döntőig jutó kameruni Moussima-Ewanével került szembe. Tőle kikapott, de a vigaszágon kétszer is győzött, mire a litván Zilinskas megállította, és ez így hetedik helyet ért a Semmelweis Egyetem 21 esztendős hallgatója számára.

Nagy Zsófia egy kilencedik helyezéssel búcsúzott a bangkoki Universiadétől a sportlövő hölgyek kisöbű sportpuska 60 fekvő elnevezésű számában 582 körrel, amivel 45 indulót előzött meg. Szinte pontosan ez előző két - negyedik és 13. - pozíciójának átlagát hozta.

Férfi kisöbű szabadpuska 60 fekvő csapatunkat 1731 körrel 12.-ként rangsorolták a végén, ami nem is hangzik olyan rosszul - csakhogy mindössze 14 ország tudott triót kiállítani. Egyénileg sem ment túl jól a fiúknak, szorosan egymás mögött végeztek a 60 fős mezőnyben egyaránt 577 körrel: Veres Ádám a 42., Herczegh Szabolcs a 43., míg Somogyi Péter a 44.

Berta Adrienn vívott a legjobban a hölgyek közül hétfőn, a női tőrözők egyéni küzdelmeinek versenynapján, ugyanis ő egy körrel később esett ki, mint a másik két magyar, és a 14. lett. Pedig a csoportcsaták után még ő kapta a legrosszabb kiemelési számot közülük: a 23-ast.

Kazi Tamás atléta specialitása a 800 méteres síkfutás, és majdnem sikerült is nagyot alkotnia a 21 éves középtávfutónak: a három elődöntő közül az elsőbe osztották be, ahol az erős mezőnyben két konkurenst előzött meg, a három futam időeredményeit összevetve pedig kilencet, így 15.-nek tekinthető. Apropó, idő: az 1:48.98 miatt nem kell szégyenkeznie, mert közel járt az egyéni csúcsához (1:48.30), de az is kevés lett volna a nyolcas döntőbe jutáshoz.

Antunovic Dunja és Tatár Borisz az Egyesült Államokban tanuló ifjú hölgy betegségének kiújulása miatt kénytelen volt visszalépni a teniszezők vegyes páros küzdelmeinek második fordulójától, pedig ha nyertek volna a hetedik kiemelt koreai kettős ellen, a legjobb nyolc közé kerülnek. Az pedig ugye már pontszerző hely, de az egészség mindennél fontosabb.

Pál Balázs Adrián, az egy nappal korábban aranyérmes sportlövő légpisztoly 60-ban nem lőtt annyira kiemelkedően, de rosszul sem: 47 induló közül a 19.-nek lenni legalábbis nem lebecsülendő teljesítmény. Ehhez a helyezéshez Bangkokban 570 kör elérése szükségeltetett.

Takács Krisztiánnak nem az 50 méteres pillangóúszás a fő száma, de korántsem szerepelt rosszul a délelőtti selejtezőben: megnyerte a maga futamát, és a 19. időt érte el 24.89-cel.

Nagy Zsolt kardvívó remekül szerepelt az egyéni viadal előcsatározásai során, mert négy győzelemmel és egyetlen vereséggel zárt, a 16 közé kerülésért azonban váratlan vereségbe szaladt bele egy japánnal szemben, így maradt számára a 20. hely az 57 fős mezőnyben.

Varga Gabriella szintén vívásban, csak éppen a tőrözők között érte el 23. helyezését, mert a csoportmeccsek 50 százalékos abszolválása után a 32-es főtáblán kikapott az orosz Repinától.

Gémesi Tekla ugyancsak a női tőrvívók mezőnyében versenyzett, és lett 25., ami sajnos már inkább a mezőny második fele, mert a számban 41-en szálltak harcba a végső győzelemért.

Rudolf Roland a 28. helyet szerezte meg 200 gyorson 1:53.48 perccel, ami egyáltalán nem lebecsülendő, tekintve, hogy ő inkább háton erős, és már hatodszor úszott az Universiadén.

Németh János légpisztolyos hétfőn 31. lett 564 körrel, ami visszaesés a szabadpisztollyal elért 20. pozíciójához képest. Pláne, hogy most mindössze 16-an végeztek mögötte.

Madarassy Ádám pillangóúszó a 200 és a 100 után 50 méteren végzett a leghátrébb, azaz ezúttal volt a legtávolabb attól, hogy döntős legyen: 25.27 másodperce a 34. idő volt a 70-ből.

Urbán Gergő cselgáncsozó kétszer küzdhetett a +100 kilogrammos súlycsoportban, és mind a két alkalommal kikapott. Azaz a vigaszágon sem termett számára babér, így helyezetlen lett.

További információ