Interkupa győztesek a pécsiek!

2010. június 15. (kedd) 08:10 Írta: Varga Gábor    -    
Forrás: Pécsi STOP
 
Már az is hatalmas eredmény volt az egyetemi klubtól, hogy sikerült beverekednie magát a legjobb négy csapat közé a nemzetközi sorozatban, a június 6-án megszerzett sikerrel pedig sporttörténelmet írtak a PEAC-os fiúk. Vesztett helyzetből fordítva, 4-2-re győzték le az esélyesebbnek tartott francia alakulatot.
 
Amikor eldőlt, hogy Pécs ad otthont az asztalitenisz Interkupa négyes döntőjét fogadkozott mindenki, hogy végre most majd megmutatják a fiúk, mit is tudnak a legjobbak között. De talán a legmerészebbek sem álmodtak kupasikerről. "Hazai közönség előtt, nem lehet nem jól játszani, az mindig doppingolja a játékosokat." - mondta nekem egy szurkoló pár nappal a döntőt megelőzően, mikor szóba kerültek az esélyek. A hazai pálya nem is nyomasztotta Vargáékat, hiszen már maga a részvétel is hatalmas siker egy egyetemi klubnak. Egy kihívás, feladat volt a csapatnak ez a próbatétel, de amolyan jutalomjátéknak is felfogható az összecsapás a neves nemzetközi ellenfelek ellen. Az európai sorozatban 11 ország 45 csapata vágott neki a küzdelmeknek, amelyek közül végül a legjobb négy közé a magyar együttes mellett egy olasz, egy francia és egy osztrák érkezett a PTE Ifjúság úti Sportcsarnokába játszani.

A házigazda PTE-PEAC-AAM Zwickl Dániel, Muskó Péter, Varga Zoltán, Orosz Gábor négyest küldte csatába a körönként három egyéni plusz egy páros összecsapásbóll álló, négy győzelemig tartó mérkőzéseken.

A szombati, június 5-én rendezett első két kör jól sikerült Ács Pongrác tanítványainak. Először 4-0-ra legyőzték a szomszéd osztrák Oberwartot, amelyben három magyar is játszott. Az esti második fordulóban az olasz együttes következett, akik első találkozójukon megszorongatták a nemzetközi szinten is jelentősebb játékerőt képviselő franciákat is. Muskó Péterék azonban nem ijedtek meg, sőt talán a vártnál könnyebben, sima 4-0-ra győzedelmeskedtek a Cagliari felett. A két siker azt jelentette, hogy a június 6-án, vasárnap délelőtt a PEAC a francia Entene Pongiste Isseenne ellen vívhatja ki a kupagyőzelmet.

A döntő nem indult jól pécsi szempontból, hiszen Salifou simán verte Zwicklt 3-0-ra. A második találkozón Vargának volt esélye, hogy egyenlítsen, ám annak ellenére, hogy a hazau játékos 1-0-as előnyre tett szert, a francia-kínai két sima szettet fordított. A negyedikben sikerült kiegyenlítetni, ám a döntő szettben ismét a vendégjátékos kerekedett felül. Ezzel már 0-2-re vezettek a franciák. A pesszimistábbak, sőt talán a "józanabb" szurkolók már-már lemondtak a fináléról, azonban Muskó visszahozta a hazai reményeket Lorenzt ellen (1-2).
A három egyéni után következett a párosok csatája, ahol a Zwickl-Muskó a Salifou-Lorentz duóval mérte össze az erejét. Bár a franciák voltak az igazi esélyesek, a magyar páros hihetetlen teljesítményt nyújtva, látványos játékkal győzte le őket, amivel 2-2-re módosította az összetett állását is.

Vargán volt, ha nem is a világ, de a pécsi csarnok szeme, aki hihetetlen bravúrral 3-0-ra verte Salifou-t, amellyel már a pécsieknél volt az összesítésben is az előny (3-2). A végső sikerhez még egy győzelem hiányzott, amikor Zwickl nézett farkasszemet az Lorenztel. A magyar fiú pedig megtette, amit megkövetelt a haza, 3-1-re verte ellenfelét, amivel a PTE-PEAC történetében először elhódította az Interkupát.

A döntő mérkőzéseinek eredményei

Egyéni Összesített

Zwickl - Salifou 0-3 (6-11, 11-13, 4-11) 0-1
Varga - Ye 2-3 (11-7, 6-11, 8-11, 11-8, 7-11) 0-2
Muskó - Lorentz 3-2 (11-4, 10-12, 15-17, 11-6, 11-8) 1-2
Zwickl,Muskó - Salifou,Lorentz 3-1 (9-11, 11-9, 11-7, 11-8) 2-2
Varga - Salifou 3-0 (11-7, 12-10, 11-5) 3-2
Zwickl - Lorentz 3-1 (11-4, 11-5, 7-11, 13-12) 4-2

További információ