MEFS Facebook oldalMEFS Google+ oldalMEFS RSS csatorna

2015. október 27., kedd 00:00

Remek meccsekkel folytatódott a Kosárlabda MEFOB

Kiélezett, remek mérkőzésen és 3 másodperccel a befejezés előtt szerzett kosárral nyert a Nyíregyházi Főiskola (NYF) csapata a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) Közgázosainak otthonában. Debrecenben a medikusok felett győzedelmeskedtek a tavalyi bajnokok, a Testnevelési Egyetem játékosai (TFSE). Az Eszterházy Károly Főiskola (EKF) hallgatóin hosszabbításban kerekedtek felül a Miskolci Egyetem (ME) lányai. A három éve bajnokságot nyerő Pécsi Tudományegyetem kosarasai fordulatos találkozón, a második félidőben tudták a maguk javára fordítani a találkozót Szombathelyen. Későn hajráztak otthonukban a veszprémiek, így győzni tudott a SMAFC. A Debreceni Egyetemi Atlétikai Club (DEAC) fölényes győzelmét hozta a debreceni „belharc”.

A mérkőzésekről szóló részletes beszámolók alább olvashatóak.

 


Kiélezett mérkőzés - a végén nyíregyházi sikerrel

Magas színvonalú, végig kiélezett, remek mérkőzésen 3 másodperccel a befejezés előtt szerzett kosárral nyert a Nyíregyháza a Közgáz otthonában.

Közgáz - NYFSE 82-83 (20-17, 18-20, 22-21, 22-25)

Budapest, egyetemi - főiskolai bajnokság, férfi keleti csoport,

Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) - Közgáz: SZALAY 21/9, SARP 19/15, Papp 2, NAGY SZ. 10, Bános 4. Cs: Debreceni 7, JURÁSZIK 13/3, SEBŐK B. 6, Tóth Sz.

Nyíregyházi Főiskola (NYF): BUS 29/15, Vida 6/6, Czura 10, OLÁH 14/9, SZONDI Á. 12. Cs: Horányi, FÖLDESI 7/3, SZONDI K. 5/3.

A találkozót már a kezdetektől fordulatos játék, hullámzó eredmények, izgalmas megoldások jellemezték. 4-0-lal kezdtek a hazaiak, majd Vida triplájára építve 5-4-re a nyíregyháziak vezettek. Szalay Ákos nagyon "bekezdett", az első 9 Közgáz-pontból hetet ő jegyzett. A túloldalon druszája, Szondi Ákos lépett elő, a méreteivel is kimagasló játékost jól játszották meg társai, ő pedig eredményesen fejezte be az akciókat.

A második szakasz elején Debreceni Gergő  révén tartotta szűk előnyét a csapat. A szakasz közepén kissé belassultak a hazaiak és Bus Iván vezérletével, aki eredményessége mellett jól is szervezte a nyírségiek játékát, fordított, sőt pár ponttal el is lépett a Nyíregyháza. Időkéréssel rendezte csapata sorait a Vladár-Kováts kettős és elsősorban a Nagy-Bános center duó eredményessége révén 11-0-s rohammal ugrott meg a hazai legénység. A félidő végén Földesi Norbert és Bus tripláira építve 1 pontra feljöttek a vendégek.

Szünet után az első kosárra több, mint 2 és fél percet kellett várni, Jurászik László révén büntetőből szerezték a hazaiak. Ezt követően Oláh Zoltán kapta el a fonalat, gyors egymás után 3 vendégtámadást triplával befejezve néhány pontos előnyhöz juttatta társait. Bus és Czura is meg-meg villant, ám a negyed hajrájában a korábban Oláh által birtokolt fonalat a hazaiak török hátvédje, Urcan Sarp kapta el, s ő is elkezdte szórni a hármasokat. A fokozódó izgalmak közben volt némi testi majd verbális "összeütközés" a két vezér, Szalay illetve Bus között, szerencsére az eset pacsival zárult, igaz, ehhez kellett egy kis játékvezetői ráhatás is - de aztán szent volt a béke.

A befejező szakasz előtt 60-58-ra vezettek a hazaiak.

A záró etap hihetetlen izgalmakat tartogatott. A vendégek részéről egyértelműen Bus teljesítménye volt kiugró és kritikus helyzetekben rendre beemelte a triplákat. Hazai oldalon Sarp és Szalay még erre a negyedre is tartogatott egy-két triplát. A hajrában a Közgáztól Jurászik, valamint Sebők Bence remekelt, de a "nehéztüzér" üzemmódra váltó és pontosan is célzó Bust nem tudták tartani a hazaiak. Sőt, kritikus helyzetben Földesi is betalált. 27 másodperccel a vége előtt 2 pontos hazai vezetésnél Szalay szabálytalankodott még a nyíregyházi térfélen - nem utolsó, sőt első emberként, a nyíregyházi támadást indító Bussal szemben. A játékvezetők sportszerűtlennek minősítették a hibát. Bis egy büntetőt értékesített, majd maradt a labda a vendégeknél és egy meglehetősen kusza akció végén Szondi Kristóf 3 másodperccel a befejezés előtt két méterről, palánkról, szorongatott helyzetből bedobta a győztes kosarat. Azonnal időt kért a Közgáz. Nagy Szabolcs kezében volt a hazai győzelem, de végül benne is maradt, pedig kétszer is próbálkozhatott. Először még bizonytalan volt, dobjon-e vagy passzoljon, majd egy rossz dobás után visszaszerezte a lepattanót, ekkor már nem hezitált, a Közgáz cserepad már emelkedett, de a labda végül leperdült a gyűrűről, így a nyíregyháziak nyerték ezt a szenzációs találkozót.  

 

Debrecenben is győzedelmeskedett a tavalyi bajnok

DMSE - TFSE 62-95 (15-21, 9-27, 11-29, 27-18)

Debrecen, egyetemi - főiskolai bajnokság, férfi keleti csoport

Debreceni Medikus Sportegyesület (DMSE): Pali 8/6, Hanzel 4, E. Assaf 3, Törköly 7. VARNYÚ 10. Cs: ASSAF A. 19/6, OLÁH M. 9/3, Szűcs B., Vidó 3/3, Kőrösi. 

Magyar Testnevelési Egyetem Sportegyesülete (TFSE): PALÁNK 15/9, FARAGÓ 13/3, NÉMETH K. 15/6, Bódi 4, Világi 6. Cs: BAKSA 11, HARIS 15/9, ERDÉSZ 7/3, Molnár 4, Répási 5/3.

8-2-vel indított a Testnevelési Egyetem (TF), ám egy időkéréssel sikerült rendezni a sorokat hazai oldalon és a negyed közepén egységes csapatmunkával ledolgozta hátrányát a DMSE. A játékrész viszont úgy végződött, ahogy kezdődött: 8-2-es TF-futással. A két középső negyedben nagyon élesen megmutatkozott, hogy a TF kispadja "hosszabb". A vendégektől több, a kispadról érkező játékos is kiválóan szállt be a játékba, így a 10. és a 30. perc között a vendégek közel 40 ponttal bizonyultak jobbaknak, mint a hazaiak -  ekkor eldőlt a mérkőzés. A DMSE dicséretére legyen mondva, hogy az utolsó pillanatig küzdött, a befejező 10 percet helyenként jó játékkal hozta. Óriási meccset játszottak a csapatok - hosszabbítás az alsóházi rangadón.

 

Hosszabbítást hozott az egriek és miskolciak összecsapása

Az eddigi eredmények alapján alsóházi rangadónak tűnt az egri és a miskolci lányok találkozója, amely hihetetlen izgalmas, hosszabbításos csatát hozott.

EKF-EVSI - MEAFC 69-78 (21-12, 13-25, 14-15, 18-14, 3-12)

Eger, egyetemi - főiskolai bajnokság, női keleti csoport.

Eszterházy Károly Főiskola (EKF): Takács P. 4, SZÖLLŐSI 8, ZSOLDOS 11,  GYŐRÖSSY 12, TÓBIÁS 23. Cs: Trivino 11/3, Kovács B., Vincepap, Nádudvari. 

Miskolci Egyetemi Atlétikai és Futball Club (MEAFC): EISERT 16, Balogh N., VERES 21/6, KOSTYÓ 11, KOVÁCS K. 20. Cs: FARAGÓ F. 10/6

Veres Zsanett révén miskolci triplával kezdődött az összecsapás, ám ezt követően jó ideig csak egy csapat volt a pályán: az egri lányok egységes csapatmunkával, 12-2-es rohammal megalapozták azt az előnyüket, amellyel az első 10 percet zárták.

A második szakasz első felében a jobban pattanózó hazaiak tartották 5 és 10 pont közötti előnyüket. 27-19-es egri vezetés után azonban Faragó Fanni triplája egy 9-0-s, fordítást jelentő miskolci részhajrá kezdetét jelentette. Fordulatos volt a félidő hajrája, új erőre kapott és visszavette a vezetést az Eger, ám a MEAFC újra üldözőbe vette, végül színvonalas, élvezetes játék mellett Veres Zsanett jóvoltából a vendégeké volt az utolsó szó: triplájának köszönhetően a vendégek vonulhattak előnnyel pihenőre.

Térfélcsere után lendületben maradt, gyorsan 7 ponttal ellépett a MEAFC. A szakasz végén Tóbiás vezérletével 4-re faragta hátrányát az Eger. A befejező 10 percben az izgalmak fokozódtak: a 33. percben ledolgozta a hátrányt az Eger. Új erőre kapott a MEAFC Eisert Eszter, valamint Kovács Kinga eredményességének köszönhetően. Ha szűken is, de a hajrában is a vendégeknél volt az előny. Az egriek utolsó erőtartalékukat mozgósítva 60-57-es miskolci vezetés után - miközben mindkét csapat játékosai több büntetőt hagytak ki - 5-1-gyel átvették a vezetést. Hihetetlen izgalmas volt az utolsó perc, Veres révén visszaszerezte a vezetést a MEAFC, majd Trivino egalizált. Kovács Kinga keze nem remegett meg a büntetővonalon, ám a túloldalon Tóbiás Orsolyáé sem, az ő két jó büntetőjével az Eger egyenlített, hosszabbításra mentette a meccset, nála volt a lélektani előny.

Ennek elején Eisert és Tóbiás váltott kosarat, majd a folytatásban nem tudta érvényre juttatni lélektani előnyét az egri csapat, már csak egy büntetőre futotta erejéből, a MEAFC-tól viszont szinte mindenki betalált a hosszabbításban, így remek, izgalmas összecsapáson vendég siker született.

Az egrieknél Tóbiás Orsolya (23 pont, 15 lepattanó) és Győrössy Dorottya (12 pont, 18 lepattanó) egyaránt dupla-duplát ért el, jelentős szerepük volt tehát abban, hogy a lepattanó harcot 48-33-re nyerte csapata. Csakhogy igen gyengén dobtak távolról az egriek (1/21 tripla), míg a miskolciak valamivel jobban (4/19). Amivel kompenzálni tudta a MEAFC az elvesztett lepattanók harcát az az volt, hogy 22 eladott labdába hajszolták bele az egri lányokat a miskolciak, míg ők csak 11 alkalommal vesztették el a labdát.

 

 

Ellentétes félidők meccsén hazai siker
Fordulatos találkozón szünetben még 10 ponttal a vendég szombathelyiek vezettek, ám a második félidőben a három éve még bajnokságot nyerő pécsi lányok a maguk javára fordították a találkozót.
PTE-PEAC - SzOESE 75-70 (16-20, 17-23, 22-15, 20-12)

Pécsi EgyetemiAtlétikai Club (PEAC): Oros 6/3, Herendi 6, Kikler 10/6, SZABÓ E. 19, KÉSŐI 21/3. Cs: Pécsi 3/3, Troják 3, KOMLÓDI 7/3, Meszarics, Máyer.

Szombathelyi Egyetemi Sportegyesület (SzOESE): CZINDER 34/3, Gyuricza 6, GUSZAFIK 22/3, Kovács K., Uszkai 2. Cs:  Feigl 4, Hansági 2, Hajdinák.

Szabó Enikő a hazaiaknak szerzett vezetést, majd nevével ellentétben Késői Melinda is elég korán elkezdte a pontgyártást. A 4 hazai pontra azonban 7-tel felelt a Gusztafik Lilla vezette Szombathely. A folytatásban váltott vezetéssel haladtak a csapatok, a negyed vége elsősorban Czinder Adrienn jóvoltából a vendégeknek sikerült jobban. Érdekesen alakult a második negyed, gyorsan 10 ponttal ellépett a Szombathely, majd a Szabó-Késői kettős egy 9-0-s rohamot vezényelt, ennek köszönhetően a negyed közepén 1 pontra feljött a PEAC. Újra a szombathelyiek percei következtek, a félidő hajrájában 15-6-tal - amelyhez a kiegészítő játékosok is hozzátettek - szünetben 10 ponttal vezetett a SzOESE.

A második félidő elején még rátettek egy lapáttal a vendégek, amelynek eredményeként 16 ponttal elhúztak. 54-38-as szombathelyi vezetés után azonban a padról érkező Komlódi Rita indított útjára egy 10-0-s hazai "részhajrát", amellyel szorossá tette a meccset a pécsi csapat. A negyed végén Késői lépett elő, miközben a SzOESE addig olajozott támadójátéka szétesett, így a befejező negyed előtt 3 pontra csökkent a vendégek előnye.

A záró szakaszban Czinder eléggé magára maradt a vendégeknél, de találataival egy ideig még tudta tartani szűk előnyét a Szombathely. A szakasz közepén a pécsiek Pécsi Dorottya triplájával vették át a vezetést, e találat lényegében a hazaiak számára a győzelmet jelentő 6-0-s PEAC-rohamot indított útjára. Guszafik és Ctinder mindent megpróbált, de a kegyelemdöfést Kickler Hanna triplája adta meg a vendégeknek.

A lepattanó harcot 50-39-re nyerő szombathelyiek közül Szabó Enikő (19 pont, 17 lepattanó) és Késői Melinda (21 pont, 13 lepattanó) is dupla-duplát ért el. Czinder 34 pontig jutott, igaz 29 mezőnykísérletből, Gusztafik pedig 22-ig 21-ből. Remek meccs volt, jó hírverés az egyetemi kosárlabdának.

 

Későn hajráztak otthonukban a veszprémiek, így győzni tudott a SMAFC 
Veszprémi Egyetem SC - SMAFC-NYME 79-82 (11-25, 20-16, 17-17, 31-24)

Veszprém, egyetemi - főiskolai bajnokság, férfi nyugati csoport.
Veszprémi Egyetemi sport Club (VESC): KACSKÓ 11/9, Kovács 3, NOVÁK 22/3, Czakó 13, TAKÁCS 27. Cs: Mónus, Naményi 3.

Soproni Műegyetemi Atlétikai és Football Club (SMAFC):  NAGY G. 8/6, Forrai 6/6, Gaál 4, BERNECZEI 44, TÖRÖK 20. Cs: Szőke.
Kacskó hármasával a házigazda szerzett vezetést, Berneczei és Török révén fordított a SMAFC, amelynek játékosai 11-0-s, majd 7-0-ás rohamot mutattak be az első negyedben, lepattanók utáni gyorsindításokkal szerezve kosaraik nagy részét. A vendég együttes ezzel alapozta meg 10 pont fölötti előnyét. A második negyed  több hibát és kiegyenlítettebb játékot hozott. Az ekkor Takács vezette hazaiak sokat nem tudtak faragni hátrányukból, így félidőben maradt a megnyugtató vendég vezetés.
Egymás hibáiból éltek a csapatok a második félidőben. Soproni részről továbbra is Berneczei és Török vitte a prímet, de Nagy is fontos pillanatokban talált be. Hazai oldalon Novák volt a húzóember, állandósult a 10  pont körüli különbség a csapatok között.
A záró etapban könnyelművé vált a vendégek játéka, amit Novák vezérletével ki is használtak a veszprémiek és fokozatosan faragtak a hátrányukból. 3 perccel a befejezés előtt 8-0-ás rohammal 1 pontra jött fel a VESC. Nagy ekkor egy triplát dobott, ami demoralizáló hatással volt a hazaiakra, majd pedig Berneczei 2+1-es akciója döntötte el végképp a találkozót.

 

Egyoldalú debreceni "belharc"

Csupán 5 percig volt szoros a két debreceni együttes csatája, aztán egyértelműen érvényre jutott a DEAC nagyobb tudása

DEAC-DMSE 136-42 (39-23, 31-8, 23-9, 43-2)

Debrecen, egyetemi - főiskolai bajnokság, férfi keleti csoport.
Debreceni Egyetem Atlétikai Club (DEAC): NAGY BENEDEK 18/12, NAGY BOTOND 23/21, Szarka 11/3, KISS L. 14, REIZER 9. Cs: PÉK 15/3, Patkovics 14, JÁVOR 7/3, Szendrei, GÁL 5/3, Lippai 16

Debreceni Medikus Sportegyesület (DMSE): Pali 8, Vidó, A. ASSAF 12/6, E. Assaf 6, Törköly. Cs: HANZEL 6, Varnyú 2, Mezei 2, Kalas, File.

A nyitó szakasz közepéig tudták tartani a lépést Törköly Péter és Aiman Assaf vezérletével a medikusok a DEAC csapatával. 14-11 után 9-0-t mutatott be a DEAC, ám ezt követően 6-2-es csatával 10 ponton belülre került a DMSE. A félidő végén azonban Nagy Botond és Pék Dávid jóvoltából rátett még egy lapáttal a DEAC. A folytatásban a DEAC lényegesen jobb erőben lévő játékosai rengeteg eladott labdába kényszerítették bele városi riválisukat és tetszés szerint szerezték kosaraikat. A játék egyoldalúvá vált, kezdett kidomborodni, hogy a DEAC kispadján több játékos foglal helyet. A medikusoktól néhány ügyes felvillanásra futotta. A befejező 10 percben a DEAC szinte átrohant riválisán és a papírformának megfelelően fölényesen nyert.