MEFS Facebook oldalMEFS Google+ oldalMEFS RSS csatorna

2016. augusztus 06., szombat 16:52

Villámrajt után a magyar férfi pólósok ikszeltek Szerbiával az első olimpiai napon

Értékelés:
(0 szavazat)

A magyar férfi vízilabda-válogatottnak ma reggel kilenckor a Maria Lenk Vízisport-központban volt jelenése, és remek kezdése ellenére 13–13-as döntetlent játszott Szerbiával a torna nyitómérkőzésén és első nagy rangadóján. 


Csoportkör, 1. Forduló A-Csoport

Magyarország–Szerbia 13–13 (5–3, 4–3, 2–3, 2–4)

Helyszín:Maria Lenk Uszoda, 350 néző. V: Alexandrescu (román), Koryzna (lengyel)

 

MAGYARORSZÁG: 

A válogatott:

Decker Ádám kapus (EDUTUS),  Decker Attila, Erdélyi Balázs (University of the Pacific),Hárai Balázs, Hosnyánszky Norbert, Kis Gábor, Manhercz Krisztián (Budapesti Metropolitan Egyetem), Nagy Viktor (Semmelweis Egyetem), Szívós Márton (Semmelweis Egyetem/Testnevelési E.), Vámos Márton (EDUTUS), Varga Dániel (Nemzetközi Üzleti Főiskola), Varga Dénes, Zalánki Gergő (Eszterházy Károly Egyetem)

Nagy Viktor – Vámos 2, Erdélyi 1, Szívós 1, Varga Dénes 2, Varga Dániel 1, Hárai. 

Csere: Zalánki 1, Manhercz 1, Hosnyánszky 3, Decker Ádám , Kis Gábor 1, Decker A. (kapus). 

Szövetségi kapitány: Benedek Tibor

SZERBIA: B. Mitrovics – Prlainovics, Csuk 2, Gocics, Nikics 2, Filipovics 4, Randelovics 1. 

Csere: Mandics 1, D. Pijetlovics 1, Alekszics, Jaksics 1, S. Mitrovics 1, G. Pijetlovics (kapus). 

Szövetségi kapitány: Dejan Szavics

A gólzsák kiszakadt már az elején, a Szívós Márton (Semmelweis Egyetem hallgatója) találata után kezdődő üldözőversenyben rendre mi voltunk előrébb.

3–3 után azután sikerült két csapást is bevinni – Varga Dénes és Vámos Márton (az EDUTUS hallgatója) „csöngetett", ezzel egy negyed után az eredmény 5–3 ide.

A szerbek egy medencén kívülre pattogó lövéssel nyitották a második negyedet – a nyitott uszodában a vízilabdapálya egyik oldalán melegítőrész, a másikon a műugróhelyszín van, ez azért nem vette el Filip Filipovics önbizalmát, aki közelebb hozta a szomszédot.

Nem sokáig, Varga Dániel (Nemzetközi Üzleti Főiskola) ugyanis bepattintott egy büntetőt, visszaállítva a kétgólos különbséget, Manhercz is hozzátett egyet, így a szerbek úszhattak a távolodó hajó után.

Az a hajó viszont mindig kicsit arrébb ment, 7–5 után Zalánki Gergő, az Eszterházy Károly Főiskola hallgatója zúdította be a labdát a rövidbe, és bólintott rá a gólra.

A szerbek időkéréssel (és Dusan Mandics fórgóljával) próbálták orvosolni a kétségtelenül meglevő gondokat, a nagyszünet előtt pedig Benedek Tibor is összehívta az övéit. Huszonegy másodperc alatt kellett befejezni a negyedet, össze is jött, centerből – Kis Gábor találatára a kispad „felrobbant", két negyed után 9–6 Magyarországnak. 

Közel húszszázalékos különbség volt dobóteljesítményben a két csapat között, kilenc magyar iratkozott fel az eredményjelzőre, Nagy Viktor pedig ötven százalékkal fogott – ez így elég erős kombináció. 

Hosnyánszky Norbert lett az első magyar duplázó, a szerbek már a harmadik negyed elején tíz kapott gólnál tartottak, ilyen védekezéssel pedig nehéz meccset nyerni vagy egyáltalán meccsben maradni.

Össze is kapták a problémás csapatrészt valamennyire, Gojko Pijetlovics elkezdett fogni, a szerbek feljöttek kettőre, majd egyre, a mieink pedig – először a rangadó folyamán – gólcsendet tartottak. A feszültségmérő egyre kúszott fölfelé, Benedek Tibor egyre komorabban nézett, a szerbek meg centik híján egyenlítettek. A léc velünk volt Filip Filipovics ejtésénél, az ellentámadás végén Andrija Prlainovicsot kiszórták, és jött Hosnyánszky, aki égbe tartott kézzel ünnepelte a tizenegyedik magyar gólt. A harmadik negyed után 11–9 ide.

Gyors gólváltással kezdődött a csata utolsó szakasza, a szerbek kétszer is „eladtak" centerben egy Nikicsre játszott figurát, ezzel továbbra is a mieink nyakéba lihegtek. Ha ez nem lett volna elég, fórt is hibáztunk, így megint az egálért jöhettek a délszlávok, de a blokkon megpattanó lövésüket „kitolta" a kapufa. A tűzzel játszottunk, és meg is égtünk, mert most Filip Filipovics talált be, 12–12 három perccel a vége előtt.

Vámos Marci egy kobra gyorsaságával lőtt emberfórban, ráadásul pontosan is, ez nagyon kellett az idegek (valamelyest) megnyugtatásához. A szerbek dühödten csapkodtak, miután helyzetet hibáztak, a kapufa pedig továbbra is „magyar gyártmányként" működött. Kúsztak a másodpercek, de a délszlávoknak 13–12-es magyar vezetésnél volt még egy esélyük. 

Éltek is vele, Filip Filipovics negyedik gólja (amelyet a megsérülő Nagy Viktor helyére beálló Decker Attilának lőtt) a meccs slusszpoénja volt egyben – 13–13 a vége, az emberfórjaikat remekül kihasználó szerbek döntetlenre mentették a rangadót

Persze senki sem hitte, hogy könnyű lesz, és nem is volt az. És nagyon könnyen lehet, hogy a két ősi rivális összefut még az olimpiai tornán.

„Tegyük el magunknak a csalódottságot. Nagyon büszke voltam arra, ahogy elkezdtünk játszani. Ez már az a csapat, amelyik olimpiát tud nyerni. Hosszú az út, és nehéz mérkőzéseink lesznek például Ausztráliával és Görögországgal, amelyek ellen ugyanezt a harcosságot kell fenntartanunk és eljutni oda, hogy az első igazán fontos mérkőzésen, a negyeddöntőben is jól teljesítsünk, a kritikus pontokon még határozottabbak legyünk. Ez az olimpia, mindenki nyerni akar, taktikázni nem lehet, de úgy érzem, van még tartalék a csapatban” – értékelt Benedek Tibor szövetségi kapitány az M4 Sport mikrofonja előtt.

Szövetségi kapitányunk, vízilabdázó olimpikonunk és többszörös bajnokunk, Benedek Tibor, 2005-ben fejezte be tanulmányait a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen, a Bölcsészettudományi karon, történelem szakon. Azóta persze rengeteg gyönyörű gólt is dobott a medencében, és sikerek sorozatát „követi el” a válogatottal.

A ma látottak alapján a meccs eleje nekünk, a vége a szerbeknek adhat erőt.

Forrás: Marosi Gergely tudósítása a NEMZETISPORT.HU-tól és mefs.hu

KÉSŐBB is szurkolhatnak a vízilabda szerelmesei
15.20: Brazília–Ausztrália
16.40: Görögország–Japán

B-CSOPORT
18.00: Egyesült Államok–Horvátország
00.30: Franciaország–Montenegró
01.50: Spanyolország–Olaszország