MEFS Facebook oldalMEFS Google+ oldalMEFS RSS csatorna

2016. augusztus 14., vasárnap 09:16

Márton Anita átvehette megérdemelt bronzérmét

Értékelés:
(0 szavazat)

Nők között magyar atléta utoljára 1968-ban, Mexikóban szerzett érmet: akkor a gerelyhajító Németh Angéla győzött, a diszkoszvető  Kontsek Jolán pedig harmadik lett.


Márton Anita, aki a riói olimpián saját, 19,49 méteres országos csúcsát javította 19,87-re, a Szegedi Tudományegyetemen diplomása, és tanulmányaival egy időben az elmúlt két évben szenzációs sorozatot produkált az egyetemi sportban is: Universiade  (Kazan 2013) súlylökés 4. hely , Atlétika MEFOB 2010 súlykökés - bajnok, diszkoszvetés - bajnok, Atlétika MEFOB 2013 súlykökés - bajnok, diszkoszvetés – bajnok

Anita 2014-ben bronzérmet szerzett a zürichi Európa-bajnokságon (19,04 m – országos csúcs), tavaly első lett a prágai fedett pályás Eb-n (19,23 m – országos csúcs), és negyedik a pekingi VB-n (19,48 m – országos csúcs), idén ezüstöt nyert a fedett VB-n (19,33 m – országos csúcs) és a szabadtéri Eb-n is. – emlékeztet a Magyar Atlétikai Szövetség.

Nézzük a szombati éremesőt:

Hosszú Katinka a 200 méteres hátúszás döntőjében állt rajtkőre. Az Iron Lady a legjobb idővel jutott be a fináléba, ennek megfelelően a négyes pályán úszhatott. A legjobb reakcióideje Hosszúnak volt a rajtnál, 25 méternél már ő vezetett, 50 méternél világcsúcsrészidőn belül fordult. A második 50 méteren már fél testhossz előnnyel vezetett, majd ez egy egészre bővült. Az utolsó 50-en felúszott mellette Maya Dirado, aki hat századdal megverte a hajrában, így három aranyérem után ezüstöt nyert Hosszú Katinka, a University of Southern-Carolina diplomása.

Ezt követően Cseh László a 100 méteres pillangóúszás döntőjében volt érdekelt. A 30 éves magyar úszó, aki összesítésben a második legjobb idővel jutott a fináléba.

Cseh László, a MBE hallgatója, a hatos pályán versenyzett, közepesen rajtolt, majd féltávnál a negyedik helyen fordult. A második 50 méteren Joseph Schooling vezetett, aki meg is nyerte a döntőt. Cseh Laci a második helyen végzett, 51:14-et úszott, ugyanúgy, ahogy Michael Phelps és Chad le Clos is.

Kapás Boglárka, az ELTE hallgatója, országos csúccsal jutott be a 800 méteres gyorsúszás döntőjébe. A négyszeres Európa-bajnok magyar úszó összesítésben a második legjobb idővel kvalifikálta magát, így az amerikai Katie Ledecky mellett úszott az ötös pályán. Kapásé volt a legjobb reakcióidő a rajtnál, de 50 méternél a nyolcadik helyen fordult, Katie Ledecky ekkor már egy testhosszal vezetett. 200 méternél már a negyedik helyen fordult a 23 éves magyar úszó. Féltávnál 4:07:57-es idővel fordult és már a második helyen állt Kapás Boglárka. Jazmin Carlin tempózott ekkor a harmadik helyen, úgyhogy nem engedhetett ki a magyar úszónő. 600 méternél a második helyen úszott Kapás, Carlin viszont csak nem akart leszakadni. A brit versenyző az utolsó százon a második helyre jött fel, Kapás Boglárka a harmadik helyen csapott célba. Katie Ledecky világcsúccsal nyerte meg a finálét.

Márton Anita a női súlylökés fináléjában volt érdekelt. 17.60-as lökéssel kezdett a magyar atléta, majd 18.72-t teljesített a második sorozatban. A harmadikban 19 méter 39 centimétert lökött, majd ennél egy centiméterrel kisebbett, így négy sorozat után bronzérmes helyen állt. Az ötödik próbálkozás 19.10 lett, majd a hatodikra 19 méter 87 centiméteres új magyar csúcsot lökött.

A kínai versenyző nem tudott nagyobbat dobni nála, így Márton Anita a harmadik helyen végzett a súlylökés döntőjében. A magyar sportolók így négy éremmel zárták a hetedik versenynapot a riói olimpián.

Forrás: MASZ, MOB, NSO, MTI, fotó: MTI

Képgaléria

{gallery}2452{/gallery}