Az Európai Egyetemi Sportszövetség Közgyűlése – magyar sportdiplomáciai sikerrel

2012. március 21. (szerda) 05:25 Írta: MEFS Web-szerkesztőség    -    

2012. március 16-17. között, Mariborban került sor az Európai Egyetemi Sportszövetség (European University Sports Association ― EUSA) tisztújító közgyűlésére, melyen a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetséget (a MEFS-et) Prof. Dr. Kiss Ádám elnök és Rakaczki Zoltán sportszakmai munkatárs képviselték.

A közgyűlésen a 42 tagországból 40-en vettek részt, a delegációk döntő többségét a nemzeti egyetemi-főiskolai sportszövetségek elnökei vezették. A szervezet éves szakmai és pénzügyi jelentéseinek elfogadása mellett a közgyűlés egyik fontos határozata volt Örményország és Liechtenstein tagfelvétele.

A tisztújításon 3 elnökjelölt indult: a korábbi elnök, Alberto Gualtieri (Olaszország, 12 szavazatot kapott); a szervezet korábbi sportigazgatója, Adam Roczek (Lengyelország, 24 szavazatot kapott) és a korábbi alelnök, Siniša Jasnić (Szerbia, 4 szavazatot kapott). Adam Roczek, megválasztását követően, tiszteletbeli elnöknek javasolta Alberto Gualtierit, aki 2005 decemberétől töltötte be az elnöki pozíciót, egyértelműen az ő irányításával vált programjait és elismertségét tekintve az EUSA erős nemzetközi sportszervezetté.

Mindenképpen pozitívan értékelhető, hogy az EUSA 4 évre megválasztott új vezetésébe döntő részben a magyar delegáció által is támogatott személyek kerültek, mely a későbbiekben jelentősen segítheti a MEFS azon határozott törekvését, hogy néhány éven belül jelentős nemzetközi egyetemi sportesemények szervezését pályázza meg és hozza Magyarországra.

A Felügyelőbizottság tagjainak megválasztása magyar érdekeltséggel zajlott: Rakaczki Zoltán 34 szavazatot szerzett, megelőzve a 27 szavazatot kapott román és a 15 szavazatot kapott montenegrói jelölteket, ezzel 4 évre bekerülve a Bizottságba.  

Az Európai Egyetemi Sportszövetség újonnan megválasztott vezetése a következő személyekből áll (zárójelben található, hogy melyik ország egyetemi-főiskolai sportszövetsége delegálta az adott tisztségviselőt):

Elnök

Adam Roczek (Lengyelország)

 

Tiszteletbeli elnökök

Alberto Gualtieri (Olaszország)

Enno Harms †(Németország)

 

Alelnökök

Leonz Eder (Svájc)

Oleg Matytsin (Oroszország)

 

Kincstárnok

Olaf Tabor (Németország)

 

Végrehajtó Bizottság

Ivana Ertlova (Csehország)

Česlovas Garbaliauskas (Litvánia)

Romano Isler (Olaszország)

Fernando Parente (Portugália)

Haris Pavletić (Horvátország)

Arie Rosenzweig (Izrael)

Aitor Canibe Sanchez (Spanyolország)

José Savoye (Franciaország)

Kemal Tamer (Törökország)

 

Felügyelő Bizottság

Rakaczki Zoltán (Magyarország)

Matac Liviu Marian (Románia)

 

Főtitkár

Matjaž Pečovnik (Szlovénia)

 

További információ

Képgaléria

1234